10232019sri
Last updatesri, 23 okt 2019 7pm

U fokusu

Đukanović dobitnik titule počasnog člana Akademije i istoimene fondacije „Mihai Eminescu“ (VIDEO)

Njegova ekselencija je promoter odnosa prijateljstva i saradnje između Crne Gore i Rumunije, čiji su viševjekovni prijateljski odnosi osnaženi ovom podrškom. Uvjereni smo da će dodjela ove akademske titule gospodinu predsjedniku Crne Gore doprinijeti plodotvornom učešću obje države u stvaranju novog humanizma koji je potreban svima nama“, piše u obrazloženju

Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dobitnik je titule počasnog člana Akademije „Mihai Eminescu“ i istoimene fondacije koju mu je danas ispred Izvršnog odbora uručio predsjednik Akademije Jon Deakonesku.

U obrazloženju odluke Izvršnog odbora Akademije, se između ostalog, navodi da se titula počasnog člana predsjedniku Đukanoviću dodjeljuje „u čast njegovog izuzetnog angažmana kao političara i humaniste, u izuzetno osjetljivom periodu, obilježenom bolom, sukobima, siromaštvom…

“Njegova ekselencija je promoter odnosa prijateljstva i saradnje između Crne Gore i Rumunije, čiji su viševjekovni prijateljski odnosi osnaženi ovom podrškom. Uvjereni smo da će dodjela ove akademske titule gospodinu predsjedniku Crne Gore doprinijeti plodotvornom učešću obje države u stvaranju novog humanizma koji je potreban svima nama“, piše u obrazloženju.

Predsjednik Akademije Deakonesku je čestitao predsjedniku ovo priznanje za političke i socijalne akivnosti i aktivnu ulogu reformatora Crne Gore. Uručujući mu dokument o zvanju počasnog člana Akademije i njen simbol, djelo čuvenog skulptora Vićenca Bjankija, Deakonesku je kazao da im je velika čast što je Đukanović prihvatio njihovu inicijativu i priznanje za velikog svjetskog političara, koji je doprinio miru, očuvanju i afirmaciji multikulturalnosti i multietničnosti. On je iskazao visoke ocjene za postignuća naše zemlje i podsjetio na prijateljstvo Crne Gore i Rumunije, male zemlje koje mogu puno dati Evropim saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

Predsjednik Đukanović je zahvalio na dodjeli ovog važnog priznanja i kazao da mu je izuzetna privilegija i čast da bude u društvu eminentnih članova ove Akademije među kojima ima dobitnika Nobelove i Herderove nagrade. Imajući u vidu renome ove Akademije, čast pripada i građanima Crne Gore, ocijenio je Đukanović. Ukazao je na poseban značaj očuvanja univerzalnih i tradicionalnih vrijednosti, posebno u vremenu kada su one stavljene na probu burnih i izazovnih vremena, ne samo u Crnoj Gori, već i na evropskoj i globalnoj sceni.

Saglasio se sa ocjenom da su odnosi Crne Gore i Rumunije tradicionalno prijateljski čemu u prilog govori i iskrena i kontinuirana podrška Rumunije našoj državi u integracionim procesima.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o mogućnostima nastavka festivala poezije Njegoš-Eminescu, koji je prvi put održan u Podgorici prošle godine.

Među nekadašnjim i aktuelnim članovima akademije su i Česlav Miloš, Wole Soynka, Žak Derida, Adrian Nastase, rumunski patrijarh i mnogi drugi.

Svečanom činu uručenja titule počasnog člana i razgovoru prisustvovao je i akademik Sreten Perović.

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

Parni valjak u Njujorku

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

VIC NEDELJE

  Otmica      
  Otmica

  Krenula grupa žena na proslavu 8. marta avionom za Miami. No, prije polijetanja u avion su ušli otmičari i oteli avion. Glavni otmičar je naredio:

  - "Skinite sav nakit sa sebe i predajte ga."

  - "Zar i ja sinko ?", upita jedna baba.

  - "Rekao sam sve", uzvrati on.

  - "Sad se sve skinite."

  - "Zar i ja sinko", ponovo će baba.

  - "Rekao sam sve!"

  - "Sad ćemo vas sve silovati."

  Read more...