05232018sri
Last updatesri, 23 maj 2018 6pm

 

U fokusu

Sahranjen Oliver Ivanović (VIDEO)

Povorka od više hiljada građana ispratila je kovčeg sa tijelom Olivera Ivanovića od Crkve svetog Nikole, gdje je vladika raško-prizrenski Teodosije održao opelo, do grobnog mjesta u Aleji zaslužnih građana

Foto: Printscreen/RSE

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ (SDP), na koga je 16. januara pod još nerazjašnjenim okolnostima izvršen atentat u Kosovskoj Mitrovici, sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu. Od Ivanovića su se oprostili porodica i prijatelji, članovi Vlade Srbije, lideri većeg diela opozicije i mnogobrojni građani.

Povorka od više hiljada građana ispratila je kovčeg sa tijelom Olivera Ivanovića od Crkve svetog Nikole, gdje je vladika raško-prizrenski Teodosije održao opelo, do grobnog mjesta u Aleji zaslužnih građana.

Vladika Teodosije je na ispraćaju Olivera Ivanovića rekao da je za njega Kosovo bilo više od teritorije i politike i da je Ivanović mislio kako da se unapredi život običnog čovjeka.

„Oliver se cijelog života borio za pravdu i slobodu svoga naroda na Kosovu i Metohiji i grada u kojem je živio. Svojom žrtvom za pravdu i istinu ovih dana je okupio toliko ljudi širom naše zemlje oko njegove životne želje i vizije – da Srbi ostanu na svojim vjekovnim ognjištima“, rekao je vladika raško-prizrenski Teodosije.

Satima prije početka sahrane, od Ivanovića su se opraštali mnogobrojni građani i ličnosti iz političkog i javnog života.

Sahrani je prisustvovao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej.

Delegaciju Vlade Srbije na sahrani je predvodila premijerka Ana Brnabić i direktor vladine Kancelarije za Kosovo Marko Đurić. Ispraćaju Olivera Ivanovića prisustvovali su ministar inostranih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Aleksandar Vulin. Na sahrani je bio i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Foto: Printscreen/RSE

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić takođe je došao na Novo groblje da izjavi saučešće porodici. Među okupljenima su bili i lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, premijer Srbije iz vremena režima Slobodana Miloševića, Nikola Šainović, bivši ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović.

Ministri u Vladi Srbije Rasim Ljajić i Nenad Popović izjavili su saučešće porodici Olivera Ivanovića na Novom groblju. Iz Zagreba je stigao poslanik srpske nacionalne manjine u Saboru Hrvatske Milorad Pupovac.

Među okupljenima koji su odali poštu Oliveru Ivanoviću su i predsjednica Nevladine organizacije “Evropski pokret Srba” i bivša narodna poslanica Rada Trajković, lider Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac sa članovima DS Zoranom Lutovcem i Nadom Kolundžijom, kao i lider Nove stranke Zoran Živković. Sahrani Olivera Ivanovića prisustvovao je i lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković, kao i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Na ispraćaju lidera kosovskih Srba bio je i bivši predsjednik Srbije i prvi čovjek Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, kao i lider Pokreta „Dosta je bilo“, Saša Radulović.

Prema saznanjima agencije Tanjug, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odaće poštu Oliveru Ivanoviću polaganjem vijenca na mjestu njegovog ubistva, tokom dvodnevnog boravka na Kosovu ovog vikenda.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima Olivera Ivanovića prebačen je u srijedu oko 18:00 časova iz sjevernog dijela Kosovske Mitrovice u Beograd, nakon što je više hiljada Mitrovčana ispratilo lidera SDP-a, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Foto: Printscreen/RSE

Za sada je poznato da je jedan od najznačajnijih lidera Srba sa Kosova ubijen u jutarnjim satima sa šest metaka iz pištolja „duga devetka“. Vozilo marke „opel astra“, iz kojeg se veruje da su pucali napadači, pronađeno je zapaljeno.

Kosovska policija ponudila je 10.000 eura kao nagradu za informaciju o ovom zločinu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić okarakterisao je Ivanovićevo ubistvo kao teroristički akt. Premijerka Srbije Ana Brnabić je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa najavila da će Srbija, ukoliko joj ne bude dozvoljeno da učestvuje u istrazi o ubistvu, pokrenuti sopstvenu istragu.

Ivanovićevo ubistvo naišlo je na brojne osude - od kosovske i srpske vlade, do međunarodnih institucija prisutnih na Kosovu i evropskih zvaničnika. 

  • Najnovije

  • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE