10142019pon
Last updatepon, 14 okt 2019 7pm

U fokusu

Objavljen razgovor uoči Khashoggijevog ubistva: Stavim slušalice i pustim muziku dok siječem

Salah Mohammed Abdal Tubaigy, dobro poznati saudijski forenzičar, odgovorio je: „Ne. Previše je teško i visoko. Stalno radim sa leševima. Znam kako ih dobro izrezati. Nikada nisam radio sa toplim tijelom, ali ću se lako snaći. Nakon što ga raskomadam, komade ćete staviti u plastične vreće, a njih u torbe, te ih iznijeti (van zgrade)“, rekao je on

Jamal Khashoggi (Foto: Printscreen)

Turski dnevni list Daily Sabah objavio je transkript audio-snimka na kojem se čuje razgovor novinara Jamala Khashoggija i članova saudijskog tima za ubistva koji ga je prošle godine likvidirao u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Snimak turske obavještajne službe, koji je Daily Sabah objavio u ponedjeljak, otkrio je o čemu je saudijski novinar i pisac razgovarao sa 15 članova tima za ubistva prije nego što su ga usmrtili 2. oktobra prošle godine.

Khashoggi, novinar Washington Posta koji je živio u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, otišao je u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio dokumenta za vjenčanje koje je planirao, ali je tamo ubijen i raskomadan.

“ZNATE ŠTA BI SE MOGLO DOGODITI”

Nakon što je ušao u zgradu konzulata, Khashoggija su dočekala poznata lica koja su ga, kako navodi Daily Sabah, odvela u jednu od prostorija.

"Molim vas, sjednite. Moramo vas vratiti natrag (u Rijad)”, rekao je Maher Abdulaziz Mutreb, viši saudijski obavještajni oficir i tjelohranitelj saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

"Postoji nalog Interpola koji zahtijeva da se vratite. Ovdje smo da vas odvedemo“, riječi su Mutreba.

Khashoggi je odgovorio:

"Protiv mene ne postoji nijedan slučaj. Vjerenica me čeka napolju“.

U posljednjih 10 minuta, prije nego što je Khashoggi ubijen, Mutreb je od njega zatražio da „ostavi poruku za sina“, u kojoj bi mu napisao da ne brine ukoliko s njim ne bude mogao uspostaviti kontakt.

Kada je Khashoggi odbio to uraditi, Mutreb je rekao:

"Napišite to, gospodine Jamal. Požurite. Pomozite nam kako bismo mogli pomoći vama, jer na kraju ćemo vas vratiti u Saudijsku Arabiju. Ako nam ne pomognete, znate šta bi se moglo dogoditi“.

Agenti su tada drogirali saudijskog novinara. Njegove posljednje riječi prije gubitka svijesti bile su:

"Imam astmu. Nemojte to raditi, ugušićete me“.

KOMADANJE TIJELA TRAJALO 30 MINUTA

Prema zvuku sa snimka, u 1:39 sati po lokalnom vremenu uslijedilo je komadanje tijela 59-godišnjeg Khashoggija, koje je trajalo 30 minuta.

Ostaci Khashoggijevog tijela još nisu pronađeni.

Turska je likvidaciju saudijskog disidenta nazvala „ubistvom s predumišljajem“, koje su vodile saudijske vlasti.

Saudijski zvaničnici to negiraju, te tvrde da je Khashoggi ubijen u akciji „odmetnika“, nakon što su dugo vremena navodile da je on napustio zgradu konzulata prije nego što mu se izgubio trag.

Saudijske vlasti podigle su optužnicu protiv 11 osoba za koje sumnjaju da su učestvovale u ubistvu, ali ih nisu imenovale. Njih pet suočeno je sa smrtnim kaznama, ukoliko se potvrdi da su „naredile i počinile zločin“.

CIA je u izvještaju o ubistvu zaključila da ga je naredio Mohammed bin Salman, što Rijad poriče.

Na audio-snimku Mutreb je, nekoliko minuta prije nego što je Khashoggi ušao u zgradu, pitao „je li moguće staviti tijelo u vreću“.

“PUSTIM MUZIKU DOK SIJEČEM”

Salah Mohammed Abdal Tubaigy, dobro poznati saudijski forenzičar, odgovorio je: „Ne. Previše je teško i visoko. Stalno radim sa leševima. Znam kako ih dobro izrezati. Nikada nisam radio sa toplim tijelom, ali ću se lako snaći.“

"Obično stavim slušalice i pustim muziku dok siječem. U međuvremenu, pijem kafu i pušim. Nakon što ga raskomadam, komade ćete staviti u plastične vreće, a njih u torbe, te ih iznijeti (van zgrade)“, dodao je.

Khashoggijevo ubistvo izazvalo je međunarodnu osudu i narušilo imidž Mohammeda bin Salmana.

U aprilu, Washington Post je objavio da je Saudijska Arabija dala Khashoggijevoj djeci „kuće od milion dolara“ i „petocifrene mjesečne iznose“, kao kompenzaciju za ubistvo njihovog oca, piše Al Jazeera.

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

 • Najnovije

 • Najcitanije

Koncerti u Njujorku

 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...
Koncerti u Njujorku Rezervišite karte na vrijeme. Više informacija možete dobiti na brojeve telefona 917-568-3496 & 646-261-3252. Ulaznice možete kupiti online kao i na našim...

VIC NEDELJE

  Otmica      
  Otmica

  Krenula grupa žena na proslavu 8. marta avionom za Miami. No, prije polijetanja u avion su ušli otmičari i oteli avion. Glavni otmičar je naredio:

  - "Skinite sav nakit sa sebe i predajte ga."

  - "Zar i ja sinko ?", upita jedna baba.

  - "Rekao sam sve", uzvrati on.

  - "Sad se sve skinite."

  - "Zar i ja sinko", ponovo će baba.

  - "Rekao sam sve!"

  - "Sad ćemo vas sve silovati."

  Read more...