11212017uto
Last updateuto, 21 nov 2017 1pm

fast2top

 

U fokusu

Učenici OŠ “Mahmut Lekić” u Tuzima još ne pohađaju časove italijanskog: Slučaj ide do Strazbura?

U dopisu Savjeta roditelja direktoru Nikoli Dukaju piše da se nastavlja fiskriminacija albanskih učenika, zbog čega je angažovan advokat. “Škola je raspisala konkurs za nastavnike, ali ne i za časove italijanskog koje bojkotoju učenici. Nastavu italijanskog jezika bojkotuje oko 200 učenika, koji se u periodu predviđenom za nastavu nalaze van škole, što je presedan”, ističe se u dopisu

OŠ “Mahmut Lekić” (Foto: Roditelji.me)

Roditelji đaka Osnovne škole “Mahmut Lekić” u Tuzima nikako da nađu zajednički jezik sa direktorom škole Nikolom Dukajem. Razlog je što je škola zaposlila nastavnike italijanskog jezika koji ne poznaju albanski, zbog čega je više od dva mjeseca oko 200 učenika van školskih klupa, tvrdeći da su time diskriminisani.

Time će se pozabaviti advokat, a kako saznaje CdM, slučaj možda dođe i do Strazbura.

U dopisu Savjeta roditelja direktoru Nikoli Dukaju u koji je CdM imao uvid, navodi se da se nastavlja diskriminacija albanskih učenika, zbog čega je angažovan advokat.

“Škola je raspisala konkurs za nastavnike, ali ne i za časove italijanskog koje bojkotoju učenici. Nastavu italijanskog jezika bojkotuje oko 200 učenika, koji se u periodu predviđenom za nastavu nalaze van škole, što je presedan”, ističe se u dopisu.

RODITELJI ANGAŽOVALI ADVOKATA

Predsjednik Savjeta roditelja Rako Camaj kaže za CdM da su angažovali advokata da se pozabavi slučajem.

“Mi nikako ne možemo da nađemo zajedinički jezik sa direktorom. Tražimo da nam se obezbijedi pristup sistematizaciji radnih mjesta, da nam da te podatke, što je po znakonu. On to ignoriše. Od koga on uzima naredbe, ne znam. Vjerovatno od Ministarstva, jer ni ono nije voljno da riješi ovaj problem. Naša djeca su neocijenjena. Sve ovo ćemo predati sudu i ministar će morati da snosi posljedice. Mi smo istrajni. Imam Boga u kog vjerujem, a sljedeći bog za našu djecu smo mi, roditelji. Mi možemo sarađivati sa svakim, ali ne na ovaj način – da se krše elementarna prava naše djece”, ističe Camaj.

U međuvremenu, roditelji će se zbog diskriminacije žaliti međunarodnim organizacijama u Crnoj Gori.

Kako saznaje CdM, žalbu će uputiti stranim ambasadama u Crnoj Gori, sa molbom da se pomogne u rješavanju stanja.

Ovo nije prvi put da se roditelji učenika ove škole bune jer se njihovoj djeci, kako su kazali, krši ustavno pravo da se obrazuju na svom jeziku.

Indikativno je to da se ovo pitanje naročito akcentuje pred predstojeće izbore u Tuzima, zbog čega u DPS-u smatraju da je ono politizovano.

 “Ranije to pitanje nije bilo toliko važno. Mislim da se politizuje. Ali da se ne miješam, svako po tom pitanju treba da uradi svoj dio posla. Neka Ministarstvo prosvjete to pitanje riješi”, kazao je ranije CdM-u nosilac liste DPS-a u Tuzima Halil Duković.

Sredinom septembra, roditelji učenika prijetili su bojkotom nastave ukoliko se njihovoj djeci ne omogući da slušaju predavanja na maternjem jeziku.

Zakon o osnovnom obrazovanju predviđa da nastavu u školi mogu izvoditi ili nastavnici kojima je jezik na kojem se izvodi nastava maternji, ili nastavnici koji su završili odgovarajući fakultet za obrazovanje nastavnika na jeziku na kome se nastava izvodi.

Tada su roditelji tražili da se ovaj zakon ispoštuje, posebno kada su u pitanju jezici, jer je, kažu, veoma teško razumjeti i učiti gradivo jednog stranog jezika, preko crnogorskog kao nematernjeg.

Zakon je, kažu roditelji, ispoštovan u pogledu nastavnog kadra za crnogorski i engleski, ali ne i italijanski.

