11142019čet
Last updatečet, 14 nov 2019 3pm

U fokusu

NATO šalje Turskoj brodove i avione

Obzirom na to da Turska već ima zavidne vazdusne snage, vojni stručnjaci NATO-a ističu kako se Alijansa odlučila za pomoć toj državi kako bi minimizirali rizik od ponavljanja incidenta od 24. novembra, kad su turski lovci oborili ruski vojni avion nakon što je on ušao u vazdusni prostor Turske

Članice Sjevernoatlantske alijanse (NATO) dogovorile su se danas da će Turskoj poslati vojne avione i brodove u cilju ojačanja protivzračne odbrane zvanične Ankare na granici te države sa Sirijom, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je dodao kako je svrha tog paketa pomoći djelimično i da se izbjegne repriza obaranja ruskih vojnih aviona, javljaju agencije.

Izaslanici članica NATO-a su odobrili taj plan, a sada moraju odlučiti šta će tačno poslati Turskoj, rekao je Stoltenberg u intervjuu Reutersu, ističući da je to odbrambena mjera.

„Dogovorili smo paket mjera za Tursku, imajući u vidu nestabilnu situaciju u regiji“, rekao je šef NATO-a, ne spominjući direktno rusku vojnu intervenciju u Siriji, niti ulaske ruskih aviona u zračne prostore drugih država.

Obzirom na to da Turska već ima zavidne vazdusne snage, vojni stručnjaci NATO-a ističu kako se Alijansa odlučila za pomoć toj državi kako bi minimizirali rizik od ponavljanja incidenta od 24. novembra, kad su turski lovci oborili ruski vojni avion nakon što je on ušao u zračni prostor Turske.

To je prvi incident takve vrste još od završetka „Hladnog rata“, koji je veoma zategnuo veze između Turske i Rusije.

Zvanična Moskva je kao odgovor na obaranje aviona uvela ekonomske sankcije Turskoj.

Paket pomoći NATO Turskoj, čiji će detalji biti razrađeni tokom narednih sedmica, obuhvatit će izviđačke avione i letjelice za patroliranje morem, kao i slanje NATO brodova u istočni dio Sredozemlja.

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...