04262018čet
Last updatesri, 25 apr 2018 3pm

 

U fokusu

Zbog čega je Jerusalim toliko važan?

Izraelci Jerusalim smatraju svojom najstarijom prijestonicom, a kada je formirana država Izrael 1948. godine, glavne poluge vlasti upravo su bile smještene u zapadnom dijelu Jerusalima. Međutim, tek u ratu s arapskim zemljama 1968. godine, izraelske vlasti su pod kontrolu uzele i istočni dio Jerusalima u kojem se nalazi čuveni Stari grad, a kasnije su ga i pripojile, ali taj potez nije dobio međunarodno priznanje, što je posebno frustriralo izraelske zvaničnike

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) objavio je da SAD priznaju Jerusalim kao prijestonicu Izraela, što je izazvalo mnogobrojne reakcije širom svijeta.

Pitanje statusa Jerusalima, koje je ovih dana u žiži svjetske javnosti, seže do same srži sukoba između Izraela i Palestinaca, a taj sveti grad u kojem se nalaze najveće svetinje judaizma, islama i hrišćanstva ima neosporan religijski, ali i politički značaj.

Izraelsko-palestinski mirovni sporazum iz 1993. predviđao je da se o konačnom statusu Jerusalima raspravlja u kasnijim fazama pregovora, ali je glavni kamen spoticanja pitanje izraelskog naseljavanja, navodi BBC.

Izrael je od 1967. izgradio u istočnom Jerusalimu desetak naselja, u kojima živi oko 200.000 Jevreja, a koja se smatraju nezakonitim prema međunarodnom pravu, mada Izrael to poriče.

BBC podsjeća da izraelski suverenitet nad Jerusalimom nikada nije priznat na međunarodnom planu i da sve zemlje svoje ambasade imaju u Tel Avivu.

Izraelci Jerusalim smatraju svojom najstarijom prijestonicom, a kada je formirana država Izrael 1948. godine, glavne poluge vlasti upravo su bile smještene u zapadnom dijelu Jerusalima, pišu Nezavisne.

Međutim, tek u ratu s arapskim zemljama 1968. godine, izraelske vlasti su pod kontrolu uzele i istočni dio Jerusalima u kojem se nalazi čuveni Stari grad, a kasnije su ga i pripojile, ali taj potez nije dobio međunarodno priznanje, što je posebno frustriralo izraelske zvaničnike.

Sa druge strane, o svemu tome Palestinci imaju drugačije mišljenje - oni žele istočni Jerusalim kao svoju prijestonicu i to je tačka sporenja višedecenijskih mirovnih pregovora između Izraela i Palestine, u kojima su glavnu ulogu do sada imale SAD, navodi BBC.

Međunarodna pozicija Jerusalima je veoma komplikovana, zbog toga što predstavlja jedno od najsvetijih mjesta u islamu, judaizmu i hrišćanstvu.

Evropska unija smatra da je Jerusalim korpus separatum, odnosno odvojeno tijelo, u skladu sa predlogom Rezolucije 181 Ujedinjenih nacija, odnosno Planom za odvajanje Palestine iz 1947. godine.

Plan, međutim, nije sproveden, jer je nakon usvajanja na Generalnoj skupštini UN, izbio građanski rat na prostoru Palestine. Danas većina zemalja ne priznaje Jerusalim kao prijestonicu Izraela, već se slažu da bi trebalo da se nađe pod međunarodnom kontrolom. 

  • Najnovije

  • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

No result.

ANKETA

Ko će biti novi predsjednik Crne Gore?

Marko Milačić - 8.1%
Mladen Bojanić - 14.9%
Hazbija Kalač - 4.1%
Vasilije Miličković - 1.4%
Dobrilo Dedeić - 2.7%
Draginja Vuksanović - 17.6%
Milo Đukanović - 44.6%

Ukupno glasova: 74
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno u: april 16, 2018

Video dana

VIC NEDELJE