10262020pon
Last updatened, 25 okt 2020 11pm

U fokusu

Mračna tajna najpoznatije balade Indexa: Veliku ljubav prekinula je njena surova odluka, nikada se više nisu vidjeli

Uvijek govorim istinu, sve priče u mojim pjesmama su istinite. Koje god pjesme da se sjetite, sve su to prave priče. Na primjer, pjesma 'Bacila je sve niz rijeku' je istinita priča. Nije baš sasvim moja priča, dvije su priče spojene u toj pjesmi – jedna je mog Davorina Popovića, druga je moja iz mladih, dječačkih dana. Davor je imao curu, bili su pred brakom. Velika je to ljubav bila. I njoj se ukaže prilika da ide u Ameriku. Ali, već je bila trudna i ona se odluči, ono... pobaciti. I otud je taj dio 'nosila je našu ljubav, našu sreću, prvi cvijet, bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet’, ispričao je svojevremeno Monteno

Davorin Popović (Foto: Printscreen)

Sarajevskia grupa Indexi, predvođena Davorinom Popovićem, do danas je jedna od omiljenih svim generacijama. Bili su jedan od prvih pop rock bendova na našim prostorima i izveli su brojne legendarne pjesme, a najpoznatiji su po dirljivim baladama.

Jedan od najvećih hitova je pjesma "Bacila je sve niz rijeku", ali mnogi ne znaju da je inspirisana autobiografskim događajima iz života frontmena Davorina Popovića, kao i kantautora Kemala Montena, koji je autor teksta.

"Uvijek govorim istinu, sve priče u mojim pjesmama su istinite. Koje god pjesme da se sjetite, sve su to prave priče. Na primjer, pjesma 'Bacila je sve niz rijeku' je istinita priča. Nije baš sasvim moja priča, dvije su priče spojene u toj pjesmi – jedna je mog Davorina Popovića, druga je moja iz mladih, dječačkih dana. Davor je imao curu, bili su pred brakom. Velika je to ljubav bila. I njoj se ukaže prilika da ide u Ameriku. Ali, već je bila trudna i ona se odluči, ono... pobaciti. I otud je taj dio 'nosila je našu ljubav, našu sreću, prvi cvijet, bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet'", ispričao je svojevremeno Monteno.

Kemal Monteno (Foto: Printscreen)

Kako prenosi 100posto.hr, navodno je za vrijeme koncerta Indexa u Švedskoj Popović mislio da vidi upravo tu djevojku, svoju nekadašnju ljubav, pa je sišao s pozornice u publiku i tražio je, ali nije je našao. Nakon što je otišla u Ameriku nikad je više nije vidio.

Što se tiče drugog dijela, on se odnosi na ljubav Kemala Montena.

"Zaljubio sam se u djevojku iz Čapljine i otišao tamo da je potražim. Lutam, gledam hoću li je negdje sresti, a ništa ne znam, ni gdje živi, kako se zove, ma ništa. A bilo je ljeto, osamdeset stepeni, i odjednom, na nekom uglu, stoji ona bosa, a oko nje cvijeće. Prodaje cvijeće. I meni je ta slika ostala. Tako je nastao dio 'stajala je usred bašte k'o najljepši cvijet'", rekao je Monteno.

Muziku je napisao gitarista Indexa, Fadil Redžić.

"Bio sam daleko od drage, već sam bio u braku, uhvatila me tuga pa sam čačkao po gitari i dogodilo se to. Dao sam to Kemi i on se zaljubio, to je sročio, a meni se na prvu nije svidjelo, taj tekst, usred bašte. Ali, poslije mi je odgovarala, izuzetan tekst", rekao je Redžić.

  • Najnovije

  • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE