04222019pon
Last updatepon, 22 apr 2019 11am

 

 

U fokusu

Havaji: Prvi put u istoriji snijeg pao u nacionalnom parku (VIDEO)

Jak vjetar rušio je stabla i nosio smeće, srušeni su brojni semafori, potrgani električni kablovi i rasvjetni stupovi zbog čega su brojna domaćinstva ostala bez struje. Stradali su i krovovi i slabo građene kuće, a meteorolozi upozoravaju da bi se oluja mogla ponoviti

Foto: Printscreen

Zimska oluja pomela je havajska ostrva u ponedjeljak, donoseći olujne vjetrove, jake pljuskove, visoke talase, a na nekim djelovima i snijeg.

Jak vjetar rušio je stabla i nosio smeće, srušeni su brojni semafori, potrgani električni kablovi i rasvjetni stupovi zbog čega su brojna domaćinstva ostala bez struje. Stradali su i krovovi i slabo građene kuće, a meteorolozi upozoravaju da bi se oluja mogla ponoviti, piše CNN.

Hiro Toiya, direktor Službe za hitne slučajeve u Honoluluu, pozvao je vozače na poseban oprez jer vjetar još nosi predmete na cestu. Državne su institucije izvijestile da je u Nacionalnom parku Polipoli na ostrvu Maui pao snijeg, a najavili su ga i na drugim mjestima na havajskim ostrvima.

“Ovo je vjerovatno prvi put u istoriji da je snijeg pao u nacionalnom parku. Polipoli na Mauiju prekriven je snijegom. To je najniža nadmorska visina na kojoj je snijeg ovdje zabilježen. Polipoli se nalazi na 1.800 m nadmorske visine”, rekli su iz DLNR-a (Department of Land and Natural Resources), nadležnog tijela za zaštićene lokacije, prenosi “Jutarnji list”.

Za vikend je zabilježeno da su vjetrovi duvali brzinom od 100 do 300 kilometara na sat. Najviša brzina izmjerena je u jednom naletu kod vulkana Mauna Kea. Plaže i parkovi su uglavnom zatvoreni, a temperature se noću spuštaju ispod nule.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE

  Mujo i hodža      
  Mujo i hodža

  Došao Mujo kod hodže i kaže: - Fata me vara.

  Hodža: - Razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu, volim je.

  Hodža: - Onda se ne razvodi.

  Mujo: - Ali stalno mi je to na umu.

  Hodža: - Pa, razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu zbog djece.

  Hodža: - Onda se nemoj razvesti.

  Mujo: - Ali ne mogu joj oprostiti.

  Read more...