10222019uto
Last updatepon, 21 okt 2019 6pm

U fokusu

Dorijan se bliži obali SAD, izdata upozorenja na olujne talase, obilne padavine i tornada

Upozorenje na olujne talase izdato je za djelove obale od Džordžije do južne Virdžinije. Meteorolozi predviđaju da će u mnogim priobalnim djelovima Južne i Sjeverne Karoline pasti i do 38 centimetara kiše

Foto: Printscreen (Sky News Australia)

Uragan Dorijan, praćen vjetrovima jačine 175 kilometara na sat, kreće se u neposrednoj blizini istočne obale Sjedinjenih Država, gdje je naređena evakuacija više od 2,2 miliona ljudi.

Nacionalni centar za uragane saopštio je da se oluja nalazi oko 80 kilometara jugoistočno od Čarlstona u Južnoj Karolini. Ulice toga grada su već poplavljene.

"Dorijan će u četvrtak nastaviti da se približava obali Južne Karolini, a zatim će večeras i u petak krenuti ka Sjevernoj Karolini", saopšteno je iz centra za uragane i upozoreno da se u te dvije savezne države očekuju olujni talasi, snažan vjetar, obilne padavine i tornada.

Upozorenje na olujne talase izdato je za djelove obale od Džordžije do južne Virdžinije. Meteorolozi predviđaju da će u mnogim priobalnim djelovima Južne i Sjeverne Karoline pasti i do 38 centimetara kiše.

Više od 220 hiljada domova i radnji u Južnoj Karolini i Džordžiji je ostalo bez električne energije.

U međuvremenu, Bahami, čiji djelovi su potpuno razoreni, pokušavaju da se oporave od najjačeg udara uragana u svojoj istoriji. Ujedinjene nacije saopštile su da je potrebna hitna humanitarna pomoć za 70 hiljada stanovnika.

Na video-snimcima ostrva Abako, koja su najteže pogođena u oluji, mogu se vidjeti uništene ili oštećene kuće, radnje, luka, bolnica i aerodrom. U uraganu je poginulo najmanje 20 osoba, a vlasti očekuju da će taj broj da raste. Premijer Hubert Minis rekao je na konferenciji za novinare da će obim štete biti poznat tek nakon povlačenja vode.

S obzirom na to da su telefonske veze u prekidu u mnogim područjima, stanovnici na društvenim medijima postavljaju informacije o nestalim članovima porodice.

Oporavku Bahama pomažu i britanska mornarica i Jamajka, kao i brojni volonteri koji malim čamcima dopremaju zalihe na ostrva, piše Glas Amerike.

Predsjednik Donald Tramp najavio je da će Sjedinjene Države poslati pomoć Bahamima, uključujući i zalihe prvobitno namijenjene Floridi koja je izbjegla direktan udar uragana.

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

 • Najnovije

 • Najcitanije

Koncerti u Njujorku

 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...
Koncerti u Njujorku Rezervišite karte na vrijeme. Više informacija možete dobiti na brojeve telefona 917-568-3496 & 646-261-3252. Ulaznice možete kupiti online kao i na našim...

VIC NEDELJE

  Otmica      
  Otmica

  Krenula grupa žena na proslavu 8. marta avionom za Miami. No, prije polijetanja u avion su ušli otmičari i oteli avion. Glavni otmičar je naredio:

  - "Skinite sav nakit sa sebe i predajte ga."

  - "Zar i ja sinko ?", upita jedna baba.

  - "Rekao sam sve", uzvrati on.

  - "Sad se sve skinite."

  - "Zar i ja sinko", ponovo će baba.

  - "Rekao sam sve!"

  - "Sad ćemo vas sve silovati."

  Read more...