03182018ned
Last updatened, 18 mar 2018 2pm

 

U fokusu

Pokrenuta aplikacija za provjeru potpisa podrške predsjedničkim kandidatima, Miličković i Milačić zloupotrijebili građane? (VIDEO)

"Za prvih dvadesetak minuta korišćenja aplikacije, već imamo desetak slučajeva da su građani zapravo potvrdili ono u šta su sumnjali, a to je da su njihovi lični podaci zloupotrijebljeni, a potpisi falsifikovani", kaže Dragan Koprivica iz CDT-a

Foto: Printscreen

Kada se oko 16:30 sati danas pojavila aplikacija Državne izborne komisije za provjeru potpisa podrške predsjedničkim kandidatima, novinarka Televizije Vijesti Ljubica Miličević isprobala je kako funkcioniše.

Bila je krajnje neprijatno iznenađena kada je provjera pokazala da je njeno ime u bazi provjerenih potpisa podrške kandidatima za predsjednika Crne Gore za izbore zakazane za 15. april. Piše – podržala je kandidata Vasilija Miličkovića.

I sljedeći pokušaj provjere pokazao je isto – njen kolega, snimatelj, svoje ime našao je među onima koji su podržali kandidata Marka Milačića.

Ovi primjeri pokazuju da među potpisima ima falsifikata, a da nijesu usamljeni, govore i prve analize Centra za demokratsku tranziciju (CDT), prenosi portal Vijesti.me.

"Za prvih dvadesetak minuta korišćenja aplikacije, već imamo desetak slučajeva da su građani zapravo potvrdili ono u šta su sumnjali, a to je da su njihovi lični podaci zloupotrijebljeni, a potpisi falsifikovani", kaže Dragan Koprivica iz CDT-a.

Zato iz CDT-a pozivaju građane da na veb aplikaciji potpisi.dik.co.me provjere da li su njihovi lični podaci zloupotrijebljeni. Postupak je jednostavan i zahtijeva ukucavanje matičnog broja birača.

"Vrlo je važno da ne dozvolimo bilo kome da zloupotrebljava naše podatke, kao u ovom slučaju što se vama desilo i da to prijave ili nadležnom tužilaštvu ili CDT-u, pa ćemo mi u njihovo ime to prijaviti tužilaštvu, jer se na samom otkrivanju ovih slučajeva ne smije stati, već ovo mora da ima i svoju pravnu posljedicu", kaže Koprivica.

I u Centru za političku edukaciju smatraju da treba pojačati kontrolu, ali ne misle da aplikacija u potpunosti rješava problem zloupotrebe potpisa.

"Partije sa određenim iskustvom raspolažu biračkim spiskovima i taj stepen manipulacije može da bude mnogo veći nego što data aplikacija može da pomogne da se to iskontroliše. Najviše mogu biti zloupotrijebljeni građani veće starosne dobi, građani koji nijesu u Crnoj Gori, a koji su u biračkom spisku, mogu biti zloupotrijebljeni mrtvi koji se takođe nalaze u biračkom spisku, odnosno koji nijesu brisani", upozorava Dragiša Janjušević.

Zato su iz Centra za političku edukaciju tražili da im DIK omogući uvid u potpise koje dostavljaju predsjednički kandidati, ali odgovor još nijesu dobili. Imaju predlog kako da se pojača kontrola

"Neposredan uvid, sa korišćenjem metodologije slučajnog uzorka, uz aplikaciju, može da da određeni rezultat u kontroli podnesenih lista, odnosno u kontroli zloupotreba potpisa", ističe Janjušević.

Za kandidaturu je potrebno gotovo osam hiljada potpisa, a mogu se predavati jos četrnaest dana.

DIK je do sada potvrdio kandidature privredniku Vasiliju Miličkoviću, kao i čelnicima Stranke pravde i pomirenja Hazbiji Kalaču i Prave Crne Gore Marku Milačiću.

Da će se kandidovati najavili su i Mladen Bojanić, koga za sada podržavaju DF, Demokrate, URA i SNP, potom poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović, predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, profesor Đorđije Blažić i fizičar Dragan Hajduković. DPS bi trebalo da ime kandidata objavi u srijedu.

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

No result.

Video dana

VIC NEDELJE

  Kineski slikar      
  Kineski slikar

  Kaže snaha svekri:

  -Vi se baš dobro držite, trebali bi ste otići kod nekog kineskog slikara da vas naslika.

  -Baš ti hvala, a što baš kod kineskog?

  Read more...