09152019ned
Last updatepet, 13 sep 2019 2pm

U fokusu

Silovali i ucjenjivali djevojčicu (12): VDT podiglo optužnicu protiv maloljetnika iz Berana

Maloljetnicima je stavljeno na teret da su počinili krivično djelo silovanje, krivično djelo obljuba sa djetetom i krivično djelo ucjena. Sutkinja za maloljetnika Vanja Rakonjac je nedavno donijela rješenje o produženju mjere boravka maloljetnika u specijalnoj ustanovi “Ljubović”, navodeći da “ta mjera može trajati do okončanja postupka”

Viši sud u Bijelom Polju (Foto: Fokuspress)

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju podiglo je optužnicu protiv trojice dječaka iz Berana, uzrasta od 14 do 16 godina, za koje se sumnja da su više mjeseci sa još dva školska druga, koji imaju manje od 14 godina, u Beranama zlostavljali dvanaestogodišnju djevojčicu.

Maloljetnicima je stavljeno na teret da su počinili krivično djelo silovanje, krivično djelo obljuba sa djetetom i krivično djelo ucjena, pišu "Vijesti".

Poslije zavšrenog pripremnog postupka Više državno tužilaštvo je podnijelo Vijeću za maloljetnike Višeg suda u Bijelom Polju predlog za izricanje krivične sankcije – vaspitne mjere upućivanje u ustanovu zavodskog tipa.

Sutkinja za maloljetnika Vanja Rakonjac je nedavno donijela rješenje o produženju mjere boravka maloljetnika u specijalnoj ustanovi “Ljubović”, navodeći da “ta mjera može trajati do okončanja postupka”.

Odluku o produženju boravka je potvrdio Apelacioni sud, odbijajući žalbu odbrane dječaka o ukidanju te mjere. U tu ustanovu dječaci su upućeni 18. marta.

U rješenju suda je navedeno da boravak u specijalnoj ustanovi u interesu i maloljetnika, te da i zbog njih samih ne bi bilo dobro da borave u gradu u kojem su odnosi njihovih porodica i porodice maloljetnice poremećeni. Pored stručnog nadzora dječaci imaju pravo na vanredno polaganje razrednog ispita u matičnoj školi u Beranama.

Grupa učenika je od decembra 2018. godine do februara ove zlostavljala maloljetnicu.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE

  Mujo i hodža      
  Mujo i hodža

  Došao Mujo kod hodže i kaže: - Fata me vara.

  Hodža: - Razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu, volim je.

  Hodža: - Onda se ne razvodi.

  Mujo: - Ali stalno mi je to na umu.

  Hodža: - Pa, razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu zbog djece.

  Hodža: - Onda se nemoj razvesti.

  Mujo: - Ali ne mogu joj oprostiti.

  Read more...