11242017pet
Last updatepet, 24 nov 2017 6pm

fast2top

 

U fokusu

Republikanski i demokratski senatori zaustavili rušenje Obamacarea

Trump je postignutom dogovoru dao podršku praktično čim je najavljen, iako je naglasio da će svejedno ponovno pokušati da sruši Obamacare

Foto: Youtube/Printscreen

Dva vodeća američka senatora iz redova republikanaca i demokrata postigli su bipartitni dogovor o nastavku finansiranja saveznih subvencija za zdravstveno osiguranje, čime će sporni zakon bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame, koji njegov nasljednik Donald Trump pokušava da sruši, dobiti još dvije godine poštede.

Trump je postignutom dogovoru dao podršku praktično čim je najavljen, iako je naglasio da će svejedno ponovno pokušati da sruši Obamacare, piše Al Jazeera.

Republikanski senator Lamar Alexander iz Tennesseeja i demokratska senatorka Patty Murray iz Washingtona, čelnici komisije za zdravstvo Senata, saopštili su da su postigli sporazum o dvogodišnjem nastavku subvencioniranja osiguravalaca za polise osiguranika slabijeg imovinskog statusa, koje je Trump prošle sedmice ukinuo.

Sporazum, takođe, daje veće ovlašćenja saveznim državama u eksperimentisanju sa alternativnim standardima paketa osiguranja, ali zadržavajući uslov jednakih cijena premija za bolesne i za zdrave.

“SABOTAŽA ZDRAVSTVENOG SISTEMA”

Sporazum ne isključuje ni takozvane osnovne zdravstvene usluge, kao što su one koje se odnose na mentalno zdravlje i trudnoću, a koje svaki paket osiguranja mora da pokriva.

"Ovim rješavamo sljedeće dvije godine. Nakon toga možemo imati sveobuhvatnu raspravu o tome šta dugoročno namjeravamo po pitanju zdravstvenog osiguranja", rekao je Alexander nakon potpisivanja.

Optuživši Trumpa za "sabotažu zdravstvenog sistema naše zemlje", Murray je kazala da joj je drago što se "demokrati i republikanci slažu da je tako nešto neprihvatljivo i da se neizvjesnost i disfunkcionalnost ne smiju nastaviti".

Trumpova administracija prošle sedmice je najavila obustavu isplata milijardi dolara subvencija osiguravaocima za zdravstveno osiguranje siromašnijih građana, što je dio nastojanja republikanskog predsjednika da sruši zakon o zdravstvenom osiguranju bivšeg demokratskog predsjednika Obame.

Preuzimajući predsjedničku kancelariju u januaru, Trump je imao namjeru da ostvari svoje predizborno obećanje o rušenju Obamacarea.

“AFFORDABLE CARE ACT”

Međutim, uprkos republikanskoj većini u Kongresu, to mu, zbog podjela između umjerenih i konzervativnih republikanaca, nije uspjelo, a sada je podržao plan koji bi mogao da spasi Obamacare, barem dok se ne počne zahuktavati kampanja za predsjedničke izbore 2020. godine.

Bude li usvojen, sporazum postignut između Alexandera i Murray pružio bi kratak predah zakonu formalno nazvanom "Affordable Care Act", a popularno Obamacare, tako što bi spriječio povećanje premija u 2018. godini u onolikoj mjeri koliko bi se to u suprotnom dogodilo.

Prema kongresnoj kancelariji za budžet, usvajanje zakonskog predloga koji je trebao da sruši Obamacare dovelo bi do toga da 16 miliona ljudi ostane bez zdravstvene zaštite do 2026. godine, a premije zdravstvenog osiguranja narasle bi 20 odsto.

"Ovim sporazumom izbjegavamo haos. Tokom iduće dvije godine Amerikanci neće morati da brinu o cijeni zdravstvenog osiguranja i mogućnosti ugovaranja osiguranja u mjestu u kojem žive", rekao je Alexander.

“VRLO OPASNO KRATKO RAZDOBLJE”

Ipak, korisnici će se u mnogim saveznim državama svejedno suočiti sa dvocifrenim povećanjem cijene premija, a na mnogim mjestima će polise zdravstvenog osiguranja nuditi samo po jedan ugovaralac.

Trump je u utorak kazao da je zakon iz 2010. godine "katastrofalan" i "praktično mrtav".

Ipak, signalizirao je da bi mogao da podrži dogovoreni plan Alexandera i Murray.

"To je kratkoročno rješenje, kako ne bismo imali to vrlo opasno kratko razdoblje - i to opasno i za osiguravaoce", rekao je Trump na konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom. 

 • Najnovije

 • Najcitanije

VEČE DIJASPORE 2017

Video dana

VIC NEDELJE

  Toma i WC šolja      
  Toma i WC šolja

  Ide Tomislav Nikolić ulicom i naleti na Cigu. Upita ga:

  “Imas li ti, Cigo, WC?

  “Imam, imam, predsjedniče!”

  Obavi Toma posao i poslije kući priča Dragici:

  “Da vidiš, ženo, WC šolje kod Ciga! Zlatna!”

  Veli mu žena:

  “Daj, Boga ti, ćuti!”

  “E pa ajde da vidiš!”

  Dođu oni i kucaju na vrata, izađe Cigančica i viče:

  Read more...