08092020ned
Last updatepet, 07 avg 2020 7pm

U fokusu

Ministarstvo prosvjete: Cijepanje državne zastave nije ponos, nego sramota za djecu, roditelje i društvo (VIDEO)

Zato ćemo, saradnji sa školama, insistirati na odgovornosti djece za svoje postupke, jer je to, u konačnom, u njihovom interesu, ali i usmjeriti dodatne napore na vaspitnu ulogu škole, koja djecu upoznaje sa temeljima civilizovanog svijeta: prihvatanjem različitosti i radu na svojim potencijalima, ali i poštovanju države i njenih osnovnih atributa, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete

Foto: Printscreen

Cijepanje državne zastave od nekoliko učenika jedne podgoričke osnovne škole u školskom dvorištu nije, nažalost, slučaj kome su potrebne isključivo sankcije, a njih će svakako biti, koliko slučaj koji pokazuje potrebu da prije svih roditelji, a na kraju i škole, razumiju važnost vaspitne uloge. Destrukcija koja je pokazana, a još više činjenica da se bilo ko njome ponosi, je porazna kako za društvo, tako i za djecu koja u njoj učestvuju, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Na društvenim mrežama, podsjećamo, pojavio se snimak na kojem se vidi kako djeca iz jedne osnovne škole u Podgorici cijepaju državnu zastavu.

“To što svjedočimo ovakvim slikama sve nas tjera na razmišljanje kako je moguće da su mladi, koji su puni stvaralačke energije i radoznalosti, usmjereni na takvo ponašanje. Čime se, dakle, otvara veliko pitanje: kakve sjutrašnje odrasle ljude mi vaspitavamo? Jer nasilje, agresija, uništavanje, nepoštovanje i usmjerenje na politiku, nikad ne mogu biti izvorna odlika djece, već nažalost, jasno ogledalo starijih i vaspitanja koje od njih dobijaju. Zato ćemo mi, u saradnji sa školama, insistirati na odgovornosti djece za svoje postupke, jer je to, u konačnom, u njihovom interesu, ali i usmjeriti dodatne napore na vaspitnu ulogu škole, koja djecu upoznaje sa temeljima civilizovanog svijeta: prihvatanjem različitosti i radu na svojim potencijalima, ali i poštovanju države i njenih osnovnih atributa. Pri čemu smo apsolutno svjesni da škola ne može da nadomjesti ono što kao roditelji propustimo, a ovaj primjer pokazuje da je toga dosta”, piše u saopštenju.

Obrazovne institucije će, dodaje se, učiniti sve da najmlađima pomognu u kreiranju sistema vrijednosti koji počiva na odgovornosti za sopstvene postupke i obrazovanju.

“A onaj ko dijete, umjesto u svijet ocjena, sporta, druženja, daljeg školovanja, tolerancije, uvodi u svijet razlika među nacijama, vrijeđanja i agresije, treba da se zapita koje dobro u takvom svijetu može čekati bilo koga”, ispiše se u saopštenju Ministrastva prosvjete.

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE