02252018ned
Last updatened, 25 feb 2018 3am

 

U fokusu

Hag: Presuda Ratku Mladiću 22. novembra

U dvije tačke, general Mladić optužen je za genocid, a preostale mu na teret stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, prisilno premještanje stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca

Foto: YouTube

Prvostepena presuda generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću biće izrečena 22. novembra, saopšteno je iz Haškog tribunala.

Mladić je, podsjeća B92.net, uhapšen u maju 2011, nakon višegodišnjeg skrivanja. Proces pred Tribunalom u Hagu počeo je u godinu dana kasnije.

Optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

U dvije tačke, general Mladić optužen je za genocid, a preostale mu na teret stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, prisilno premještanje stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca.

Ta krivična djela, kvalifikovana kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počinjena su u 15 opština širom BiH.

Prošlog mjeseca neki mediji su naveli da se Mladić, koji je imao moždani udar i zbog teškog zdravstvenog stanja nije u potpunosti u mogućnosti da prati suđenje, osjeća loše, odnosno da mu je zdravstveno stanje dodatno pogoršano. Zbog toga su njegovi pravni zastupnici, ali i porodica, zatražili od Vlade Srbije da u Hag pošalje garancije za njegovo liječenje u Srbiji. 

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

No result.

ANKETA

Ko od potencijalnih kandidata ima najveće šanse da postane predsjednik Crne Gore?

Video dana

VIC NEDELJE

  Kineski slikar      
  Kineski slikar

  Kaže snaha svekri:

  -Vi se baš dobro držite, trebali bi ste otići kod nekog kineskog slikara da vas naslika.

  -Baš ti hvala, a što baš kod kineskog?

  Read more...