10242019čet
Last updatesri, 23 okt 2019 7pm

U fokusu

Bliskoistočni haos ide ka usijanju, sve su glasnija ratna zvona: “Nisu to bili samo dronovi, nego i projektili!”

Nedugo nakon napada američki službenici za napad su optužili Iran i njihove saveznike, a predsjednik Trump čak je napisao da su Sjedinjene Države "spremne da uzvrate".Te optužbe su u ponedjeljak dodatno dobile na težini, budući da je portparol saudijskih oružanih snaga, pukovnik Turki al-Malki, rekao da je preliminarna istraga pokazala da je oružje korišćeno u napadima na naftna postrojenja - iransko. Takođe je dodao i da napad nije lansiran iz Jemena i da je u toku istraga koja će otkriti s koje je tačno lokacije započet, piše Washington Post. Neimenovani američki funkcioneri, a i neki neimenovani službenici iz Saudijske Arabije, tvrde da su dronovi stigli s iranske teritorije

Foto: Printscreen

Iako su jemenski pobunjenici Hutiji preuzeli odgovornost za napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, sve više zemalja, među njima i sama Saudijska Arabija i njihov saveznik SAD, kao krivca prokazuju Iran.

Napadi dronovima na dva postrojenja naftnog diva Saudi Aramco izvedena su u subotu, a zbog njih je proizvodnja najvećeg izvoznika nafte na svijetu prepolovljena i sedmicama se neće vratiti na normalan nivo.

Nedugo nakon napada američki službenici za napad su optužili Iran i njihove saveznike, a predsjednik Trump čak je napisao da su Sjedinjene Države "spremne da uzvrate".

Te optužbe su u ponedjeljak dodatno dobile na težini, budući da je portparol saudijskih oružanih snaga, pukovnik Turki al-Malki, rekao da je preliminarna istraga pokazala da je oružje korišćeno u napadima na naftna postrojenja - iransko. Takođe je dodao i da napad nije lansiran iz Jemena i da je u toku istraga koja će otkriti s koje je tačno lokacije započet, piše Washington Post. Neimenovani američki funkcioneri, a i neki neimenovani službenici iz Saudijske Arabije, tvrde da su dronovi stigli s iranske teritorije.

Očekivano, Iran odrješito negira optužbe, a na suzdržanost u prokazivanju krivca pozvale su Kina, Rusija i neke evropske države. Pobunjenici iz Jemena, koji se povezuju s Iranom, pak prilično glasno preuzimaju odgovornost za napad i upozoravaju da se postrojenja Saudi Aramca mogu "u bilo kojem trenutku naći na udaru".

“Jamčimo saudijskom režimu da će ih naša duga ruka stići gdje god i kad god poželimo”, rekao je portparol Hutija Yahya Saree. Iako nije otkrio puno detalja o napadu, rekao je da su dronovi kojima su napadnuta postrojenja nadograđeni mlaznim motorima.

TRUMP ČEKA SIGNAL IZ RIJADA?

Iako tvrde da Hutiji primaju vojnu i logističku pomoć od Irana, američki državni sekretar Mike Pompeo ne vjeruje da je napad lansiran iz Jemena, već je preko Twittera još u subotu otvoreno okrivio Iran. No, nije ponudio nikakve dokaze za tu teoriju. S druge strane, konkretni dokaz da su oni izvršili napad nisu ponudili ni Hutiji, koji pritom tvrde da su koristili "flotu od 10 dronova".

Takav dokaz nije predočio ni Donald Trump koji je u nedjelju rekao da su Sjedinjene Države spremne odgovoriti na napad i dodao "da imaju razloga da vjeruju u to da znaju ko je krivac".

“”Naš prst je na okidaču”, napisao je predsjednik SAD-a i rekao da čeka da mu "Saudijci jave za koga vjeruju stoji iza napada, te kako će dalje postupati". U ponedjeljak je Trump podsjetio na incident u kojem Iran oborio američki špijunski dron tvrdeći da je ušao u njihov vazdušni prostor, što Amerikanci i dalje negiraju, a njihov predsjednik podastire kao indiciju da Teheran stoji i iza napada na postrojenja Aramca.

