01262021uto
Last updatepon, 25 jan 2021 9pm

U fokusu

TRAMP OPOZVAN! Predstavnički dom donio istorijsku odluku, predsjednik SAD ide na suđenje

Suđenje u okviru procesa opoziva Trampa neće početi prije 19. januara, izjavio je lider republikanaca u Senatu američkog Kongresa Mič Mekonel. Njegov portparol potvrdio je da je početak suđenja nije planiran prije 19. januara, kada se sudijsko vijeće vraća sa odmora

Donald Tramp (Foto: Printscreen)

Predstavnički dom američkog Kongresa na sjednici je usvojio član o opozivu protiv Donalda Trampa, koji predsjednika tereti za podsticanje pobune u vezi sa nasilnim neredima na Kapitolu prošle nedjelje.

Tramp je tako postao prvi predsjednik u istoriji SAD koji je ikada dva puta bio opozvan.

Najmanje devet članova Republikanske stranke podržalo je opoziv Tramp. To su: Liz Čejni (Vajoming), Džon Katko (Njujork), Adam Kinzinger (Ilinois), Fred Apton (Mičigen), Džejmi Herera Botler (Vašington), Den Njuhaus (Vašington), Piter Majer (Mičigen), Tom Rajs (Južna Karolina) i Entoni Gonzales (Ohajo). Opoziv je uspješan ako ima podršku svih demokrata i najmanje pet republikanaca, odnosno ukupno 535 članova Predstavničkog doma.

U rezoluciji o opozivu je navedena samo jedna tačka optužbe, koja glasi "podsticanje na pobunu".

Zasijedanje je počelo oko devet sati po lokalnom vremenu, a glasanje oko 26 sati, odnosno oko 22 po našem računanju vremena, sat vremena kasnije nego što je planirano. Odluku o početku debate o opozivu podržao je 221 poslanik, a protiv je bilo 203.

Suđenje u okviru procesa opoziva Trampa neće početi prije 19. januara, izjavio je lider republikanaca u Senatu američkog Kongresa Mič Mekonel. Njegov portparol potvrdio je da je početak suđenja nije planiran prije 19. januara, kada se sudijsko vijeće vraća sa odmora.

Lider demokratske većine u Predstavničkom domu SAD Steni Hojer odbacio je izjave republikanaca da će brzi opoziv podeliti zemlju, rekavši da postoje posljedice za postupke. On je rekao da Trampovi postupci zahtijevaju hitne i jasne poteze Kongresa.

Predmet će se zatim prebaciti na Senat, gdje bi dvije trećine senatora moralo da glasa da se Tramp osudi, kako bi bio uklonjen sa funkcije.

Trenutno se čini malo vjerovatno da bi Senat glasao za, ali izvještaji ukazuju na to da je republikanski lider Mič Mekonel rekao kolegama da vjeruje da je Tramp počinio teške prekršaje.

Tramp je postao prvi američki predsjednik koji se dva puta suočavao sa opozivom. On je u decembru 2019. godine postao treći američki predsjednik koji se suočavao sa opozivom zbog optužbi da je prekršio zakon jer je od Ukrajine zatražio istragu protiv Bajdenovog sina Hantera.

REPUBLIKANCI POZVALI ČEJNI DA DA OSTAVKU JER JE ZA OPOZIV

Uticajnu zastupnicu iz redova republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa i predsjedavajuću poslaničkim klubom republikanaca u donjem domu, Elizabet Čejni, njene kolege republikanski zakonodavci pozvali su da podnese ostavku zbog toga što podržava opoziv predskednika Donalda Trampa.

“Nikuda ne idem. Ovo je glasanje po savjesti, a u našem poslaničkom klubu ima ljudi sa različitim stavovima o tom pitanju. Naša nacija je suočena sa ustavnom krizom bez presedana od Građanskog rata. Na to se moramo fokusirati i u tom smjeru moraju biti usmjereni naši napori”, izjavila je Čejnijeva.

TRAMP POZVAO AMERIKANCE DA SE UZDRŽE OD NASILJA

On je i na kanalu Foks njuz rekao da ne stoji iza napada na Kongres prošle nedjelje i pritom je pozvao Amerikance da smire strasti, u vrijeme dok se u Predstavničkom domu govori o njegovom opozivu.

“U svjetlu izvještaja o novim demonstracijama, molim vas da ne bude nikakvog nasilja, nikakvog kršenja zakona, ni vandalizma bilo koje vrste. To je nešto za šta se nikada nisam zalagao, a ni Amerika. Pozivam sve Amerikance da pomognu u smirivanju strasti i tenzija. Hvala vam”, rekao je Tramp, a prenio Independent.

REPUBLIKANAC: NEMA OPRAVDANJA ZA TRAMPOVE POSTUPKE

Član Republikanske stranke Den Njuhaus je tokom debate o opozivu predsjednika Donalda Trampa najavio da će glasati za opoziv jer tvrdi da nema opravdanja za postupke predsjednika Trampa.

“Ostali, među kojima sam i ja, odgovorni smo jer nismo ranije progovorili, prije nego što je predsjednik obmanuo i zapalio nasilnu rulju”, rekao je Njuhaus, prenio CNN.

On je ocijenio da Tramp nije učinio ništa da spriječi pobunu na Kapitol Hilu i upad u zdanje američkog Kongresa.

PELOSI: TRAMP MORA DA ODE

Predsjedavajuća Predstavničkim domom Kongresa SAD, Nensi Pelosi, rekla je na početku debate o opozivu da je predsjednik Tramp “prijetnja naciji koju svi volimo” i poručila da on mora da ode sa vlasti.

“Znamo da je predsjednik Donald Tramp podstakao ovu pobunu, ovu oružanu pobunu protiv naše jedine zemlje. On mora da ide, on je jasna i prisutna opasnost po naciju koju svi volimo”, rekla je Pelosi povodom upada u zdanje Kongresa 6. januara kada je život izgubilo petoro ljudi.

REPUBLIKANCI DISKUTUJU U PETAK?

Lideri Republikanske partije u Senatu razmišljaju da proceduru o opozivu predsjednika Donalda Trampa počnu najranije u petak, ukoliko Predstavnički dom večeras odobri opoziv i proslijedi ga u Senat, navodi izvor Rojtersa.

Stariji republikanski pomoćnik u Senatu, koji je želio da ostane anoniman, naglasio da zasad nije donesena nijedna odluka na temu da li preduzeti ovakav korak.

S obzirom na to da je redovna sjednica Senata najavljena za naredni utorak, 19. januara, Mič Mekonel, lider republikanaca u Senatu, ranije je rekao da smatra da ne može da pomjeri sjednicu za ranije, osim ukoliko svih 100 senatora ne pristane na promjenu.

VOJNICI U KAPITOLU PRVI PUT POSLE GRAĐANSKOG RATA

Današnje zasjedanje Predstavničkog doma pratilo je ogromno obezbjeđenje, a među njima su i pripadnici Nacionalne garde, koji su ušli u Kongres prvi put posle Građanskog rata.

Zgrada Kapitola puna je vojnika pod punom ratnom opremom, a društvene mreže su prepune fotografija na kojima se vidi kako vojnici leže na podu, neki spavaju, neki gledaju u mobilne telefone, prenosi “Blic”.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE

  MUJO I POLICAJCI      
  MUJO I POLICAJCI

  Zvoni Muju neko na vrata.

  Pita on:

  “Ko je?”

  “Policija. Možemo li da popričamo?”

  “Koliko vas je?”

  Read more...

SPECIJALNO IZDANJE