01222020sri
Last updateuto, 21 jan 2020 6pm

U fokusu

Šehović: Rekordan budžet za narednu godinu od 170 miliona eura

Između ostalog, planirana je izgradnja nove gimnazije u Podgorici vrijedne preko šest miliona eura, izgradnja nove osnovne škole na Zabjelu vrijedne oko 5,5 miliona eura, izgradnja škole u City kvartu, na koju se čeka već duže vrijeme projektovane vrijednosti preko pet miliona eura, kao i škole u naselju Karabuško polje od preko dva miliona eura, istakao je Šehović, dodajući i izgradnju škole u Tološima koja će se graditi iz Kapitalnog budžeta, vrijednosti oko 7 000 000 eura, koja će biti najveća osnovna škola u Crnoj Gori

Foto: Ministarstvo prosvjete

Budžet Ministarstva prosvjete za narednu godinu, koji je Vlada uvećala oko 15 miliona eura u odnosu na prethodnu, biće efikasno investiran, a najveći dio sredstava biće uložen u povećanje zarada zaposlenih u prosvjeti, kao i za obnovu obrazovne infrastrukture i gradnju novih objekata, rekao je ministar prosvjete dr Damir Šehović na sjednici Odbora za prosvjetu, nauku kulturu i sport Skupštine Crne Gore, na kojoj se razmatrao predlog Zakona o budžetu za 2020. godinu.

Ministar Šehović je rekao da je budžet Ministarstva prosvjete za 2020. godinu u visini od 170 000 000 eura rekordan i pokazuje odnos Vlade Crne Gore prema obrazovanju, za koje se, kako je rekao, nikad nije izdvajalo više novca.

Ministar je rekao da će novac biti racionalno uložen a prioriteti su ulaganje u obrazovnu infrastrukturu, povećanje zarada zaposlenima u prosvjeti i na Univerzitetu Crne Gore, rješavanje stambenih potreba prosvjetnih radnika, kao i nesmetano funkcionisanje sistema i implementacija reforme.

Najznačajnijim ulaganjem Šehović je ocijenio povećanje zarada zaposlenih u prosvjeti i to od početka naredne godine 9%, a od 2021. još 3% na već uvećanu zaradu. On je podsjetio da će, pored zaposlenih u prosvjeti, po istom principu biti uvećane zarade i zaposlenima na Univerzitetu Crne Gore.

„U dijelu rekonstrukcija, preko 200 rekonstruisanih objekata u posljednje tri godine, nesumnjivo govori o tome da smo efikasno koristili budžet Ministarstva za te namjene. Tako će biti i naredne godine, za koju je opredijeljeno oko 15% više sredstava u tekućem budžetu Ministarstva namijenjenog investicijama“, najavio je Šehović.

On je rekao da je sa Bankom za razvoj savjeta Evrope (CEB) kroz novi projekat planirana gradnja sedam novh vrtića vrijednih ukupno 17 miliona eura i to u City kvartu, Starom aerodromu, Zlatici, Beranama i Bijelom Polju, Tuškom putu i Plavu.

Kako je rekao, podjednaka pažnja biće posvećena i školama kroz projekat sa Evropskom investicionom bankom (EIB) koji je vrijedan 40 miliona eura, od čega je manji dio, tačnije 18 miliona, iz kreditnih sredstava. Konkretno, projektom je predviđena izgradnja četiri nove škole, nadogradnja tri vrtića i adaptacija desetak srednjih škola širom Crne Gore, te opremanje škola.

„Između ostalog, planirana je izgradnja nove gimnazije u Podgorici vrijedne preko šest miliona eura, izgradnja nove osnovne škole na Zabjelu vrijedne oko 5,5 miliona eura, izgradnja škole u City kvartu, na koju se čeka već duže vrijeme projektovane vrijednosti preko pet miliona eura, kao i škole u naselju Karabuško polje od preko dva miliona eura“, istakao je Šehović, dodajući i izgradnju škole u Tološima koja će se graditi iz Kapitalnog budžeta, vrijednosti oko 7 000 000 eura, koja će biti najveća osnovna škola u Crnoj Gori.

Ministar je rekao da, pored izgradnje novih objekata, već postojeći vrtićki objekti zahtijevaju ozbiljna ulaganja. Upravo zato je, kroz isti projekat sa EIB-om planirana rekonstrukcija i nadogradnja tri vrtića i to dva u Glavnom gradu i jednog u Kotoru-

Šehović je najavio i rekonstrukciju desetak srednjih stručnih škola na teritoriji Crne Gore, a ukupna vrijednost radova se procjenjuje na oko 2,5 miliona. Dodatno, za kabinete praktične nastave srednjih stručnih škola biće obezbijeđena adekvatna, savremena oprema vrijednosti dva miliona.

Ujedno, saopšteno je iz Ministrstva prosvjete, biće pribavljen školski namještaj za vaspitno-obrazovne ustanove i obnovljena računarska oprema u svim školama, a te dvije aktivnosti vrijedne su 7,5 miliona eura.

On je pomenuo i moguće osnivanje Fonda za dualno obrazovanje, koji će biti proizvod saradnje Ministarstva i privrede. U njega će ulagati ne samo Ministarstvo već i privrednici, a sredstva, kako je planirano, bi bila korišćena kako za naknade đacima u dualnom obrazovanju, tako i za nagrade najboljim đacima u dualnom obrazovanju, obuke i drugo. Za narednu godinu predviđeno je 100 000 eura za ove namjene u Budžetu. Na ovaj način, kako je naglasio, uz Fond za kvalitet i talente dobićemo dva fonda iz kojih će se podsticati i nagrađivati najbolji u sistemu obrazovanja.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...