Foto: Printscreen

U cijeloj zbrci javio se i irački premijer koji je u ponedjeljak objavio da je razgovarao s Pompeom i da su se obojica složila da "napad nije lansiran iz Iraka".

RAST CIJENA NAFTE

I dok zapravo još nema definitivnog odgovora na pitanje ko je kriv za napad, odakle je lansiran i čijim je dronovima izvršen, svjetska tržišta u ponedjeljak ujutro su reagovala na vijest da je saudijska proizvodnja nafte prepolovljena. Cijena barela nafte u prvi je mah skočila za 18 odsto, a onda blago pala nakon što je Trump objavio da su Amerikanci, "ako bude potrebno", spremni uskočiti sa svojim naftnim rezervama da bi se stabilizovalo tržište. Trenutno je cijena barela nafte 11,5 podsto viša nego što je bila u petak.

Osim opipljivih posljedica po globalnu privredu, ovaj napad ima i vrlo očite političke implikacije. Naime, proteklih sedmica se dosta spekulisalo o potencijalnom sastanku Trumpa i iranskog predsjednika Hasana Ruhanija, kojim bi dvije države mogle izgladiti niz nesporazuma pokrenutih otkazivanjem nuklearnog sporazuma koji je s Teheranom zajedno s drugim svjetskim silama sklopio Barack Obama, a iz njega je izišao upravo Trump. Američki predsjednik je dao naslutiti da nije odrješito protiv susreta s iranskim kolegom, čemu se su se vrlo oštro protivili Izraelci, pa i njegov donedavni savjetnik za nacionalnu sigurnost, John Bolton. Štaviše, osoba bliska Boltonu rekla je u subotu kako je on "podnio ostavku" (što je i sam tvrdio nakon Trumpove objave da više nije njegov savjetnik) zbog toga što je Trump natuknuo da bi SAD mogle ukloniti neke od sankcija koje su nametnute Iranu.

Razgovori s Iranom sada se čine znatno manje vjerovatnim - pogotovo zato što se Bijela kuća vodi pretpostavkom da napad u Saudijskoj Arabiji nije lansiran iz Jemena, budući da ga smatraju suviše sofisticiranim za tamošnje pobunjenike. S druge strane, iz Teherana su poručili da nema planova da se Ruhani i Trump sastanu na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kasnije ovog mjeseca. Štaviše, iranski funkcioneri više puta naglasili da neće pregovarati sa SAD-om dok god ne uklone sankcije prema Iranu. 

RAST ZABRINUTOSTI U REGIJI

Zabrinutost zbog moguće eskalacije situacije u Zalivu iznio je i neimenovani diplomata iz Kuvajta koji je za Washington Post rekao kako je njegova vlada "ekstremno zabrinuta" zbog stabilnosti u regiji nakon napada na postrojenja Aramca.

“Ovo je vrlo opasno razdoblje u regiji”, rekao je ovaj diplomat za Washington Post.

I dok detalji napada i dalje nisu poznati, bivši direktor odjela za suzbijanje terorizma unutar CIA-e Bernard Hudson smatra da napad nije izveden samo dronovima, nego i projektilima.

“Dronovi su ‘demokrtizovali’ nasilje na nebu, koje nije više nije isključivo u domenu država. Hutiji su uz pomoć Irana tu vrstu napada usavršili kao niko drugi”, smatra Hudson.

No, odakle god da je napad krenuo i ko god bio odgovoran, njegovi su efekti i te kako vidljivi. Uzurpirana je globalna trgovina naftom, podignute su tenzije na Bliskom Istoku, a šanse za pregovore Irana i SAD-a svedene na minimum.

“Jutarnji list”

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

Parni valjak u Njujorku

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

VIC NEDELJE

  Otmica      
  Otmica

  Krenula grupa žena na proslavu 8. marta avionom za Miami. No, prije polijetanja u avion su ušli otmičari i oteli avion. Glavni otmičar je naredio:

  - "Skinite sav nakit sa sebe i predajte ga."

  - "Zar i ja sinko ?", upita jedna baba.

  - "Rekao sam sve", uzvrati on.

  - "Sad se sve skinite."

  - "Zar i ja sinko", ponovo će baba.

  - "Rekao sam sve!"

  - "Sad ćemo vas sve silovati."

  Read more...