09192017uto
Last updateuto, 19 sep 2017 2pm

fast2top

 

U fokusu

MIP Crne Gore: Spomenik Puniši Račiću će biti uklonjen

Nakon što je u crnogorskom selu Slatina otkriven spomenik Račiću, trostrukom osuđenom ubici hrvatskih parlamentarnih zastupnika u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, uslijedile su i osude pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, ali i iz Hrvatske. U Ministarstvo je pozvan ambasador Crne Gore u Zagrebu Boro Vučinić, kojem je upućen protest

Foto: Printscreen

Ministarstvo MIP Crne Gore: Spomen-obilježje Puniši Račiću u Slatini će biti uklonjeno

inostranih poslova Crne Gore saopštilo je danas da će nadležni organi ukloniti spomen-obilježje Puniši Račiću, podignuto u njegovom rodnom selu Slatina, kod Andrijevice.

Ministarstvo je osudilo podizanje spomenika ocijenivši da je riječ o retrogradnom individualnom činu, kojim se veliča lik i djelo atentatora na kralja Nikolu i ubice hrvatskih zastupnika u tadašnjoj Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije.

Navodi se i da je podizanje obilježja realizovano bez znanja Vlade i državnih organa Crne Gore, piše Fena.

Ističu da će državni organi preduzeti sve potrebne i zakonom utvrđene aktivnosti kako bi uklonili spomenik, javio je Tanjug.

VRIJEĐANJE OSJEĆANJA I POLITIČKE PODJELE

"Nadležni državni organi će preduzeti sve potrebne, zakonom utvrđene aktivnosti za uklanjanje spomen-obilježja kojim se vrijeđaju ne samo najdublji osjećaji hrvatskog naroda i države, već nastoje da se prodube političke podjele u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju Vlade.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske ranije danas osudilo je otkrivanje spomen-obilježja Račiću u Crnoj Gori, zatraživši da se ukloni, prenosi Al Jazeera.

Nakon što je u crnogorskom selu Slatina otkriven spomenik Račiću, trostrukom osuđenom ubici hrvatskih parlamentarnih zastupnika u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, uslijedile su i osude pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, ali i iz Hrvatske.

U Ministarstvo je pozvan ambasador Crne Gore u Zagrebu Boro Vučinić, kojem je upućen protest.

Službeni Zagreb očekuje da se nadležne institucije Crne Gore ograde od tog čina, u duhu dobrosusjedskih odnosa, i traži "preduzimanje odgovarajućih postupaka i mjera i uklanjanje spornog obilježja, jer nas takvi i slični potezi udaljavaju od cilja kojima bi vlade obje države trebale da teže".

UBIO TROJICU, DVOJICU RANIO

Spomen-ploča u selu Slatina kod Andrijevice podignuta je, kako se na njoj navodi, "znamenitom narodnom poslaniku" Puniši Račiću, koji je u beogradskoj skupštini 1928. godine ubio utemeljitelja Hrvatske seljačke stranke i istaknutog hrvatskog političara Stjepana Radića i još dvojicu hrvatskih zastupnika, Pavla Radića i Đuru Basaričeka, i ranio još dvojicu, Ivana Granđu i Ivana Pernara.

Inicijativu da se u Račićevom rodnom mjestu postavi spomen-obilježje pokrenulo je Bratstvo Račića, a podržali su ga mještani Slatine, prenosi Radio-televizije Crne Gore.

"Punišu Račića ne pamti samo hrvatski narod po lošem, već je po svojim zlodjelima poznat i na sjeveru Albanije, na Kosovu, u Bugarskoj, Makedoniji, kao i po nezapamćenoj pljački šume u vlasništvu manastira u Dečanima i po pripremanju svrgavanja dinastije Petrović u Crnoj Gori. Time nas još više zabrinjava nelegalno podizanje spomenika, protivno članku 10. Zakona o spomen-obilježjima koji izričito brani podizanje spomenika osobama kakav je bio Račić", navodi se u saopštenju Hrvatskog nacionalnog vijeća, jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori.

Ta stranka najenergičnije poziva crnogorske državne institucije da se i u ovom, kao i u svim drugim slučajevima, striktno poštuje Zakon o spomen-obilježjima.

HSS TRAŽI PROTESTNU NOTU

I Hrvatska seljačka stranka je reagovala na otkrivanje spomenika Puniši Račiću, najoštrije osudivši taj čin, i pozvala hrvatsku vladu da hitno uputi protestnu notu Crnoj Gori.

"Hrvatska seljačka stranka upućuje zahtjev Vladi Republike Hrvatske da hitno uputi najoštriju protestnu notu Vladi Crne Gore zbog događaja u Slatini kod Andrijevice, prilikom kojeg je otkrivena spomen-ploča 'znamenitom narodnom poslaniku' Puniši Račiću, a u stvari atentatoru na vođu hrvatskoga naroda Stjepana Radića i ostale hrvatske zastupnike u beogradskoj skupštini 20. juna 1928. godine. Nad tim varbarskim činom i danas se grozi cijeli civilizovani svijet", ističu iz HSS-a u saopštenju.

HSS napominje da je Hrvatski sabor 20. jun proglasio Danom sjećanja na Stjepana Radića i junske žrtve atentata u beogradskoj skupštini 1928. godine.

Po njima, "ovaj blasfemični i primitivni čin duboko vrijeđa ne samo članove Hrvatske seljačke stranke, već i hrvatski narod u cijelosti".

Stoga HSS, kako se ističe, od hrvatske vlade i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova zahtijeva da preduzmu sve u cilju trenutnog uklanjanja spomenika "krvniku i atentatoru Puniši Račiću".

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

Currency ConverterVIC NEDELJE

  Kako doživjeti stotu      
  Kako doživjeti stotu

  Jedna žena traži nešto po dnevnom boravku. Nakon pola sata, vidljivo nervozna, obraća se svom suprugu koji čita novine:

  - Dragi, da li si vidio moju knjigu?

  - Koji je naslov?

  - "Kako doživjeti stotu"

  - Ah da, sada se sjećam. Jučer sam je bacio u smeće.

  - Ali zašto?

  Read more...