05312020ned
Last updatesub, 30 maj 2020 2pm

U fokusu

Premijer Duško Marković u intervjuu za “Vijesti”: Nije vrijeme za sebičnost i gledanje samo u svoju kasu

Sada je na redu privreda, a u okviru nje želimo da vidimo kompanijsku i individualnu etiku i solidarnost. Da se vlasnici kompanija odreknu dijela profita, kojeg je, složićemo se, bilo u deceniji iza nas, a posebno u posljednjih nekoliko godina. I dodatno - da akumulirani kapital vrate u ekonomske tokove, da podstaknu ulaganja i stvaranje nove vrijednosti, istakao je Marković

Duško Marković (Foto: GOV.ME)

Crnogorski premijer Duško Marković pozvao je vlasnike kompanija da u novonastaloj situaciji pokažu i individualnu i kompanijsku etiku. 

U intervjuu “Vijestima” on je naglasio da bi kompanije koje su ostvarivale profit, dodatno trebalo da akumulirani kapital vrate u ekonomske tokove, podstaknu ulaganja i stvaranje nove vrijednosti.

"Ne smije biti povlačenja i gledanja samo u svoju kasu. Uostalom, i sama ova situacija naučiće i administraciju i privredu da mora biti ukorak sa vremenom i da je svaka sebičnost, bila ona individualna ili korporativna, zapravo slabost koja ispliva kad smo joj najmanje naredni”, naglasio je Marković.

Podsjećajući na prvi set mjera Vlade, on je rekao da su one usmjerene na više kolosijeka ali da je cilj zajednički: čovjek, građanin, i njegova porodica, njihovo zdravlje i potpora njihovoj sigurnosti.

“Sada je na redu privreda, a u okviru nje želimo da vidimo kompanijsku i individualnu etiku i solidarnost. Da se vlasnici kompanija odreknu dijela profita, kojeg je, složićemo se, bilo u deceniji iza nas, a posebno u posljednjih nekoliko godina. I dodatno - da akumulirani kapital vrate u ekonomske tokove, da podstaknu ulaganja i stvaranje nove vrijednosti", istakao je Marković.

Premijer je u razgovoru za “Vijesti” ocijenio rad medicinskih službi, zdravstvenog sistema i institucija u cjelosti kao veoma dobar, uz tvrdnju i da nema slabih tačaka.

"Ova situacija i njena složenost zahtijeva zajednički i jedinstven odgovor i tu nema mjesta za izdvajanja ili isticanja bilo kojeg segmenta ili službe”, smatra Marković.

On je ocijenio da su do sada sprovedene mjere i preporuke dovoljne i da zasada nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja.

"Vidjeli ste da smo blagovremeno i postupno počeli sa njihovim uvođenjem kroz preporuke i kasnije naredbe, praćenje poštovanja tih naredbi. Zbog toga sam uvjeren da nema potrebe za posezanjem krajnjih mjera, već samo onih koje su srazmjerne izazovu i opasnostima sa kojima smo se suočili. Mnogo važnije od ovlašćenja da se uvede vanredno stanje jeste - imati institucije i vjerovati im. Graditi pouzdano partnerstvo sa svim društvenim činiocima koji se nalaze izvan institucija, uključujući i naše građane, i osloniti se na to partnerstvo. Mi smo to uradili, i zbog toga smo u prednosti u odnosu na sve ostale zemlje, uključujući i one iz našeg okruženja”, kaže Marković.

Poslije prvog stava Evropske unije da nema distribucije robe i medicinskog materijala van EU, to je malo promijenjeno uz pravljenje procedure koja počinje slanjem zahtjeva. 

Na pitanje kakav je utisak nakon razgovora sa čelnicima EU, Marković kaže:

"Bio sam ne samo direktan na ovu temu, nego i veoma jasan. Crna Gora i kad je u problemu, razmišlja i ponaša se odgovorno i partnerski, dijeleći teret globalnih izazova sa svojim saveznicima i susjedima. Mi nećemo povlačiti recipročne mjere ni prema kome, već ćemo pomoći svakoj zemlji i njenim građanima u skladu sa našim mogućnostima. Vjerujem da je to, uostalom, obrazac evropskog ponašanja koji treba slijediti”.

Na pitanje da li je dobijen odgovor na inicijativu da susjedne zemlje koriste crnogorske luke za transport robe, premijer je rekao da je ona “na svakoj dobronamjernoj adresi primljena kao ohrabrenje i prilika da se pronađu odgovori u ovako kompleksnoj situaciji”.

"Vidite da je drumski i željeznički saobraćaj nedostupan za pojedine zemlje, a vazdušni nedostatan za određene vrste robe. Naše luke biće u funkciji zaštite zdravlja naših građana i građana svih drugih zemalja kojima je pomoć potrebna, prevazilaženja aktuelnih prepreka, ali i za umanjenje privredne i ekonomske štete ukupnog tržišta kojem gravitiraju zemlje regiona", kazao je Marković.

Na ocjenu da vijesti o primjerima abnormalnih poskupljenja nekih artikala dodatno iritraju javnost, premijer ističe da je ministarka ekonomije Dragica Sekulić “poslala poruku koju je trebalo razumjeti”.

"Međutim, činjenica da je neki postupak pojedinca označen kao neetičan - neće vratiti novac građaninu. Inspekcijske službe prate situaciju u trgovinama i na terenu, dok administracija evidentira slabosti u propisima i procedurama, i to će vremenom biti eliminisano”, zaključio je Marković.

Šta će biti sa dijalogom oko Saveza za Evropu, dijalogom sa Crkvom…?

“Inicijativa Savez za Evropu već daje rezultate. Vratili smo se suštinskom razgovoru, što samo za sebe predstavja kvalitet.

Moram kazati da me dijalog sa nevladinim organizacijama, ustanovama civilnog društva, medijima, akademskom zajednicom i političkim strankama koje su drukčije programske profilacije – ne samo osvježio, već i postavio korisna usmjerenja za dalji napredak u procesu evropske integracije.

A na samom početku suprotstavljanja epidemiji korona virusa – i političke partije i nevladine organizacije, i mnogi drugi – već su izišli sa odličnim inicijativama i predlozima u čijoj je suštini solidarnost i odgovonost prma svojoj državi”.

  • Najnovije

  • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE