09152019ned
Last updatepet, 13 sep 2019 2pm

U fokusu

Hašim Tači uručio Medlin Olbrajt Orden slobode: Kosovo zaslužuje da ga svi priznaju (VIDEO)

Olbrajt je rekla da je voljna da primi orden, ali da najviše uživa u tome da bude dio Kosova. "Nikad neću zaboraviti godine rata, ljude koji pjevaju 'Hvala vam, SAD'. Mislim da je SAD uradio pravu stvar. Počašćena sam što sam ovdje s vama. Kosovo je nezavisna zemlja i stoga zaslužuje da bude priznato", rekla je Olbrajt

Foto: Printscreen

Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt izjavila je danas u Prištini da je Kosovo nezavisna država i da zaslužuje da ga svi priznaju, javlja Beta.

Olbrajt od juče boravi na Kosovu u okviru obilježavanja 20 godina od ulaska međunarodnih mirovnih snaga, a predsjednik Kosova Hašim Tači uručio joj je Orden slobode.

Tom prilikom je rekla da je voljna da primi orden, ali da najviše uživa u tome da bude dio Kosova.

"Nikad neću zaboraviti godine rata, ljude koji pjevaju 'Hvala vam, SAD'. Mislim da je SAD uradio pravu stvar. Počašćena sam što sam ovdje s vama. Kosovo je nezavisna zemlja i stoga zaslužuje da bude priznato", rekla je Olbrajt.

Tači je rekao da će ona uvijek ostati heroj naroda Kosova.

"Blagosloveni smo kao zemlja koju ste Bil Klinton i vi vratili u svoju porodičnu kuću i u koju ste došli da čestitate 20. godišnjicu slobode Kosova, 20. godišnjicu nade i povjerenja. Znali ste da ujedinite demokratski svijet. Kao predsjednik Kosova i vaš prijatelj, dozvolite mi da dodijelim Orden slobode za vaš izvanredni doprinos slobodi i nezavisnosti Kosova", rekao je Tači.

Olbrajt je danas primio i predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli, a u Prištini će u okviru manifestacija biti otkrivena i njena bista.

Predsjednik Kosova danas će primiti i bivšeg zapovjednika snaga NATO-a u Evropi Veslija Klarka, koji je rukovodio akcijama NATO-a protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, prenosi Al Jazeera.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE

  Mujo i hodža      
  Mujo i hodža

  Došao Mujo kod hodže i kaže: - Fata me vara.

  Hodža: - Razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu, volim je.

  Hodža: - Onda se ne razvodi.

  Mujo: - Ali stalno mi je to na umu.

  Hodža: - Pa, razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu zbog djece.

  Hodža: - Onda se nemoj razvesti.

  Mujo: - Ali ne mogu joj oprostiti.

  Read more...