09222019ned
Last updatened, 22 sep 2019 5pm

U fokusu

Tramp naredio američkim kompanijama da napuste Kinu: Ne trebamo ih, bilo bi puno bolje bez njih

Tramp je takođe rekao da je američkim poštanskim kompanijama, poput FedEx-a, Amazona, UPS-a i Američke pošte, naredio da potraže i prekinu dostavu svih pošiljki koje sadrže opioid fentanil u SAD-u

Foto: Printscreen/Fox News

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je u petak da je naredio američkim kompanijama da napuste Kinu nakon što je Peking najavio uvođenje carina na američku robu vrijednu 75 milijardi dolara, raspirijući trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije.

Tramp je na Twitteru najavio da će na najnoviji kineski potez odgovoriti kasnije u petak. Predsjednik se sredinom dana susreo s funkcionerima zaduženima za trgovinu, rekao je Rojtersu visoki službenik Bijele kuće.

"Ne trebamo Kinu i, iskreno govoreći, bilo bi puno bolje bez njih. Golemi novac koji je Kina zaradila i ukrala od Sjedinjenih Država, godinu za godinom, decenijama, mora prestati! ", napisao je Tramp na Twitteru.

"Našim snažnim američkim kompanijama je stoga naređeno da odmah počnu tražiti zamjenu za Kinu, uključujući da se vrate kući i svoje proizvode rade u SAD-u", dodao je.

Nejasno je po kojem bi zakonu Tramp mogao narediti američkim kompanijama da prekinu svoje poslovanje u Kini ili da prestanu nabavljati određene proizvode iz te zemlje.

Tramp je takođe rekao da je američkim poštanskim kompanijama, poput FedEx-a, Amazona, UPS-a i Američke pošte, naredio da potraže i prekinu dostavu svih pošiljki koje sadrže opioid fentanil u SAD-u.

Kina je u petak najavila da će u znak odmazde uvesti carine na američku robu vrijednu 75 milijarda dolara, prvi put i na sirovu naftu.

Peking će od početka septembra, odnosno sredine decembra, uvesti carine u rasponu od pet do deset odsto na 5.078 proizvoda iz SAD-a, uključujući soju, sirovu naftu i male avione.

Najavljene su i 25-odstotne carine na uvoz automobila iz SAD-a i petoodstotne carine na uvoz automobilskih djelove koje će stupiti na snagu 15. decmbra.

Odmazda je to Pekinga na poteze Trampa koji je ranije uveo visoke carine na kineski uvoz u vrijednosti 250 milijarda dolara i najavio dva nova kruga carina na dodatnih 300 milijardi dolara kineskog uvoza, početkom septembra, odnosno sredinom decembra, uključujući mobilne, laptopove, odjeću i igračke.

Eskalacija trgovinskog sukoba vodeće svjetske ekonomije potpiruje strah od moguće recesije u SAD-u. Carine su već zakočile globalnu trgovinsku razmjenu i ekonomski rast i u SAD-u i u Kini, piše “Jutarnji list”.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE

  Mujo i hodža      
  Mujo i hodža

  Došao Mujo kod hodže i kaže: - Fata me vara.

  Hodža: - Razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu, volim je.

  Hodža: - Onda se ne razvodi.

  Mujo: - Ali stalno mi je to na umu.

  Hodža: - Pa, razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu zbog djece.

  Hodža: - Onda se nemoj razvesti.

  Mujo: - Ali ne mogu joj oprostiti.

  Read more...