01262020ned
Last updatesub, 25 jan 2020 11pm

U fokusu

Ranko Vujović uz pomoć “Pobjede” glumi Iliju Čvorovića: Predsjednik Savjeta AEM-a proglasio Fokuspress kao opasnost po Crnu Goru

Ranko, odnosno drug Ilija Čvorović, uvrstio je Portal Revije Fokus u one koji vode, zamislite, “specijalne ratove u Crnoj Gori” i koji predstavljaju “opasnost po državu”. Ovakav zaključak lika iz”Balkanskog špijuna” izgleda je došao ne posjetivši prethodno naš portal i ne pogledavši sadržaj koji može da vidi svaki čovjek koji zna da uključi kompjuter. Što je najsmješnije, “Pobjedin” Ilija Čvorović izgleda ne zna da u impresumu može da otkrije podatke o uredničkom timu našeg portala, kao i da je, zajedno sa svojim medijskim promoterima, mogao da nas kontaktira prije nego što je izrekao opasne neistine na račun Portala Revije Fokus, čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama

Foto: Screenshot i Facebook

“Balkanski špijun”, film čija se radnja prepričava decenijama, dobio je svoj nastavak u Crnoj Gori zahvaljujući listu “Pobjeda” i Ranku Vujoviću, predsjedniku Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM), koji se uživio u lik Ilije Čvorovića.

On je tekstu koji je izašao u dnevnom listu “Pobjeda” 21. 11. 2019. godine iznio niz neistina i teških optužbi na račun našeg medija, koje će uskoro, zajedno sa uredništvom “Pobjede” morati da demantuje. 

“ORAO PAO”

"Opasne kampanje po državu" - "Pobjeda" juriša na naš portal kao nekad što je pozivala na rat u Hrvatskoj i BiH

Ranko, odnosno drug Ilija Čvorović, uvrstio je Portal Revije Fokus u one koji vode, zamislite, “specijalne ratove u Crnoj Gori” i koji predstavljaju “opasnost po državu”. Ovakav zaključak lika iz”Balkanskog špijuna” izgleda je došao ne posjetivši prethodno naš portal i ne pogledavši sadržaj koji može da vidi svaki čovjek koji zna da uključi kompjuter. Što je najsmješnije, “Pobjedin” Ilija Čvorović izgleda ne zna da u impresumu može da otkrije podatke o uredničkom timu našeg portala, kao i da je, zajedno sa svojim medijskim promoterima, mogao da nas kontaktira prije nego što je izrekao opasne neistine na račun Portala Revije Fokus, čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama.

No, da krenemo redom:

“Anonimni mediji koji šire dezinformacije i čija vlasnička struktura i impresum nijesu poznati javnosti, metoda su specijalnog rata, a sudeći prema riječima predsjednika Savjeta Agencije za elektronske medije Ranka Vujovića, ovakvih anonimnih medija ima nekoliko u Crnoj Gori”, navodi u tekstu “Pobjeda”.

Kampanje koje vode mediji iza kojih se ne zna ko stoji su, prema njegovim riječima, opasne po državu i toj pojavi bi se moralo “stati na put”.

“Agencija je, koliko je to u njenoj moći, napravila evidenciju portala koji djeluju na prostoru Crne Gore. Dio njih nema impresum, niti se zna ime osnivača, odnosno kompanije koja stoji iza tih portala. Radi se o četiri onlajn portala: Rožaje today, IN4S, Fokus press i Portal Gusinje. Agencija, takođe, nije imala ni podatke o portalu Sloboda narodu, koji se nalazi na adresi www.slobodacg.me, ali je on ugašen upravo u periodu kada smo pokrenuli aktivnosti za registraciju portala koji su do sada radili bez ikakvih podataka o vlasništvu”, kazao je Vujović za “Pobjedu”.

Govoreći o tome šta država može da preduzme da zaštiti medijski prostor Crne Gore od dezinformacija i lažnih vijesti koje dolaze sa ovakvih, skrivenih adresa, Vujović kaže da je “transparentnost vlasništva u medijima od izuzetne važnosti za sve demokratske procese, ali i objektivno izvještavanje medija”.

A DOKAZI?

Da li je ovo opasan materijal uskoro ćemo na sudu saznati - Naslovi nekih od tekstova koje smo objavili u proteklih 11 godina. Intervju za naš list su između ostalih dali i: predsjednik Crne Gore, premijer Crne Gore, predsjednik Skupštine Crne Gore, ministar inostranih poslova Crne Gore, ambasador Crne Gore u SAD, generalni konzul CG u Njujorku, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, senator Bob Dol s kojim smo razgovarali u Vašingtonu, predsjednik BiH... Možda je sumnjivo što smo jedini uradili priču o našim iseljenicima koji su poginuli u terorističkim napadima 11. septembra. Tu se pominje terorizam, a to je za Iliju Čvorovića i njegovo društvo izgleda opasno

Uredništvo “Pobjede”, uz ove neistine vezane za naš portal, u štampanom izdanju, zajedno sa fotografijom svog sagovornika, objavilo je i logo portala Portala Revije Fokus, kao i logo portala Borba i IN4S, sa kojima mi nemamo nikakve veze.

