05202018ned
Last updatened, 20 maj 2018 4pm

 

U fokusu

Čast za najmlađu članicu: Crna Gora dobila ulicu u NATO štabu u Monsu

„Ova ulica je popločana crnogorskim naporima i uspješno postignutim ciljevima, uz visoke standarde sjevernoatlantske zajednice, i izazovima koje smo takođe uspješno prevazilazili, pokazujući zrelost institucija i potpunu posvećenost punoj integraciji u porodicu modernih demokratija“, rekao je ministar odbrane Predrag Bošković

Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Predrag Bošković i vrhovni komandant Savezničkih snaga za Evropu Kertis Skaparoti svečano su otvorili ulicu Podgorica u NATO štabu u Monsu, koja je dobila ime u čast Crne Gore kao nove članice Alijanse.

Bošković je kazao da je Crna Gora od obnavljanja nezavisnosti bila istinski posvećena članstvu u NATO i očuvanju međunarodnog mira kroz učešće crnogorskih vojnika u međunarodnim misijama i operacijama.

„Ova ulica je popločana crnogorskim naporima i uspješno postignutim ciljevima, uz visoke standarde sjevernoatlantske zajednice, i izazovima koje smo takođe uspješno prevazilazili, pokazujući zrelost institucija i potpunu posvećenost punoj integraciji u porodicu modernih demokratija“, rekao je Bošković, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Prema njegovim riječima, članstvo u NATO za Crnu Goru predstavlja ostvarenje jednog od dva primarna spoljnopolitička cilja, ali i dodatnu obavezu u sprovođenju i implementaciji agende Alijanse.

Foto: Ministarstvo odbrane

Bošković je naglasio da će Crna Gora u svojstvu NATO saveznice sa još većom posvećenošću nastaviti sa učešćem u međunarodnim misijama i operacijama, pogotovo u Avganistanu, prenose “Vijesti”.

Skaparoti je, kako je saopšteno, istakao značaj članstva Crne Gore u Alijansi na polju jačanja bezbjednosti i stabilnosti zapadnog Balkana.

On je rekao da je uvjeren da će i ostale zemlje regiona slijediti put Crne Gore i postati dio evroatlantske zajednice.

“Skaparoti upoznao je Boškovića da je bezbjednosna situacija u njegovom području odgovornosti stabilna, ali da se Alijansa konstantno susrijeće sa izazovima na koje je moguće odgovoriti jedino koherentnim pristupom saveznika”, kaže se u saopštenju.

On je naglasio da je evidentan i značajan doprinos miru i stabilnosti koji crnogorski vojnici pružaju učešćem u misiji "Resolute Support" u Avganistanu. 

  • Najnovije

  • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE