11142019čet
Last updatesri, 13 nov 2019 9pm

U fokusu

Menhetn pustinje: Ovaj grad je u 16. vijeku imao solitere, a način gradnje će vas oduševiti (VIDEO)

Istražujući Šibam, njegov geografski položaj i samu konstrukciju, možete doći do samo jednog zaključka: sve je zidano planski. Smješten je na kamenom grebenu, uzvišen dovoljno kako bi bio zaštićen od poplava, ali je i dovoljno blizu primarnog izvora vode. Stanovništvo je zaštićeno velikim bedemima, a još jedna prednost je visok vidikovac s kojeg bi vidjeli neprijatelja kako se približava. Ima oko 7.000 stanovnika i oko 500 drevnih gusto zbijenih zgrada

Foto: Printscreen

Sigurno ste nekada pomislili da su soliteri isključivo proizvod modernog doba.

Međutim, da li ste znali da jedna zemlja na jugu Arabijskog poluostrva gradila impozantne višespratnice još u 16. vijeku?

Jemenski grad Šibam, bez obzira što je sazidan od blata, a ne od betona, čelika i stakla, nazivaju Menhetnom pustinje ili Čikagom Bliskom istoka. Ima pravougaono postavljene ulice i trgove sa zgradama visokim i do trideset metara. Ove neobične stambene zgrade se sužavaju ka vrhu, a imaju uglavnom oko osam spratova.

Šibam je prvi grad u svijetu koji imao vertikalni plan gradnje. Pod zaštitom UNESCO-a je od 1982. godine, a grad je postavio svoje temelje još početkom 4. vijeka, mada najveći broj građevina datira posle 1532. godine.

Istražujući Šibam, njegov geografski položaj i samu konstrukciju, možete doći do samo jednog zaključka: sve je zidano planski.

Foto: Printscreen

Smješten je na kamenom grebenu, uzvišen dovoljno kako bi bio zaštićen od poplava, ali je i dovoljno blizu primarnog izvora vode. Stanovništvo je zaštićeno velikim bedemima, a još jedna prednost je visok vidikovac s kojeg bi vidjeli neprijatelja kako se približava.

Kako prenosi “Kurir”, ima oko 7.000 stanovnika i oko 500 drevnih gusto zbijenih zgrada.

Zgrade su građene od cigli, sačinjenih od gline pomiješane sa slamom. Tako napravljena smjesa sipa se u drveni četvrtasti kalup da bi se dobio oblik nalik cigli, a zatim se nekoliko dana suši na suncu. Unutrašnja konstrukcija je napravljena od drveta kajsije, po recepturi staroj nekoliko stotina godina.

Svaki blatni neboder nastanjuje jedna porodica koju čine otac, majka, ćerke, sinovi, žene od sinova i njihova djeca. Na donjim spratovima ne postoje prozori jer se tu čuva hrana, stoka i alat. Središnji spratovi su rezervisani za žene i na svakom od njih nalazi se posebna kuhinja. Spiralno stepenište dopire do samog vrha, a tako se i provjetravaju prostorije. Najviši spratovi su rezervisani za muškarce.

Osim toga, Šibam je uvijek bio važna odrednica na trgovačkim putevima, posebno kada se trgovalo začinima. Zbog svoje arhitekture svakako zauzima posebno mesto u svijetu.

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...