11192019uto
Last updateuto, 19 nov 2019 6pm

U fokusu

Novi Trumpov udar na migrante

Mjerom će se odbijati zahtjevi za trajnom ili privremenom vizom zbog neispunjavanja dohodovnih standarda ili primanja socijalne pomoći, bonova za hranu, stanovanja u državnim ustanovama ili zdravstvene usluge Medicaida.Takva promjena bi trebala osigurati da se imigranti "pobrinu sami za sebe" i da "ne zavise o javnim resursima kako bi zadovoljili svoje potrebe, već da se oslanjaju na vlastite mogućnosti, kao i na resurse članova porodice, sponzora i privatnih organizacija", navodi se u obajvještenju objavljenom u Federalnom registru

Foto: Printscreen

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa objavila je novu mjeru koja će pogoditi stotine hiljada podnosilaca zahtjeva za vizu i za trajno prebivalište zbog toga što su siromašni.

Dugo očekivana mjera koju je pogurao Trumpov vodeći protuimigracijski savjetnik Stephen Miller stupa na snagu 15. oktobra, prenosi Hina.

Mjerom će se odbijati zahtjevi za trajnom ili privremenom vizom zbog neispunjavanja dohodovnih standarda ili primanja socijalne pomoći, bonova za hranu, stanovanja u državnim ustanovama ili zdravstvene usluge Medicaida.

Takva promjena bi trebala osigurati da se imigranti "pobrinu sami za sebe" i da "ne zavise o javnim resursima kako bi zadovoljili svoje potrebe, već da se oslanjaju na vlastite mogućnosti, kao i na resurse članova porodice, sponzora i privatnih organizacija", navodi se u obajvještenju objavljenom u Federalnom registru.

"Poenta je kretati se prema staroj američkoj vrijednosti, samodostatnosti", rekao je u Ken Cuccinelli, vršikalac dužnosti direktora američke službe za državljanstvo i imigraciju u intervjuu za Fox News.

"To će takođe dugoročno zaštititi porezne obveznike osiguravanjem da doseljenici ne postanu javni teret, već da mogu stajati na vlastitim nogama, kao što su to činili imigranti ranijih godina", dodao je Cuccinelli.

Stručnjaci smatraju da bi ova promjena pravila o naknadama mogla biti najdrastičnija od svih Trumpovih imigracijskih politika.

Prema istraživanju Migration Instituta, novim pravilom bi odbijenicu moglo dobiti više od polovine svih podnosilaca zahtjeva za zelenom kartom. U 2016. godini odobreno je gotovo 800.000 takvih useljeničkih karti, prenosi Al Jazeera.

Nova mjera je dio napora predsjednika Donalda Trumpa da suzbije legalne i ilegalne imigracije, što je postavio kao kamen temeljac svog predsjedništva.

Obećao je takođe da će izgraditi zid uz američku južnu granicu s Meksikom. Na početku je rekao da će Meksiko to platiti i zatražio izmjene zakona o imigraciji, ali je postigao tek mali napredak sa zastupnicima.

Nova mjera proizašla je iz Zakona o imigraciji iz 1882. godine, koji omogućava američkoj vladi da uskrati vizu svima koji bi mogli postati "javna briga".

Imigracioni službenici posljednjih godina deginišu podnosioce zahtjeva za vizom "javnom brigom" ako je velika vjerovatnoća da će postati zavisni o državnoj pomoći.

Podnosioci zahtjeva sada će morati da raspolažu višim prihodima kako bi dobili vizu, a pravilo uveliko proširuje popis državnih podrški koje bi im mogle uskratiti boravište u SAD-u.

Kritičari Trumpovog plana upozoravaju da će mjera narušiti javno zdravlje, jer će imigrante odvraćati od korišćenja zdravstvene ili prehrambene pomoći na koje imaju pravo.

 • Najnovije

 • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...