01252020sub
Last updatepet, 24 jan 2020 11pm

U fokusu

Marković: Ovo su zlatne godine crnogorskog turizma

Ukazaću na činjenicu da smo 2006. u Crnoj Gori imali samo 31 hotel visoke kategorije (2 sa pet i 29 sa četiri zvjezdice), a danas Crna Gora ima 171 hotel visoke kategorije (19 sa pet i 152 sa četiri zvjezdice) od čega je u posljednje dvije godine (2017. i 2018. godine) izgrađeno njih 35. Dakle, od 2006. godine do danas to je 140 hotela više. Vjerovatno to javnost i ne zna - mi smo praktično u posljednjih 12 godina svakog mjeseca otvarali po jedan hotel visoke kategorije. Upravo zahvaljujući uslovima koje smo stvorili i reputaciji koje je naša zemlja stekla kod velikih stranih investitora, danas u Crnoj Gori imamo poznate hotelske grupe: Hilton, Aman, Ridžent, Šeraton, Čedi, Melia, Iberostar, Falkenštajner i prvi Uan-end-onli u Evropi, rekao je Marković

Foto: GOV.ME

Crna Gora je od 2016. godine otvorila 140 hotela visoke kategorije, što znači da je otvarala prosječno jedan hotel visoke kategorije mjesečno, u velike razvojne projekte na primorju je od 2016. godine uloženo više od pola milijarde eura, zahvaljujući čemu u našoj zemlji rade najprestižniji brendovi, a struktura gostiju je takva da ih je sve više iz Njemačke, Velike Britanije i Francuske, rekao je danas predsjednik Vlade Duško Marković u Skupštini, iskazujući uvjerenje da će i ovogodišnja ljetnja turistička sezona biti uspješna nakon rekorda postignutih u protekle dvije godine.

„Uspjeh ne dolazi sam. Iza svega stoji naporan rad ove Vlade, da infrasturkturu i smještajne kapacitete dovedemo do nivoa koji će zadovoljiti vrlo zahtjevne kriterijume naših emitivnih tržišta. Ukazaću na činjenicu da smo 2006. u Crnoj Gori imali samo 31 hotel visoke kategorije (2 sa pet i 29 sa četiri zvjezdice), a danas Crna Gora ima 171 hotel visoke kategorije (19 sa pet i 152 sa četiri zvjezdice) od čega je u posljednje dvije godine (2017. i 2018. godine) izgrađeno njih 35. Dakle, od 2006. godine do danas to je 140 hotela više. Vjerovatno to javnost i ne zna - mi smo praktično u posljednjih 12 godina svakog mjeseca otvarali po jedan hotel visoke kategorije. Upravo zahvaljujući uslovima koje smo stvorili i reputaciji koje je naša zemlja stekla kod velikih stranih investitora, danas u Crnoj Gori imamo poznate hotelske grupe: Hilton, Aman, Ridžent, Šeraton, Čedi, Melia, Iberostar, Falkenštajner i prvi Uan-end-onli u Evropi. Nema bolje vizit-karte od ovog niza imena i brendova duž naše obale. Eto zato je prošla godina bila rekordna u istoriji crnogorskog turizma, u kojoj su naši prihodi bili veći od jedne milijarde eura, a naše hotele prvi put posjetilo više od milion turista. Da pojednostavimo stvari: visokoplatežne goste ne možemo dočekati ako nemamo hotele u kojima će se udobno smjestiti i ako ti hoteli ne ispunjavaju najviše svjetske standarde. Nijesu samo prirodne ljepote Crne Gore važne za turizam. Uspjeh određuje saobraćajna dostupnost i kvalitet ponude i usluge. Mi smo, kao što vidite, na dobrom putu“,rekao je predsjednik Vlade na Premijerskom satu odgovarajući na pitanje poslanika Miloša Nikolića iz Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Crne Gore.

Predsjednik Vlade je odbacio spekulacije i neosnovane tvrdnje da slijedi propast turističke sezone.

