11162019sub
Last updatepet, 15 nov 2019 8pm

U fokusu

Četiri godine od smrti Ajlena Kurdija, dječaka koji je rasplakao i postidio svijet

Obilježavanju godišnjice Ajlenove smrti, pored brojnih građana, prisustvovali su režiser i producent filma inspirisanim tragičnom sudbinom trogodišnjeg djeteta “Beba Ajlen”, Omera Sarikaya i Bahatina Ozturka. “Ovaj dječak je postao svjetski simbol stradanja, ali se, nažalost, od tog dana ništa značajno nije promijenilo i zbog toga smo svi danas ovdje”, rekao je Sarikua

Brod sa 14 sirijskih izbjeglica potonuo je 2. septembra 2015. godine u Sredozemnom moru pri pokušaju da dođe do grčkih ostrva, prenosi Turska-radio televizija.

Tom prilikom je poginulo pet osoba, među kojima i trogodišnji Ajlen, čije beživotno tijelo je more izbacilo na plažu u Bodrumu.

Trogodišnji Ajlen Kurdi udavio se zajedno sa majkom i starijim bratom.

Preživio je Abdulah, otac Ajlena Kurdija, koji je nakon nesreće ispričao da mu je Ajlen ispao iz naručja kada se brod prevrnuo.

Stravične fotografije tog prizora našle su se na naslovnicama svjetskih medija i postale simbol stradanja sirijskih izbjeglica na putu ka Evropi.

Obilježavanju godišnjice Ajlenove smrti, pored brojnih građana, prisustvovali su režiser i producent filma inspirisanim tragičnom sudbinom trogodišnjeg djeteta “Beba Ajlen”, Omera Sarikaya i Bahatina Ozturka.

Sarikaya je podsjetio da je prizor s tijelom Ajlena na plaži rasplakao čitav svijet i dodao da se svaki čovjek zbog tog događaja osjetio djelimično krivim.

“Ovaj dječak je postao svjetski simbol stradanja, ali se, nažalost, od tog dana ništa značajno nije promijenilo i zbog toga smo svi danas ovdje”, rekao je Sarikua.

Krhka, sićušna figura koja leži na obali mora licem okrenuti ka pijesku, postala je simbol kampanje za skretanje međunarodne pažnje na migracije sa Istoka koja su se nerijetko završavale smrtnim ishodom, piše Dejli sabah, prenosi Portal Analitika.

Njemački brod koji učestvuje u spasavanju migranata nazvan je po Ajlenu Kurdiju.

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...