05192019ned
Last updatened, 19 maj 2019 5am

 

 

U fokusu

SAD: Ratni zločinci ne mogu biti u Vladi Kosova

Nekvalifikovani pojedinci, oni koje je pravosuđe kaznilo ili aktivno kazneno goni za teška kaznena djela, kao i oni koji su pokazali spremnost da postupaju nekažnjeno i zloupotrebljavaju svoja ovlašćenjai nemaju šta da rade na javnim dužnostima. Imenovanje takvih osoba podriva javno povjerenje koje Kosovo pokušava da izgradi, lišava zemlju kompetentnih i uglednih pojedinaca koji su najsposobniji da obavljaju poslove vlade i sramoti žrtve kaznenih djela koje su počinili ti pojedinci. Nadalje, to ometa napredak Kosova u izgradnji međunarodnog ugleda koji bi ga učinio poželjnim partnerom drugih država i jača poziciju protivnika koji bi mogli tvrditi da Kosovo nije posvećeno vladavini prava, navodi se u izjavi koju je na svom Twitter profilu podijelio i američki ambasador na Kosovu Philip S. Kosnett

 

Ambasador na Kosovu Philip S. Kosnett (Foto: Printscreen/YouTube)

Sjedinjene Američke Države su zabrinute zbog imenovanja nekvalifikovanih osoba na visoke pozicije u Vladi Kosova, uključujući osobe osuđene za ratne zločine, pod aktivnim optužnicama za teška kaznena djela i osumnjičene za ozbiljne zloupotrebe vlasti, objavljeno je na stranicama američke ambasade u Prištini.

Istaknuto je kako bi "u demokratiji pojedinci imenovani na visoke pozicije trebali da pokazuju etičko i kvalifikovano lice svijetu", ali i upozoreno da "obrasci imenovanja na Kosovu, nažalost, predstavljaju suprotnost".

"Nekvalifikovani pojedinci, oni koje je pravosuđe kaznilo ili aktivno kazneno goni za teška kaznena djela, kao i oni koji su pokazali spremnost da postupaju nekažnjeno i zloupotrebljavaju svoja ovlašćenjai nemaju šta da rade na javnim dužnostima. Imenovanje takvih osoba podriva javno povjerenje koje Kosovo pokušava da izgradi, lišava zemlju kompetentnih i uglednih pojedinaca koji su najsposobniji da obavljaju poslove vlade i sramoti žrtve kaznenih djela koje su počinili ti pojedinci. Nadalje, to ometa napredak Kosova u izgradnji međunarodnog ugleda koji bi ga učinio poželjnim partnerom drugih država i jača poziciju protivnika koji bi mogli tvrditi da Kosovo nije posvećeno vladavini prava", navodi se u izjavi koju je na svom Twitter profilu podijelio i američki ambasador na Kosovu Philip S. Kosnett.

Pojedinci bi trebali da imaju mogućnost obnove svojih života nakon prestupa, ali se u porucii napominje kako bi "neka ponašanja trebala biti trajno zabranjena u obavljanju javne dužnosti".

U tom smislu navode se "umiješanost u teška kaznena djela kao alarm o sposobnosti određene osobe da ikada ponovno bude na jednoj dužnosti".

"Pozivamo građane Kosova, kao i njegove lidere, da razmisle o tome kakvo lice žele da Kosovo pokaže svijetu. Pozivamo kosovske lidere da ozbiljno shvate ovo pitanje i zaustave i preokrenu ovakav trend u imenovanjima pojedinaca, jer njihov izbor unapređuje kratkoročne političke ciljeve, a ne legitimne potrebe građana Kosova ili kredibilitet države", poručeno je iz ambasade SAD-a u Prištini.

Mediji na Kosovu podsjećaju da ovo nije prva reakcija američke ambasade na izbor optuženih pojedinaca na visoke pozicije u Vladi Kosova, prenosi Al Jazeera.

Ambasador Kosnett reagovao je na svom Facebook nalogu neposredno po objavljivanju informacije da je Sylejman Selimi imenovan za savjetnika premijera Kosova Ramusha Haradinaja.

"Osuđeni ratni zločinci nemaju mjesta u Vladi Kosova. Lideri svih stranaka moraju okončati podršku takvim pojedincima. Takva podrška baca sumnju na posvećenost Kosova vladavini prava. Drago mi je da vidim grupe iz različitih zajednica koje govore jednim glasom o tom problemu”, napisao je tom prilikom Kosnett.

Prethodno je reagovao na sličan način i na imenovanje Nasera Shale na mjesto direktora Agencije za privatizaciju Kosova, napisavši tada na Twitteru da su zastupnici u Skupštini Kosova pokazali da "više cijene nepotizam nego imovinska prava građana Kosova".

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE

  Mujo i hodža      
  Mujo i hodža

  Došao Mujo kod hodže i kaže: - Fata me vara.

  Hodža: - Razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu, volim je.

  Hodža: - Onda se ne razvodi.

  Mujo: - Ali stalno mi je to na umu.

  Hodža: - Pa, razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu zbog djece.

  Hodža: - Onda se nemoj razvesti.

  Mujo: - Ali ne mogu joj oprostiti.

  Read more...