10222019uto
Last updatepon, 21 okt 2019 6pm

U fokusu

Komersant: Đukanović se jedini, među 20 svjetskih državnika, sjetio Srbije i Rusije

Đukanović je podsjetio na 'ogromnu ulogu koju je Sovjetski Savez odigrao u oslobađanju Evrope i u pobjedi nad fašizmom' i izrazio žaljenje što predstavnici Rusije nijesu pozvani na obilježavanje", prenosi Komersant radio. Dodaje se da je Đukanović dotakao još jednu temu, "krajnje osjetljivu za neke postsovjetske države" i veoma važnu sa tačke gledišta Kremlja: o rastu uticaja nacionalističkih snaga koje se trude da "promijene istoriju"

Foto: Printscreen

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović jedini je, među dvadeset svjetskih državnika koji su prisustvovali ceremoniji obilježavanja Drugog svjetskog rata, javno pomenuo da su Srbija i Rusija trebalo da budu u Varšavi, piše Komersant.

"Đukanović je podsjetio na 'ogromnu ulogu koju je Sovjetski Savez odigrao u oslobađanju Evrope i u pobjedi nad fašizmom' i izrazio žaljenje što predstavnici Rusije nijesu pozvani na obilježavanje", prenosi Komersant radio.

Dodaje se da je Đukanović dotakao još jednu temu, "krajnje osjetljivu za neke postsovjetske države" i veoma važnu sa tačke gledišta Kremlja: o rastu uticaja nacionalističkih snaga koje se trude da "promijene istoriju".

"Izjava Đukanovića je svojevrstan trenutak istine", ocjenjuje se u komentaru i dodaje da je crnogorski lider stavio do znanja Moskvi da je "spreman da okrene list i da se vrati tradicionalnim partnerskim odnosima dvije zemlje".

Kao drugo, dodaje autor komentara, "Kremlj je dobio očiglednu ilustraciju: članstvo te ili neke druge zemlje u NATO nikako ne znači da je ona automatski protivnica Rusije".

"Naprotiv, što u NATO i EU bude više tradicionalno rusofilnih država, neopterećenih poljsko-pribaltičkim uvredama, kompleksima i fobijama, to je za nju bolje", zaključuje autor.

U komentaru se dodaje da se sa tom idejom neće svi saglasiti u Moskvi, jer je dio elite navikao na na crno-bijelo viđenje svijeta, dijeljenje na neprijatelje i saveznike, nepokušavajući da vidi nijanse i traga za kompromisima, prenosi rtcg.me.

Sa Zapadnog Balkana, bez obzira na velike civilne žrtve i jak antifašistički pokret njihovih zemalja, pozivnicu nisu dobili predsjednici Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, i njih nije bilo među 250 gostiju iz 40 državnih delegacija.

Od predstavnika delegacija sa Zapadnog Balkana, ceremoniji u Varšavi prisustvovali su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Albanije Iljir Meta i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Druge zemlje Zapadnog Balkana nisu pozvane, jer su, kako su naveli organizatori, svi ostali pozvani kao predsednici članica EU ili NATO.

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

 • Najnovije

 • Najcitanije

Koncerti u Njujorku

 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...
Koncerti u Njujorku Rezervišite karte na vrijeme. Više informacija možete dobiti na brojeve telefona 917-568-3496 & 646-261-3252. Ulaznice možete kupiti online kao i na našim...

VIC NEDELJE

  Otmica      
  Otmica

  Krenula grupa žena na proslavu 8. marta avionom za Miami. No, prije polijetanja u avion su ušli otmičari i oteli avion. Glavni otmičar je naredio:

  - "Skinite sav nakit sa sebe i predajte ga."

  - "Zar i ja sinko ?", upita jedna baba.

  - "Rekao sam sve", uzvrati on.

  - "Sad se sve skinite."

  - "Zar i ja sinko", ponovo će baba.

  - "Rekao sam sve!"

  - "Sad ćemo vas sve silovati."

  Read more...