Sagovornik “Pobjede” i novinar ovog lista u svom tekstu nijesu naveli nijedan primjer gdje je naš medij širio dezinformacije i lažne vijesti, prizivao na specijalni rat i bio opasan po državu Crnu Goru. To, uostalom, nijesu mogli ni da urade, jer članovi redakcija Portala Revije Fokusa nikada nijesu bili protiv nezavisne Crne Gore i njenog puta u NATO i EU.

Naprotiv!

Osnovani smo u Sjedinjenim Američkim Državama u maju 2008. godine. Od štampanja prvog broja “Fokusa”, svaki naredni je iščekivan s nestrpljenjem. Ubrzo je postao najčitaniji periodični list sa prostora bivše Jugoslavije u državama Njujork i Nju Džerzi, a na nekim američkim prodajnim mjestima kupovalo se više od 140 primjeraka – više čak i od mnogih poznatih američkih novina.

Novine smo distribuirali u svim krajevima Amerike gdje žive naši iseljenice, a određeni broj smo slali i u Crnu Goru.

Stotine novinskih priča, reportaža, intervjua, komentara, priča o “malim” i “velikim” ljudima, o životu u Americi i Kanadi, priča iz zavičaja… Sve to je bio sadržaj štampane verzije Revije “Fokus”, a kasnije i Portala Revije Fokus,

Kada smo pokrenuli portal istakli smo da je to prilika da se svi iseljenici razasuti po svijetu okupe na jednom mjestu, da iznesu svoje stavove i razmišljanja, da daju svoje sugestije, predloge, ali i kritike… Istakli smo da je naš cilj da budemo bliži jedni drugima, da se upoznajemo i družimo, kao da želimo da otvorimo teme od značaja kako za nas iseljenike, tako i za one u zavičaju koji se bore za pravedniju, časniju i bolju Crnu Goru.

Da, naveli smo za pravedniju, časniju i bolju Crnu Goru, kao da smo slutili da ćemo upoznati i pripadnike ove druge, koji nas bez dokaza optužiše da širimo dezinformacije, vodimo specijalne ratove i da smo opasni po državu.

NE VJERUJTE “POBJEDI” ČAK I KAD OBJAVE UMRLICE

A kako se, u stvari, šire dezinformacije i laži, uredništvo “Pobjede” je demostriralo na svom portalu. U dijelu teksta gdje pominju konferenciju koju je Atlantski savez organizovao krajem oktobra, ističu da je bilo riječi o tome da su Crna Gora i ostale zemlje u regionu godinama poligon za sajber napade i širenje lažnih vijesti kojima pojedine strane sile, prije svih Rusija, pokušavaju da podriju i uspore evroatlantske integracije država nastalih nakon raspada bivše Jugoslavije.

“Pobjeda” navodi da je ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković tada rekao da je Crna Gora 2016. prvi put iskusila direktni pokušaj miješanja u unutrašnje stvari, preko sajber napada, pa do pokušaja državnog udara. Naveo je da je takvo djelovanje Rusije nastavljeno, ali “nekim drugim sredstvima i modelima uticaja, prvenstveno preko medija koji šire dezinformacije u vezi sa vladinim politikama”. Objasnio je da “Sputnjik širi dezinformacije na Zapadnom Balkanu, a domaći mediji od kredibiliteta prenose takve informacije”.

Dodaju i da je ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, kazala da Rusija radi na tome da uspori napredak evroatlantskih integracija zemalja našeg regiona i da je to “bilo tako očigledno 2016. godine ovdje u Crnoj Gori prije njenog pristupanja NATO-u i prije parlamentarnih izbora”.

"Pobjedino" sramno podmetanje za koje će uskoro morati da pruže dokaze (Foto: Screenshot)

Uredništvo “Pobjede” je uz ovaj dio teksta objavilo logo Portala Revije Fokus, pokušavajući da nas dovede u vezu s ovako opasnim optužbama koje su izrečene od ministra odbrane Crne Gore Predraga Boškovića i ambasadorke SAD Džudi Rajzing Rajnke. Zamislite im laž - mi iz Njujorka, u saradnji sa Rusijom, pokušavali da podrijemo i usporimo evroatlantske integracije Crne Gore!

Što je mnogo mnogo je, čak i od krepale novine, koja je nama iseljenicima ostala posebno upamćena po ratnohuškačkim tekstovima kojima su 90-tih pozivali na rat, a ne treba zaboraviti da su na meti njihovih “prvih pera” tada posebno bili ljudi koji su se zalagali za nezavisnu Crnu Goru i njen put u evroatlantske integracije.

Nijesmo mi to zaboravili, kao ni veliki broj iseljenika iz Crne Gore, koji “Pobjedi” ne vjeruju čak ni kada objavi umrlice.

Sead Hodžić, urednik Portala Revije Fokus

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...