O ovom problemu interesovao se i poslanik Genci Nimanbegu. Prema dokumentima koje mu je Ministarstvo prosvjete poslalo, a u koje je CdM imao uvid, ovaj vladin resor ističe da u dvojezičnim školama, gdje se nastava realizuje i na albanskom jeziku, nastavu izvodi i manji broj nastavnog kadra koji nema aktivno znanje albanskog jezika.

CAMAJ: PROBLEM NIJE RIJEŠEN

“Riječ je o višedecenijskom problemu koji nije moguće riješiti. Nastavnici koji nemaju aktivno znanje albanskog jezika u stalnom su radnom odnosu, tako da ih nije moguće zamijeniti nastavnicima koji imaju aktivno znanje albanskog jezika, sve dok se za njih ne obezbijede radna mjesta u drugim školama kad se za to steknu uslovi, za šta se neprestano zalažemo. Istovremeno, odškolovaće se i novi nastavni kadar s aktivnim znanjem albanskog jezika za izvođenje nastave u školama sa nastavom na albanskom jeziku”, navodi Ministarstvo.

U tom cilju, Ministarstvo stipendira studente za deficitarne kadrove za nastavu na albanskom jeziku.

“Škole sa nastavom na albanskom jeziku moraju poštovati Zakon o obrazovanju manjina prilikom objave konkursa za nova radna mjesta i angažovanja prosvjetnih radnika. Na taj način će se u skorijoj budućnosti u potpunosti riješiti ovaj problem”, ističu u resoru na čijem je čelu Damir Šehović.

Kažu i da je problem riješen tako što su angažovani nastavnici koji imaju aktivno znanje albanskog jezika.

Rako Camaj tvrdi da to nije tačno.

“Nije riješen problem. Ministarstvo je otvorilo konkurs za četiri časa, a ima 12 časova nedjeljno. Moje dijete ne pohađa čas italijanskog jezika, jer nije adekvatan profesor za to i neće pohađati dok ne bude riješen problem. Prvo tromjesečje učenici nijesu dobili ocjene. Kako su onda završili kad su neocijenjena? Profesor ne poznaje albanski jezik i pismo i to je u suprotnosti za Ustavom Crne Gore”, kazao je CdM-u Camaj.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Kolenović Kada se uskoro u američkim kinima pojavi naučno fantastični film „Vesuvius“, filmski ljubitelji će biti u prilici da na djelu vide Alena Kolenovića, koji u filmu igra ni manje ni više nego – glavnu ulogu. Alen je rođen 18. decembra 1988. godine u Gusinju. Već 1991. godine njegova se porodica doselila u SAD, gdje je Alen ubrzo pokazao svoj talenat. Sa svojih šest godina počeo je trenirati karate, gdje je ostvario dobre rezultate. Nosilac je crnog pojasa drugi dan, a širom SAD je osvojio brojne medalje i pehare. Pored karatea, bavi se i drugim sportovima. Na daskama koje život znače stao je još dok je pohađao studije na State University Of New York – State University At Stony Brook, gdje je diplomirao sa desetkom. Pri završnoj godini studija pohađao je časove glume, da bi poslije završenih studija upisao i završio trogodišnju školu za glumu u poznatom „William Esper studiju“ u Njujorku. Igrao je u nekoliko pozorišnih predstava na Brodveju: „The Train“, „Belgrade Trilogy“, „Fare Game“ i „Meridian, Mississippi Redux“.  Kolenović je imao i nekoliko filmskih i serijskih uloga...    
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE
Rasim Muminovic  Četiri sata i 28 minuta trebalo je ove godine mađioničaru Rasimu Muminoviću da po treći put izvede isti "trik". Čarolija je počela na Verzano mostu u Njujorku kada je dat znak da još jedna grupa maratonaca krene put Central parka. Tada je na scenu stupio šezdesetšestogodišnji mađioničar iz Plava koji se za vrijeme od 4:28:36 stigao na cilj...OPSIRNIJE

Slavica Trans

Video dana

VIC NEDELJE

  Toma i WC šolja      
  Toma i WC šolja

  Ide Tomislav Nikolić ulicom i naleti na Cigu. Upita ga:

  “Imas li ti, Cigo, WC?

  “Imam, imam, predsjedniče!”

  Obavi Toma posao i poslije kući priča Dragici:

  “Da vidiš, ženo, WC šolje kod Ciga! Zlatna!”

  Veli mu žena:

  “Daj, Boga ti, ćuti!”

  “E pa ajde da vidiš!”

  Dođu oni i kucaju na vrata, izađe Cigančica i viče:

  Read more...