11162019sub
Last updatepet, 15 nov 2019 8pm

U fokusu

U BiH se traga za više od 7.000 nestalih osoba

Institutu za nestale osobe BiH do sada je prijavljen nestanak 35.097 osoba. Ova brojka varira, jer proces prijave nije vremenski ograničen pa se na godišnjem nivou primi oko dvadesetak novih prijava

Foto: Printscreen

Obilježavajući 30. avgust, Međunarodni dan nestalih osoba, predstavnici Instituta za nestale osobe BiH poručili su u Sarajevu da je nedostatak političke volje ključni razlog zbog kojeg se još traga za više od 7.000 nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

“Na internet stranici Instituta postavili smo bazu nestalih, aktivnih verifikovah slučajeva. Ta baza broji 7.206 nestalih osoba. Baza će biti dobar alat istražiteljima na terenu, a pomoći će domaćim i međunarodnim institucijama koje se bave rješavanjem sudbine nestalih”, rekao je član Kolegijuma direktora Instituta, Marko Jurišić, piše “Avaz”.

Institutu za nestale osobe BiH do sada je prijavljen nestanak 35.097 osoba. Ova brojka varira, jer proces prijave nije vremenski ograničen pa se na godišnjem nivou primi oko dvadesetak novih prijava.

Do sada je u zemlji pronađeno 76 odsto nestalih, odnosno ekshumirano je oko 25.500 posmrtnih ostataka.

Dok se očekuje pristizanje novih identiteta intenzivno se radi na verifikaciji. Do sada je verifikovano 27.085 prijava nestalih osoba.

U prvih sedam mjeseci ove godine ekshumirana su 53 posmrtna ostatka i identifikovano 170 osoba. Najveća masovna grobnica pronađena je na Igmanu, na lokalitetu Lokvice, gdje je pronađeno 12 ostataka nestalih.

“Takođe, do sada su urađene 23 reekshumacije, pri čemu je reekshumirano 230 tijela kojima su dodati posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni. Od početka ove godine uzeta su 103 uzorka na DNK analizu”, dodao je Jurišić.

Uprkos tome što je BiH lider u regionalnoj saradnji u procesu traženja nestalih osoba, poručio je da je žalosno što još nema političke volje da se pronađe više od 7.000 nestalih.

“Samo radeći zajedno možemo izvršiti pritisak na institucije vlasti da ovaj veoma složen i bitan društveni proces - rješavanje sudbine nestalih osoba dovedemo do kraja. To je, kao i izvođenje odgovornih pred lice pravde, nužno za uspostavljanje trajnog mira, povjerenja i pomirenja među građanima BiH”, istakao je član Savjetodavnog odbora Instituta Amir Kulaglić.

Trenutno je 420 slučajeva u registru brisanih prijava, gdje je utvrđeno da su te osobe žive ili je poznato mjesto njihova ukopa, ili da te osobe nisu u mandatu Instituta za nestale osobe.

Osim ovog, postoji i registarneverifikovanih prijava, koji sadrži 1.777 prijava o nestalim osobama. U tom slučaju se radi o prijavama koje još ne mogu biti verifikovane jer im nedostaje dio podataka potrebnih za verifikaciju.

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...