11212017uto
Last updateuto, 21 nov 2017 1pm

fast2top

 

U fokusu

Čuvari baruta u balkanskom buretu

Sve u svemu, kad se unakrst saberu i pomnože izjave i tonovi iz Sarajeva i Banjaluke, pa sve to podijeli sa bezmalo histeričnim reakcijama u Beogradu - nameće se samo jedan zaključak: jedni druge održavaju u političkom životu, naizmence podmazujući uljem vatru - što u svojoj, što u susjednoj avliji. Otud i obostrana (očito kontrolisana) histerija, jer svi znaju da nema priznanja Kosova sve dok se u Sarajevu ne slože tri roga u bosanskoj vreći. A zna se koji štrči u slučaju Kosova

Foto: Printscreen/MTV IGMAN

Referendum, nezavisnost, odvajanje, priznavanje, Kosovo, Republika Srpska, samostalnost, suverenitet, integritet, bezbjednost, ozbiljnost, glave, borba, rat, nož, klanje... Dodik, Izetbegović, Stefanović...

Previše teških riječi za jedan običan dan, makar to bio i ponedjeljak. Teško je zdravom razumu da shvati kako je moguće sa par rečenica proizvesti toliko ludila među nemislećim pukom. Mada, što bi Njegoš rekao: "Pučina je stoka jedna grdna..."

Tako, recimo, Milorad Dodik sanja i vjeruje, čeka i nada se - pa čak i garantuje - da mu "nezavisna i samostalna država Republika Srpska može pasti u krilo k’o jabuka". Rado bi da do te državnosti dođe političkim sredstvima i uvjeren je kako to tako i može biti, a da "ne padne nijedna glava".

"Garantujem, nezavisna Srpska će nam pasti u krilo kao zrela jabuka. Bosna i Hercegovina je neodrživa, a kada bi se RS danas izdvojila, ne bismo imali nijedan problem da živimo kao samostalna država. Kad bih mogao sjutra da napravim nezavisnu RS, a da ne padne nijedna glava, uradio bih to", izrecitovao je Dodik svoju mantru novinaru beogradskih “Večernjih novosti”.

“NACIONALNO PITANJE SRBIJE JE RS”

To je, za zaboravne, isti onaj Dodik koji je svojevremeno - kao Briselu i Vašingtonu omiljeni socijaldemokrata i protivteža nacionalističkoj Srpskoj demokratskoj stranci, tvrdio kako "Republika Srpska nije država". Ni današnji Dodik, očito, nije ondašnji Dodik. Odavno je on u svoju tikvu sasuo onu šolju čaja kojom je SDS Radovana Karadžića svojevremeno pojio i dojio po Bosni i Hercegovini, od kolijevke pa do fronta.

Na pitanje šta bi uradio "ako RS krene putem Katalonije" i proglasi nezavisnost, Bakir Izetbegović, pak, u intervjuu za Dojče Vele nudi, bez razmišljanja, svoje patriotske grudi na oltar otadžbine: "Radiću ono što će raditi sve patriote u ovoj zemlji - braniti ono na šta smo stekli pravo borbom od 1992-1995, pa i samim Dejtonskim mirovnim sporazumom”.

Ne nagledasmo li se 90-ih godina takvog patriotizma verbalnih prvoboraca, poput ovovremenih Dodika i Izetbegovića, koji su se preko noći pretvarali u dobrovoljne davaoce tuđe krvi?

A Kosovo? Šta sa Kosovom i može li ova priča bez Kosova?

Foto: Printscreen/RTRS

 

"Beograd, iz svojih razloga, mora ostati na međunarodnom principu teritorijalne nedjeljivosti, imajući u vidu Kosovo. To je najvažnije državno pitanje Srbije, i ja to razumijem. Ali, isto tako, najvažnije nacionalno pitanje Srbije je Republika Srpska", tvrdi Dodik, licemerju nepodložan.

"Što se mene tiče, Kosovo je do sada trebalo biti priznato. Evo, sad će se naljutiti, naravno, moje kolege, Srbi. Ali, naši pokušaji da se to uradi samo su nanijeli štetu unutar Bosne i Hercegovine, a ništa nisu pomogli Kosovu", poručuje Izetbegović. I još na konkretno pitanje novinara "hoće li Bosna i Hercegovina, u jednom trnutku, priznati Republiku Kosovo", odgovara, doslovce: "Nadam se – da”.

“BAKIR ZABIO NOŽ SRBIMA U SRCE”

E, od tog časa nastupaju beogradski mediji, predvođeni zvanično ugašenom nacionalnom novinskom agencijom. Taj servis, pretvoren u steno-daktilografski biro, postao je medijski zapisničar zvaničnih verzija i (pro)misli vodećih srpskih političara, a naročito vodećeg. Dakle, zvanično prepričana verzija Izetbegovićeve izjave, po toj agenciji (nastaloj, kakve li ironije, baš u Bosni i Hercegovini, u Jajcu, i to početkom novembra 1943. godine) glasila je: "Na direktno pitanje hoće li Bosna i Hercegovina priznati kosovsku nezavisnost, Izetbegović je kratko rekao: 'Da'." "Nadam se" je prećutano.

Sve što se potom dešavalo proizvod je, kako bi to objasnio glumac Sergej Trifunović - DNOvinarstva. Slijepovjerujući urednici i novinari portala i dnevnih listova - bez primisli da provjere autentičnost i vjerodostojnost Izetbegovićeve izjave - tabloidno su sročili naslove po kojima je Srbija ugrožena, a rat samo što nije počeo. Sa jednog portala se čuje kako "zvecka oružje u Sarajevu", dok novokupljeni tabloid iz jata provladinih medija prepoznaje "opasnu provokaciju iz Sarajeva" i lamentira: "Bakir zabio nož Srbima u srce!"

