08242019sub
Last updatepet, 23 avg 2019 8pm

U fokusu

Vuko Simović pronašao mečiće u podnožju planine, majka vjerovatno ustrijeljena (VIDEO)

“Sa sestrom sam tuda prolazio i čuo ih kako plaču. Odmah smo ih pronašli i doveli kući. Toliko smo se vezali za njih da su nam postali kućni ljubimci. Čini mi se da sada ne bih mogao bez njih”, kazao je  sedamdesetogodišnji Simović, koji radi kao lovočuvar

U selu Brestice, u podnožju planine Lisac, 25 kilometara od Nikšića, Vuko Simović je prije 20-ak dana, na kilometar - dva od kuće, pronašao dva mečeta mrkog medvjeda.

“Sa sestrom sam tuda prolazio i čuo ih kako plaču. Odmah smo ih pronašli i doveli kući. Toliko smo se vezali za njih da su nam postali kućni ljubimci. Čini mi se da sada ne bih mogao bez njih”, kazao je “Vijestima” prije dva dana sedamdesetogodišnji Simović, koji radi kao lovočuvar.

Pošto su mečad mala kaže da je u cuclu, pored mlijeka, stavljao kašiku meda i tako ih hranio, a kako radi kao lovočuvar dobro je upoznat sa njihovom ishranom i načinom života.

“Sreća da sam naišao na njih i spasio ih. Svi iz sela dolaze da ih vide, da se igraju sa njima, a žena i sestra su se odmah navikle na njihovo prisustvo. Imam i diplomu o uzgoju divljači, a koliko sam se vezao za ovu mečad najradije bih od ministarstva tražio kredit da otvorim farmu”, sa osmijehom je kazao Simović koji je mečad predao nadležnim institucijama.

Pretpostavlja da su mečku ubili krivolovci.

POGLEDAJTE VIDEO PRILOG TELEVIZIJE NIKŠIĆ

 Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) saopšteno je da je slučaj mečića pronađenih u Bresticama najbolji primjer surovosti krivolovaca za koje se sumnja da su prvo uznemirili mečku da prerano napusti brlog, a potom je odstrijelili, ostavljajući dva mečića da uginu.

“Predstavnici Centra za zaštitu i proučavanje ptica, su nakon dobijene dojave u petak, 24.03.2017. godine, da se u selu Brestice već 20 dana nalaze dva mečića, a po obavještenju ekološke i inspekcije za lovstvo, obišli porodicu Vuka Simovića, u cilju pribavljanja svih relevantnih informacija o predmetnom slučaju. Mečići su izmjereni i konstatovano da su u pitanju dva mlada medvjeda iz ovogodišnjeg okota, mužjak i ženka, starosti svega oko 2,5 mjeseca. Sudbina njihove majke i dalje je nepoznata. Međutim, cijeneći ekologiju mrkog medvjeda i konstataciju Vuka Simovića da ih je njegova sestra pronašla na obroncima Pustog Lisca prije 20 dana, postoji opravdana sumnja da je prerano napuštanje brloga uzrokovano ljudskim faktorom, dok opisano loše stanje mečića, pronađenih gotovo na samrti, ukazuje na činjenicu da je mečka najvjerovatnije odstrijeljena”, saopšteno je iz CZIP.

U CZIP je prije četiri godine oformljen i uspješno se realizuje program za proučavanje i zaštitu velikih zvijeri, čiji je tim i uzeo osnovne mjere mečića.

“Danas smo iz medija saznali da se mečići više ne nalaze u posjedu porodice Simović, već da ih je preuzelo udruženje NVO ‘Prihvatilište i oporavak životinja Crna Gora’ koje se, bar po navodima medija, deklariše da djeluje pri Ministarstvu zaštite životne sredine. Kako smo u saznanju, a po prethodnoj konsultaciji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Agencijom za zaštitu prirode i životne sredine, u Crnoj Gori ne postoji registrovano prihvatilište za divlje životinje, te ostavljamo nadležne inspekcije da dalje ispitaju zakonitost preuzimanja mečića”, piše u saopštenju.

Ističu da dalji razvoj mečića nesumnjivo pratiti i povećana potražnja za hranom i da zahtijevaju posebne uslove za život, “pa stoga cijenimo da nadležne državne institucije hitno moraju naći održivo rješenje za zbrinjavanje mečića i njihov povratak u divljinu nakon realizovanog oporavka jedinki i dostizanja polne zrelosti”.

Dodaje se da trenutno mečići nisu u mogućnosti da samostalno prežive u divljini, jer je jedini oslonac u njihovom odrastanju i učenju preživljavanja bila majka, za koju u CZIP sumnjaju da je surovo odstrijeljena.

“Iz svih ovih razloga CZIP je ponudio resornom Ministarstvu svu stručnu i logističku pomoć, ne samo naše organizacije već i kolega i organizacija iz regiona koji su spremni pomoći pronalaženju najboljeg rješenja u što kraćem roku. Naša organizacija je već ostvarila kontakte sa prihvatilištima iz regiona i konsultovala kolege koji se uspješno bave ovom problematikom i koji su nas informisali da novi program oporavka u Rumuniji omogućava povratak jedinki u matičnu zemlju, što bi sa aspekta zaštite i postojeće ugroženosti ove vrste bilo najoptimalnije rješenje za koje se čvrsto zalažemo. Hitnost postupka nalaže angažman svih institucija sistema, od veterinarske uprave do dobijanja dozvole ne samo naše zemlje, već i zemalja unošenja divljih životinja i tranzita. U međuvremenu, potrebno je pronaći adekvatno privremeno prihvatilište koje ima stručna lica zadužena za njegu i brigu mladunaca”, kaže se u saopštenju. 

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Kolenović Kada se uskoro u američkim kinima pojavi naučno fantastični film „Vesuvius“, filmski ljubitelji će biti u prilici da na djelu vide Alena Kolenovića, koji u filmu igra ni manje ni više nego – glavnu ulogu. Alen je rođen 18. decembra 1988. godine u Gusinju. Već 1991. godine njegova se porodica doselila u SAD, gdje je Alen ubrzo pokazao svoj talenat. Sa svojih šest godina počeo je trenirati karate, gdje je ostvario dobre rezultate. Nosilac je crnog pojasa drugi dan, a širom SAD je osvojio brojne medalje i pehare. Pored karatea, bavi se i drugim sportovima. Na daskama koje život znače stao je još dok je pohađao studije na State University Of New York – State University At Stony Brook, gdje je diplomirao sa desetkom. Pri završnoj godini studija pohađao je časove glume, da bi poslije završenih studija upisao i završio trogodišnju školu za glumu u poznatom „William Esper studiju“ u Njujorku. Igrao je u nekoliko pozorišnih predstava na Brodveju: „The Train“, „Belgrade Trilogy“, „Fare Game“ i „Meridian, Mississippi Redux“.  Kolenović je imao i nekoliko filmskih i serijskih uloga...    

Video dana

VIC NEDELJE

  Mujo i hodža      
  Mujo i hodža

  Došao Mujo kod hodže i kaže: - Fata me vara.

  Hodža: - Razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu, volim je.

  Hodža: - Onda se ne razvodi.

  Mujo: - Ali stalno mi je to na umu.

  Hodža: - Pa, razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu zbog djece.

  Hodža: - Onda se nemoj razvesti.

  Mujo: - Ali ne mogu joj oprostiti.

  Read more...