09152019ned
Last updatepet, 13 sep 2019 2pm

U fokusu

“Blic” otkriva ulogu agenata u crnogorskom "državnom udaru": Amerikanci osmatrali objekte, Britanac ih čistio od "bubica"

Asad, koga je, prema tvrdnjama SDT, angažovao Aron Šaviv, menadžer kampanje opozicionog Demokratskog fronta, još je u septembru oformio grupu čiji je zadatak bio da izradi plan akcije za izvlačenje zavjerenika nakon državnog udara, fizička zaštita pripadnika grupe, ali i provjeravanje objekata koje su pripadnici grupe koristili. Bivši agent CIA imao je, zaključuje se u dokumentu, zadatak da vrbuje sve potrebno ljudstvo za predstojeću akciju

Džozef Asad (Foto: Printscreen)

Grupa penzionisanih bezbjednjaka koju je navodno angažovao bivši agent CIA Džozef Asad za državni udar u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine, osmatrala je objekte u Podgorici i pravila plan evakuacije zavjerenika nedjeljama prije akcije, piše "Blic".

To se, između ostalog, navodi u naredbi za proširenje istrage crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koju potpisuje tužilac Saša Čađenović, a u koju je “Blic” imao ekskluzivan uvid.

U detaljnom opisu radnji svih okrivljenih - kako onog dijela grupe koja je u maju prvostepeno osuđena pred Višim sudom, tako i ovog na koji se istraga proširuje - posebno se apostrofira uloga Džozefa Asada. Asad, koga je, prema tvrdnjama SDT, angažovao Aron Šaviv, menadžer kampanje opozicionog Demokratskog fronta, još je u septembru oformio grupu čiji je zadatak bio da izradi plan akcije za izvlačenje zavjerenika nakon državnog udara, fizička zaštita pripadnika grupe, ali i provjeravanje objekata koje su pripadnici grupe koristili. Bivši agent CIA imao je, zaključuje se u dokumentu, zadatak da vrbuje sve potrebno ljudstvo za predstojeću akciju.

Nakon što je oformljena, grupa je relativno brzo krenula u realizaciju plana. Tako su, navodi se u naredbi, Izraelac Frigo Joram i Kipranin sa britanskim pasošem Meteos Konstantinu u Podgoricu stigli još 28. i 29. septembra 2016. godine, nešto više od dvije nedjelje prije predviđene akcije, i to kako bi izviđali teren na kom bi trebalo da dođe do navodnog napada pripadnika grupe na državne organe Crne Gore. Uz to, Frigo i Konstantinu češljali su i objekte u kojima je bilo predviđeno da zavjerenici odsjednu i to kako bi otkrili da li u njima ima prislušnih uređaja. U tu svrhu imali su i uređaje za „protivelektronsku zaštitu”, vjerovatno neku vrstu detektora prisluškivača.

KO SU AMERIKANCI KOJE JE ASAD NAVODNO ANGAŽOVAO?

Prema zaključku SDT, američka četvorka u Crnu Goru je došla početkom oktobra. Pretpostavlja se da su u koordinaciji sa Joramom i Konstantinuom nastavili izviđanje objekata, sve u namjeri da se izradi plan obezbjeđivanja i ekstrakcije ključnih ljudi grupe. Za poslove obezbjeđenja, Asad je navodno angažovao i dvojicu Iračana, Ronija Košaba Juhananu al Baletija i njegovog brata Renija. Oni su prethodno boravili u Slovačkoj, gdje su dobili status migranata. Sa tim dokumentima su i došli u Crnu Goru.

Sa suđenja za "državni udar" (Foto: Printscreen)

 

Ko su Amerikanci koje je Asad navodno angažovao? Mediji u Crnoj Gori navode da su redom svi bili zaposleni u FBI tokom svojih višedecenijskih karijera u sektoru bezbjednosti. “Blic” taj scenario može da potvrdi samo za jednog od američkih pripadnika grupe. Horge Mijar, naime, ne krije svoje iskustvo u bezbjednosnom sektoru, pa na svom Linkedin profilu između ostalog navodi:

“Veliko iskustvo stečeno u svojstvu specijalnog agenta i nadzornika FBI. Vodi više mješovitih grupa različitih agencija i ima veliko iskustvo u sprovođenju kompleksnih, značajnih istraga koje uključuju trgovinu narkoticima, finansijski kriminal, organizovani kriminal na teritoriji Evroazije, nasilne zločine, razbojništva, pranje novca i terorizam”, navodi se, između ostalog, na profilu na kom se može vidjeti i da je dio najznačajnijeg američkog biroa za istrage bio od 1987. do penzionisanja 2015. godine.

“Blic” je u jučerašnjem izdanju ekskluzivno prenio saznanja stečena uvidom u naredbu podgoričkog Višeg suda kojim je raspisana potjernica za osmoricom pripadnika organizovane grupe koja se sumnjiči da je bila dio zavjere za rušenje režima Mila Đukanovića nakon parlamentarnih izbora 2016. godine.

DF: RAD SDT „ŠIZOFREN”

Opozicioni Demokratski front reagovao je juče na tekst u “Blicu” uputivši pitanje Vrhovnom državnom tužiocu Crne Gore Ivici Stankoviću da li je Džozef Asad formirao kriminalnu organizaciju sa dvojicom Rusa, Eduardom Šišmakovim i Vladimirom Popovom, ali i da li su ambasade Amerike, Britanije i Izraela upoznali da su tražili pritvor za njihove državljane.

“Ukoliko su ova objavljena dokumenta verodostojna, onda ispada da su agenti GRU (ruska obaveštajna služba, prim. nov.) zajedno sa agentima CIA, FBI, MI6 i Mosada organizovali kriminalnu grupu koja je imala za cilj rušenje ustavnog poretka u Crnoj Gori i sprečavanje ulaska u NATO. Po kom osnovu je Zoran Pažin (ministar pravde, prim. nov.) poslao urgenciju Republici Kipru od 23. 5. 2019. kojom traži ponovno izručenje Jorama Friga nakon što su kiparske vlasti odbile da ga izruče?”, navodi se u saopštenju u kom se istraga naziva “šizofrenom”.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE

  Mujo i hodža      
  Mujo i hodža

  Došao Mujo kod hodže i kaže: - Fata me vara.

  Hodža: - Razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu, volim je.

  Hodža: - Onda se ne razvodi.

  Mujo: - Ali stalno mi je to na umu.

  Hodža: - Pa, razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu zbog djece.

  Hodža: - Onda se nemoj razvesti.

  Mujo: - Ali ne mogu joj oprostiti.

  Read more...