03182018ned
Last updatened, 18 mar 2018 2pm

 

U fokusu

Bivši Trampov savjetnik Rik Gejts priznao: Kriv za zavjeru i lažne izjave

Gejts se izjasnio o krivici u saveznom sudu u Vašingtonu. Gejtsova izjava data je dan pošto su nove optužnice podignute protiv njega i Manaforta za utaju poreza i bankarske pronevjere

Rik Gejts (Foto: Printscreen)

Bivši visoki zvaničnik izbornog štaba Donalda Trampa, Rik Gejts, izjasnio se krivim po optužbama u istrazi specijalnog tužioca o ruskom miješanju u američke izbore.

Gejts se izjasnio krivim po tužbi za saveznu zavjeru i davanje lažnih izjava, a njegovo prihvatanje krivice rezultat je dogovora sa sudom i ukazuje da planira da sarađuje u istrazi specijalnog tužioca Roberta Mulera.

Muler nastavlja da ispituje Trampov izborni štab i Gejtsovog dugogodišnjeg poslovnog saradnika Pola Manaforta.

Gejts se izjasnio o krivici u saveznom sudu u Vašingtonu. Gejtsova izjava data je dan pošto su nove optužnice podignute protiv njega i Manaforta za utaju poreza i bankarske pronevjere.

Manafrot, koji je bivši predsjednik izbornog štaba Trampa, rekao je da nije kriv i ostaje pri tome.

Dogovor o priznanju mogao bi da bude značajan razvoj istrage i znak da 45-godišnji Gejts planira da ponudi inkriminišuće informacije protiv dugogodišnjeg saradnika Manaforta ili drugih članova Trampovog štaba u zamjenu za blažu kaznu, naveo je Njujork tajms.

U sudskim spisima se vidi da je Gejts pristao da se izjasni krivim za urotu protiv američke vlade vezano za pronevjeru i neregistrovano lobiranje u inostranstvu, kao i za laganje saveznim vlastima.

Muler je protiv Gejtsa i Manaforta prvi put podigao optužnice u oktobru i obojica su se izjasnila da nisu krivi.

Zasad nije jasno šta bi Gejts mogao da ponudi istrazi specijalnog tužioca. U optužnicama protiv Gejtsa i Manaforta ništa ne ukazuje na središnje pitanje Mulerove istrage - da li su Tramp ili njegovi saradnici koordinisali aktivnosti s ruskom vladom da se ometu predsjednički izbori, piše B92.net.

Gejts je bio u izbornom štabu znatno duže od Manaforta koji je smijenjen u avgustu, ali je do dana izbora bio u Trampovom avionu.

U optužnici se navodi razvijena šema Gejtsa i Manaforta kako da sakriju od američkih vlasti milione dolara koje su zaradili kao politički konsultanti u Ukrajini, gdje su radili za bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, dugogodišnjeg saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina, navodi Njujork tajms.

List dodaje da su radom u Ukrajini bili povezani s brojnim ljudima s vezama u Kremlju, među kojima je tajkun Oleg Deripaska.

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

No result.

Video dana

VIC NEDELJE

  Kineski slikar      
  Kineski slikar

  Kaže snaha svekri:

  -Vi se baš dobro držite, trebali bi ste otići kod nekog kineskog slikara da vas naslika.

  -Baš ti hvala, a što baš kod kineskog?

  Read more...