04222019pon
Last updatepon, 22 apr 2019 12pm

 

 

U fokusu

Slobodan Kašćelan, navodni šef kavačkog klana, izručen Crnoj Gori

Ekstradicija je nosila visoki rizik zbog čega je realizovana u organizaciji Sektora kriminalističke policije – NCB Interpol Podgorica, u sadejstvu sa CB Podgorica, Posebnom jedinicom policije, Specijalnom antiterorističkom jedinicom i Sektorom granične policije

Slobodan Kašćelan

Navodni šef kavačkog kriminalnog klana, Slobodan Kašćelan, danas je izručen Crnoj Gori, pišu “Vijesti”.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, Kašćelan je sproveden u ZIKS.

Izručenje Kašćelana obavljeno je na aerodromu u Golubovcima.

Ekstradicija je nosila visoki rizik zbog čega je realizovana u organizaciji Sektora kriminalističke policije – NCB Interpol Podgorica, u sadejstvu sa CB Podgorica, Posebnom jedinicom policije, Specijalnom antiterorističkom jedinicom i Sektorom granične policije.

Kašćelan je optužen za zelenašenje, dilovanje droge, zastrašivanje.

Inspektorima je pobjegao 12. septembra 2016. godine, kada je uhapšeno više članova tog klana.

Navodno, neko iz policije javio mu je za akciju hapšenja.

Uhapšen je u Pragu 13. decembra prošle godine i odmah pristao na izručenje matičnoj državi.

"S. K. se potražuje radi obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega u Crnoj Gori zbog sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo u pokušaju, krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo zelenaštvo. Sumnja se da je S.K. u Prčnju 2010. godine sa umišljajem pokušao da liši života I. M. Takođe, S. K. se potražuje i po naredbi Višeg suda radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret. Sumnja se da je S. K. krajem maja 2010. godine na području opština Kotor, Tivat i Budva organizovao kriminalnu organizaciju radi sticanja nezakonite dobiti i organizovao djelovanje kriminalne organizacije uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu", saopšteno je iz policije.

Kašćelan je, kako se navodi, prije hapšenja u Češkoj, često mijenjao mjesto boravka i koristio lažne identitete.

"Pa je u traganju za ovim licem ostvarivana svakodnevna i kontinuirana policijska saradnja sa više evropskih država, među kojima je svakodnevna saradnja ostvarena sa policijama Češke, Njemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Portugala, Španije i Kosova, a koje aktivnosti su rezultirale utvrđivanjem njegove tačne lokacije u Pragu u Češkoj Republici a sve u cilju lišenja slobode, gdje je i uhapšen od strane Specijalne jedinice policije Češke".

Iz policije ističu da je akcija hapšenja Kašćelana i njegovo izručenje Crnoj Gori "još jedan pokazatelj da crnogorska policija preduzima u kontinuitetu sve neophodne mjere i radnje u aktivnom ciljanom traganju na međunarodnom planu za najtraženijim bjeguncima, sa posebnim akcentom na vođe i pripadnike organizovanih kriminalnih grupa, i njihovom privođenju nadležnim organima u Crnoj Gori".

"Tome u prilog govori činjenica da je uspješnom međunarodnom saradnjom tokom 2018. godine lišeno slobode više lica, i to M. M, V. V. i I. M. na Kosovu, P. K. u Bugarskoj, J. V. u Turskoj i pomenuti i S. K. u Češkoj", zaključuje se u saopštenju.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE

  Mujo i hodža      
  Mujo i hodža

  Došao Mujo kod hodže i kaže: - Fata me vara.

  Hodža: - Razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu, volim je.

  Hodža: - Onda se ne razvodi.

  Mujo: - Ali stalno mi je to na umu.

  Hodža: - Pa, razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu zbog djece.

  Hodža: - Onda se nemoj razvesti.

  Mujo: - Ali ne mogu joj oprostiti.

  Read more...