11192019uto
Last updatepon, 18 nov 2019 2pm

U fokusu

Osuđenik Đ. P. navodno uživa privilegije u kotorskoj bolnici: Gošće nisu ušle na glavni ulaz

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” iz kotorske bolnice, djevojke sa kojima se Đ. P. fotografisao nisu njegove jedine gošće koje su dolazile mimo protokola i tog dana nisu prvi put posjetile osuđenika

Foto: "Vijesti" (Privatna arhiva)

Iz kompanije koja obezbjeđuje zatvorenike smještene u Specijalnoj bolnici u Dobroti, saopštili su nadležnima da odgovorno tvrde da gošće osuđenika Đ. P. nisu ušle na glavni ulaz sudskog odjeljenja i da nijedna od 16 kamera kojima rukovode nije zabilježila njihov dolazak u tu ustanovu.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da to piše u dopisu koji je zaštitarska firma “Vector system security” poslala upravi Specijalne bolnice za psihijatriju, nakon incidenta - kada se Đ. P. u jednoj od soba tog objekta fotografisao sa dvije ženske osobe, a potom eksplicitne zajedničke snimke objavio na društvenoj mreži Facebook.

Iz Uprave policije juče se nisu zvanično oglašavali tim povodom, a “Vijestima” je nezvanično saopšteno da je inspektorima navodno rečeno ime zaposlenog u bolnici koji je mogao učestvovati u omogućavanju “vanredne posjete” osuđeniku.

Prema istim informacijama, Đ. P. je takođe saslušan.

Iz kotorskog Osnovnog državnog tužilaštva odgovorili su “Vijestima” da ispituju zbivanja u Specijalnoj bolnici za psihijatriju, kako bi utvrdili da li je neko počinio krivično djelo, omogućavajući posjete zatvoreniku Đ. P.

“Dežurni tužilac obaviješten je o navedenom događaju od strane službenika Uprave policije Odjeljenja bezbjednosti Kotor i da je naložio preduzimanje određenih radnji, kako bi se utvrdilo da li u postupanju bilo kog lica ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, odgovorila je portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Tijana Čelanović.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” iz kotorske bolnice, djevojke sa kojima se Đ. P. fotografisao nisu njegove jedine gošće koje su dolazile mimo protokola i tog dana nisu prvi put posjetile osuđenika.

Tužioci, međutim, juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” - da li su utvrdili identitet gostiju osuđenika.

“Radi zaštite od objelodanjivanja podataka koji se odnose na sadržinu preduzetih radnji u pretkrivičnom postupku i dokaza prikupljenih izviđajem, nijesmo u mogućnosti da vam odgovorimo na pitanja od kojih lica su prikupljena obavještenja, koje su radnje preduzete, te o sadržini prikupljenih dokaza”, kazala je Čelanović.

Vršilac dužnosti direktora te bolnice, dr Aleksandar Tomčuk, nije juče odgovorio na pitanja o drugim povlašćenjima koja navodno uživaju Đ. P. i još neki privilegovani zatvorenici.

Nije odgovorio ni na pitanje da li, kao prvi čovjek te zdravstvene ustanove, osjeća odgovornost zbog stanja u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i hoće li zbog toga podnijeti ostavku.

Tomčuk je u ranijem odgovoru “Vijestima” kazao da će bolnica hitno preduzeti sve neophodne korake na ispitivanju okolnosti, mjesta i vremena nastanka fotografije.
On je tada rekao da odgovorno tvrdi da ženske osobe sa fotografije nisu zaposlene u Specijalnoj bolnici, kao i da nisu pacijentkinje te ustanove.

“P. Đ. se aktuelno nalazi na hospitalnom liječenju u našoj ustanovi, na sudskom (forenzičkom) odjeljenju naše bolnice. Odjeljenje je zatvorenog tipa sa prisutnim video-nadzorom i uposlenicima privatne firme obezbjeđenja, pored redovno zaposlenog medicinskog osoblja. Sama specifičnost odjeljenja i činjenica da se radi o sudskim (forenzičkim) pacijentima, često počiniocima najtežih krivičnih djela, diktira i drugačiji sistem nadzora ove kategorije pacijenata, što podrazumijeva 24-časovni video-nadzor odjeljenja, restriktivni režim posjete pacijentima uz evidenciju svih posjeta od strane ovlašćene firme obezbjeđenja u posebnoj knjizi”.

Đ. P, koji je osuđen na zatvorsku kaznu od pet godina i sedam mjeseci, jula 2018. pobjegao je iz psihijatrijske bolnice u Kotoru, gdje je boravio po naredbi Višeg suda u Podgorici.

Desetak dana kasnije uhapšen je na Kosovu, sa Mariom Miloševićem.

On je početkom te godine pravosnažno osuđen kao organizator otmice Predraga Mirkovića i pokušaja iznude 100.000 eura. Za to djelo pravosnažno su osuđeni i njegovi sugrađani Marko Perović i Vladan Mijušković.

 • Najnovije

 • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE

 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...