„Mnogo je neprovjerenih informacija i kampanja koje se plasiraju iz svakojakih izvora. Jedna od onih koje se rado i svake godine ponavljaju, jeste i o propasti naše turističke sezone. Na sreću, sve bolji bilansi iz godine u godinu demantuju takve prognoze. Drago mi je da i ovoga puta komentarišemo ovu važnu temu, pa ćemo, uvjeren sam, na jesen govoriti o novim ostvarenim rezultatima i kvalitetima u turizmu“, rekao je premijer.

Marković je iznio podatke da je u našoj zemlji sve više gostiju iz država Zapadne Evrope.

„Posljednji preliminarni zbirni podaci za kolektivni i privatni smještaj za prva 4 mjeseca ove godine koji pokazuju da smo uspjeli da po prvi put u istoriji registrujemo više od milion noćenja u ovom periodu. Prema preliminarnarnim podacima Centralne banke Crne Gore, u prihodima to izgleda ovako: za 4 mjeseca ostvareni su direktni i indirektni prihodi od turizma u iznosu od 80,7 miliona eura ili 13% više nego u istom periodu 2018. godine, odnosno preko 26% više nego u istom periodu 2017. godine koja je, podsjećam, premašila rekordnu 1987. godinu. Imam potrebu da prokomentarišem i strukturu gostiju. Naime, u 2018. godini u odnosu na 2015. Crna Gora je ugostila 82% više turista iz Njemačke, 108% više turista iz Velike Britanije, 69% više turista iz Francuske. Taj trend je nastavljen i ove godine, tako da je u našim hotelima u maju boravilo najviše turista iz Njemačke i Francuske. Nijesam, bez razloga i u ovom Domu govorio da su ovo zlatne godine crnogorskog turizma“, rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je iznio i podatke o ulaganjima u turizam u sjevernom regionu podsjetivši da je poslije više decenija, u februaru ove godine, otvoreno novo skijalište u Crnoj Gori – Kolašin 1600, te da je Uprava javnih radova prije nekoliko dana potpisala Ugovor za izradu idejnog rješenja,gGlavnog projekta i izgradnju šestosjedne žičare na lokalitetu Hajla i Štedim, kao i da je juče potpisan i Sporazum o primopredaji lokacije Vojno-turističkog kompleksa Mediteran na Žabljaku sa obavezom zakupca da investira pet i po miliona eura u izgradnju luksuznog hotelsko-turističkog kompleksa kategorije pet zvjezdica, kapaciteta 100 kreveta.

„U toku su aktivnosti na izgradnji elektroenergetske infrastrukture za potrebe napajanja budućih žičara u okviru ski kompleksa Cmiljača i Žarski. Za ova skijališta ugovorena je i montaža žičara, a procijenjena vrijednost kompletnih investicija na ova dva lokaliteta je više od 52 miliona eura. Posebno ističem da će na lokaciji nekadašnjeg kultnog hotela Durmitor na Žabljaku kompanija Aman na jesen početi izgradnju novog hotela sa 5 zvjezdica“,rekao je premijer Duško Marković, saopšteno je iz Vlade.

Predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da su podaci koji ulivaju dodatan optimizam i oni koji stižu iz Aerodroma Crne Gore, koji su već opslužili preko milion putnika ili 10 % više dok je nacionalni avio prevoznik Montenegro Airlines prevezao 5% više putnika.

„Nacionalni parkovi od početka godine do 1. jula bilježe posjetu od gotovo 152.000 turista što je za 35% više, dok je prema podacima Agencije za elektronske komunikacije, za prvi pet mjeseci registrovano preko 1,47 miliona romer korisnika ili 16% više u odnosu na isti period prošle godine. Uvjeren sam da sve što sam saopštio, potvđuje našu posvećenost da turizam ostvari svoj puni doprinos na dobrobit naših građana i crnogorske ekonomije. Na hiljade stalnih i sezonskih radnih mjesta ukazuju nam da je crnogorski turizam u punom razvojnom zamahu. A pozivam Vas da već u oktobru, na narednoj sjednici Premijerskog sata ove prognoze i provjerimo“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković na Premijerskom satu.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...