08072020pet
Last updatečet, 06 avg 2020 10pm

U fokusu

Sin nekadašnjeg gradonačelnika Berana Vuke Golubovića osumnjičen za krađu ulja iz trafostanica

Beranci su duže vrijeme krali ulje iz trafostanica na području tog grada, Andrijevice, Plava, Gusinja...

Beranci Aleksa Golubović, Aleksandar Davidović i Vaso Ćeranić uhapšeni su zbog sumnje da su već duže krali ulje iz trafostanica na području tog grada, Andrijevice, Plava, Gusinja...

Oni su nakon hapšenja privedeni osnovnom državnom tužiocu, a na teret im je stavljeno da su počinili krivično djelo krađa, pišu “Vijesti”.

Golubović je sin nekadašnjeg predsjednika Opštine Berane Vuke Golubovića.

“Zbog sumnje da su izvršili krivično djelo krađa, protiv A. G, A. D. i V. Ć. podnijeta je krivična prijava”, saopšteno je iz policije.

Objašnjeno je da su postupili po operativnim informacijama: da je od strane nepoznatih lica otuđeno 120 litara trafo ulja sa transformatora - dalekovoda u mjestu Jugovine u Beranama.

“O događaju je obaviješten nadležni tužilac koji je naložio izdavanje naredbe za pretres stana i drugih prostorija koje koriste pomenuta lica. Prilikom pretresa pronađeni su predmeti za koje se sumnja da potiču iz krivičnog djela”, piše u saopštenju.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da su osumnjičeni pušteni da se brane sa slobode, nakon saslušanja u lokalnom tužilaštvu.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) konstatno apeluju da su trafostanice na sjeveru na meti kradljivaca - u protekle četiri godine ulje je ukradeno više od 100 puta.

Krajem novembra saopštili su da je na području opština Berane i Andrijevica ukradeno transformatorsko ulje iz četiri stubne trafostanice.

“Naše ekipe su prilikom obilaska utvrdile da je došlo do krađe i dolile nedostajućih, preko 400 litara trafo ulja. Ovog puta transformatorsko ulje je otuđeno iz tri trafostanice na području andrijevičke opštine (Rudo Brdo, Zabrđe 1, Gradišnica), kao i iz trafostanice Jugovine - Berane, koja je, sada već redovna meta za krađu ulja. U CEDIS-u nas naročito zabrinjava činjenica da je ovo čak 101. put od avgusta 2015. godine, da je na području Regiona 3 (Berane, Rožaje, Andrijevica, Plav, Petnjica, Gusinje) evidentirana krađa elemenata sa distributivne mreže. Realne brojke su mnogo veće, ali značajan broj slučajeva ostaje prikriven, jer počinioci ostave minimalnu količinu ulja u transformatoru, kako bi se izbjegao ili odložio havarijski proces”, saopštili su tada.

Iz te kompanije naglasili su da zabrinjava okolnost da kontinuirano havarisanje objekata, naročito na području razgraničenja beranske i andrijevičke opštine, ne rezultira otkrivanjem i sankcionisanjem počinilaca.

“Stoga još jednom apelujemo na nadležne organe da preduzmu neophodne mjere kako bi ovaj vid krađe konačno bio suzbijen. Trafostanica Jugovine, iz koje je u prethodnih 20 dana dva puta otuđivano trafo ulje, pripada dalekovodu Dolac koji se rekonstruiše u sklopu 30 miliona eura vrijednog projekta revitalizacije SN i NN mreže, čime će se tokom naredne tri godine značajno poboljšati napajanje za ruralna područja. Dakle, transformator iz kojega se krade ulje je nov i nedavno ugrađen, u okviru pomenutog projekta”, kazali su tada.

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE