03192018pon
Last updatepon, 19 mar 2018 10pm

 

U fokusu

Oružano nasilje u SAD dostiglo rekord u 2017, poginulo oko 15.000 ljudi

U arhivi oružanog nasilja masovna pucnjava definisana je kao incident u kojem bude ranjeno ili ubijeno četiri ili više osoba. U Americi je bilo više od 340 takvih slučajeva tokom 2017. godine

Foto: Printscreen

Oružano nasilje u SAD dostiglo je rekordno visoku stopu u 2017. godini sa više od 60.000 incidenata u kojima je poginulo oko 15.000 ljudi, navodi se u izvještaju neprofitne organizacije koja vodi statistiku o oružanom nasilju.

Masakr koji se prvog oktobra dogodio u Las Vegasu spada u najsmrtonosnije slučajeve masovne pucnjave od jednog čoveka koji je zabilježen u novijoj američkoj istoriji. Napadač Stiven Padok izvršio je napad na 22.000 posjetilaca koncerta iz svoje hotelske sobe, pri čemu je život izgubilo 60 ljudi, a ranjene stotine. U policiji je saopšteno da Padok nije imao veze sa međunarodnim terorističkim grupama, kao ni kriminalni dosije.

“Provjerili smo sve lokalne, državne I federalne baze podataka i nismo pronašli ništa o ovoj osobi”, saopštio je Džo Lombardo, šerif iz okruga Klark u Nevadi.

Oko mjesec dana kasnije, napadač je ušetao u crkvu u Teksasu i počeo da ispaljuje hice, usmrtivši 26, a ranivši 20 priustnih na nedjeljnoj misi. Policijski zvaničnici saopštili su da je napadač planirao da oduzme što više života.

“Mislim da je ovde došao sa razlogom i jasnom misijom”, saopštio je Frimen Martin iz Odjeljenja za javnu bezbjednost teksaške policije.

​Rozen Solis preživela je hitac koji joj je prošao kroz ruku, ali se jasno sjeća svih sedam minuta pucnjave.

“Vidjela sam tijela prekrivena krvlju. To je sve što sam vidjela jer nisam htjela da napustim mjesto na kojem sam se sakrila”.

Pucnjava u kojoj je ranjeno 28 osoba dogodila se rano ujutru u subotu, 1. jula, na koncertu u gradu Litl Rok u Arkanzasu. Još jedan od napada dogodio se 14. juna, kad je kongresmen Stiv Skalis i još tri prisutne osobe ranjen tokom bejzbol treninga izvan Vašingtona. Republikanski kongresmen iz Luizijane bio je u kritičnom stanju, nakon što ga je metak pogodio u kuk. Oporavak je trajao do septembra, nakon čega se vratio u Kongres.

U arhivi oružanog nasilja masovna pucnjava definisana je kao incident u kojem bude ranjeno ili ubijeno četiri ili više osoba. U Americi je bilo više od 340 takvih slučajeva tokom 2017. godine, prenosi Glas Amerike

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

No result.

Video dana

VIC NEDELJE

  Kineski slikar      
  Kineski slikar

  Kaže snaha svekri:

  -Vi se baš dobro držite, trebali bi ste otići kod nekog kineskog slikara da vas naslika.

  -Baš ti hvala, a što baš kod kineskog?

  Read more...