02252018ned
Last updatened, 25 feb 2018 3am

 

U fokusu

Republikanski i demokratski senatori zaustavili rušenje Obamacarea

Trump je postignutom dogovoru dao podršku praktično čim je najavljen, iako je naglasio da će svejedno ponovno pokušati da sruši Obamacare

Foto: Youtube/Printscreen

Dva vodeća američka senatora iz redova republikanaca i demokrata postigli su bipartitni dogovor o nastavku finansiranja saveznih subvencija za zdravstveno osiguranje, čime će sporni zakon bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame, koji njegov nasljednik Donald Trump pokušava da sruši, dobiti još dvije godine poštede.

Trump je postignutom dogovoru dao podršku praktično čim je najavljen, iako je naglasio da će svejedno ponovno pokušati da sruši Obamacare, piše Al Jazeera.

Republikanski senator Lamar Alexander iz Tennesseeja i demokratska senatorka Patty Murray iz Washingtona, čelnici komisije za zdravstvo Senata, saopštili su da su postigli sporazum o dvogodišnjem nastavku subvencioniranja osiguravalaca za polise osiguranika slabijeg imovinskog statusa, koje je Trump prošle sedmice ukinuo.

Sporazum, takođe, daje veće ovlašćenja saveznim državama u eksperimentisanju sa alternativnim standardima paketa osiguranja, ali zadržavajući uslov jednakih cijena premija za bolesne i za zdrave.

“SABOTAŽA ZDRAVSTVENOG SISTEMA”

Sporazum ne isključuje ni takozvane osnovne zdravstvene usluge, kao što su one koje se odnose na mentalno zdravlje i trudnoću, a koje svaki paket osiguranja mora da pokriva.

"Ovim rješavamo sljedeće dvije godine. Nakon toga možemo imati sveobuhvatnu raspravu o tome šta dugoročno namjeravamo po pitanju zdravstvenog osiguranja", rekao je Alexander nakon potpisivanja.

Optuživši Trumpa za "sabotažu zdravstvenog sistema naše zemlje", Murray je kazala da joj je drago što se "demokrati i republikanci slažu da je tako nešto neprihvatljivo i da se neizvjesnost i disfunkcionalnost ne smiju nastaviti".

Trumpova administracija prošle sedmice je najavila obustavu isplata milijardi dolara subvencija osiguravaocima za zdravstveno osiguranje siromašnijih građana, što je dio nastojanja republikanskog predsjednika da sruši zakon o zdravstvenom osiguranju bivšeg demokratskog predsjednika Obame.

Preuzimajući predsjedničku kancelariju u januaru, Trump je imao namjeru da ostvari svoje predizborno obećanje o rušenju Obamacarea.

“AFFORDABLE CARE ACT”

Međutim, uprkos republikanskoj većini u Kongresu, to mu, zbog podjela između umjerenih i konzervativnih republikanaca, nije uspjelo, a sada je podržao plan koji bi mogao da spasi Obamacare, barem dok se ne počne zahuktavati kampanja za predsjedničke izbore 2020. godine.

Bude li usvojen, sporazum postignut između Alexandera i Murray pružio bi kratak predah zakonu formalno nazvanom "Affordable Care Act", a popularno Obamacare, tako što bi spriječio povećanje premija u 2018. godini u onolikoj mjeri koliko bi se to u suprotnom dogodilo.

Prema kongresnoj kancelariji za budžet, usvajanje zakonskog predloga koji je trebao da sruši Obamacare dovelo bi do toga da 16 miliona ljudi ostane bez zdravstvene zaštite do 2026. godine, a premije zdravstvenog osiguranja narasle bi 20 odsto.

"Ovim sporazumom izbjegavamo haos. Tokom iduće dvije godine Amerikanci neće morati da brinu o cijeni zdravstvenog osiguranja i mogućnosti ugovaranja osiguranja u mjestu u kojem žive", rekao je Alexander.

“VRLO OPASNO KRATKO RAZDOBLJE”

Ipak, korisnici će se u mnogim saveznim državama svejedno suočiti sa dvocifrenim povećanjem cijene premija, a na mnogim mjestima će polise zdravstvenog osiguranja nuditi samo po jedan ugovaralac.

Trump je u utorak kazao da je zakon iz 2010. godine "katastrofalan" i "praktično mrtav".

Ipak, signalizirao je da bi mogao da podrži dogovoreni plan Alexandera i Murray.

"To je kratkoročno rješenje, kako ne bismo imali to vrlo opasno kratko razdoblje - i to opasno i za osiguravaoce", rekao je Trump na konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom. 

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

No result.

ANKETA

Ko od potencijalnih kandidata ima najveće šanse da postane predsjednik Crne Gore?

Video dana

VIC NEDELJE

  Kineski slikar      
  Kineski slikar

  Kaže snaha svekri:

  -Vi se baš dobro držite, trebali bi ste otići kod nekog kineskog slikara da vas naslika.

  -Baš ti hvala, a što baš kod kineskog?

  Read more...