Kao i obično, prednjači papirni proizvod novinara i urednika koji je odavno zvanični miljenik aktuelnog vrhovnika. A sa te naslovnice, jedna ispod druge, čitaoca prepadaju zlokobne ocjene i poruke: "Ovo može da promijeni sve - strašna poruka lidera Bošnjaka: Bakir bi opet da kolje”.

Krv, nož, rat, klanje, mržnja, obmana, spin i manipulacija... Moraće, izgleda, Sergej Trifunović da uspostavi neku smisleniju dijagnozu stanja u medijima, jer je (do)sadašnja - DNOvinarstvo - očito prevaziđena.

Istini za volju, nacionalna agencija je u ponedjeljak, nešto kasnije, suočena sa tonskim zapisom, dopunila svoju vijest malo preciznijom izjavom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. To, međutim, nije spriječilo ministra policije i sekretara Saveta za nacionalnu bezbjednost Nebojšu Stefanovića da, autoritetom svojih funkcija, dramatično upozori domaću javnost.

Foto: Printscreen/SANA

"To je užasan problem za stabilnost čitavog regiona i nisam siguran da li je Izetbegović svjestan ozbiljnosti ovakve izjave i koliko ona narušava sve što smo do sada gradili", rekao je Stefanović.

DOK NAROD NE PROGLEDA...

Tom izjavom Izetbegović je, koliko za već četvrtak, "zakazao" vanrednu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije. "Svakako da će to biti ključna tačka i o tome ćemo razgovarati na najvišem nivou, kako bismo sagledali šta će biti odgovor Srbije na ovo što se tumači kao jedno ozbiljno unošenje nestabilnosti u čitav region", objasnio je. I nije, naravno, propustio priliku da ukaže na mirotvoračku uzvišenost svog partijskog i državnog šefa u odnosu na pogubno i rušilačko promišljanje i djelanja Izetbegovića Juniora.

Sve u svemu, kad se unakrst saberu i pomnože izjave i tonovi iz Sarajeva i Banjaluke, pa sve to podijeli sa bezmalo histeričnim reakcijama u Beogradu - nameće se samo jedan zaključak: jedni druge održavaju u političkom životu, naizmence podmazujući uljem vatru - što u svojoj, što u susjednoj avliji. Otud i obostrana (očito kontrolisana) histerija, jer svi znaju da nema priznanja Kosova sve dok se u Sarajevu ne slože tri roga u bosanskoj vreći. A zna se koji štrči u slučaju Kosova.

I tako, dok ti čobani duvaju malo u svoju, malo u tuđu frulicu, ovce pristaju i na redovno, i na vanredno šišanje. Zalud je, izgleda, Ivo Andrić davnih dana poručio: "Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete".

A dok narod ne progleda - čuvari baruta i dalje će stražariti pored balkanskog bureta - čas nudeći rog, čas držeći svijeću.

Izvor: Velimir Ilić (Al Jazeera)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Kolenović Kada se uskoro u američkim kinima pojavi naučno fantastični film „Vesuvius“, filmski ljubitelji će biti u prilici da na djelu vide Alena Kolenovića, koji u filmu igra ni manje ni više nego – glavnu ulogu. Alen je rođen 18. decembra 1988. godine u Gusinju. Već 1991. godine njegova se porodica doselila u SAD, gdje je Alen ubrzo pokazao svoj talenat. Sa svojih šest godina počeo je trenirati karate, gdje je ostvario dobre rezultate. Nosilac je crnog pojasa drugi dan, a širom SAD je osvojio brojne medalje i pehare. Pored karatea, bavi se i drugim sportovima. Na daskama koje život znače stao je još dok je pohađao studije na State University Of New York – State University At Stony Brook, gdje je diplomirao sa desetkom. Pri završnoj godini studija pohađao je časove glume, da bi poslije završenih studija upisao i završio trogodišnju školu za glumu u poznatom „William Esper studiju“ u Njujorku. Igrao je u nekoliko pozorišnih predstava na Brodveju: „The Train“, „Belgrade Trilogy“, „Fare Game“ i „Meridian, Mississippi Redux“.  Kolenović je imao i nekoliko filmskih i serijskih uloga...    
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE
Rasim Muminovic  Četiri sata i 28 minuta trebalo je ove godine mađioničaru Rasimu Muminoviću da po treći put izvede isti "trik". Čarolija je počela na Verzano mostu u Njujorku kada je dat znak da još jedna grupa maratonaca krene put Central parka. Tada je na scenu stupio šezdesetšestogodišnji mađioničar iz Plava koji se za vrijeme od 4:28:36 stigao na cilj...OPSIRNIJE

Slavica Trans

Video dana

VIC NEDELJE

  Toma i WC šolja      
  Toma i WC šolja

  Ide Tomislav Nikolić ulicom i naleti na Cigu. Upita ga:

  “Imas li ti, Cigo, WC?

  “Imam, imam, predsjedniče!”

  Obavi Toma posao i poslije kući priča Dragici:

  “Da vidiš, ženo, WC šolje kod Ciga! Zlatna!”

  Veli mu žena:

  “Daj, Boga ti, ćuti!”

  “E pa ajde da vidiš!”

  Dođu oni i kucaju na vrata, izađe Cigančica i viče:

  Read more...