01262021uto
Last updatepon, 25 jan 2021 9pm

U fokusu

Nacionalna garda u Kapitolu pripravna za slučaj novog pokušaja državnog udara: Nadrealni prizori iz američkog Kongresa (VIDEO)

Gardistima koji su zaduženi za bezbjednost zgrade Kongresa i obližnjih objekata smrtonosno oružje dopremljeno je u utorak u 18 sati po lokalnom vremenu. Portparolka Nacionalne garde okruga Columbia, kapetanica Chelsi Johnson, nije precizirala koje su oružje dobili gardisti, ali je rekla da im se inače daje poluautomatski pištolj Beretta M9. Prethodno su bili opremljeni isključivo zaštitnom opremom

Foto: Printscreen/WFSB 3

Kako snage reda u Sjedinjenim Američkim Državama nastavljaju da primaju dojave o mogućim nasilnim izgredima naoružanih militantnih grupa, Ministarstvo odbrane dopustilo je pripadnicima Nacionalne garde koji štite Kongres da sa sobom nose smrtonosno oružje, piše Politico.

Gardistima koji su zaduženi za bezbjednost zgrade Kongresa i obližnjih objekata smrtonosno oružje dopremljeno je u utorak u 18 sati po lokalnom vremenu. Portparolka Nacionalne garde okruga Columbia, kapetanica Chelsi Johnson, nije precizirala koje su oružje dobili gardisti, ali je rekla da im se inače daje poluautomatski pištolj Beretta M9. Prethodno su bili opremljeni isključivo zaštitnom opremom.

Johnson je dodala da će gardisti koji čuvaj Kongres dobiti i zaštitne kacige, plinske maske i oklop od kevlara.

Foto: Printscreen/WFSB 3

Portparolka je dodala da su gardisiti obučeni tako da će pokušati da urade sve kako bi situaciju riješili bez upotrebe smrtonosne sile. Dodala je i da će gardisti na terenu biti podrška policijskim jedinicama koje štite Kongres.

Funkcioneri Ministarstva odbrane i vlasti prethodno su razmatrali mogućnost naoružavanja 15 hiljada gardista iz cijelog SAD-a koji će u Washington stići prije inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena.

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser aktivno je radila na smanjivanju prisutnosti vojske u Washingtonu uoči skupa pristalica predsjednika na odlasku Donalda Trumpa koji su potom jurnuli na Kongres te ga nakratko zauzeli. Bowser je decidno tražila da gardisti koji su bili zaduženi za bezbjednost Kongresa ne nose oružje, prenosi "Jutarnji list".

Situacija se u međuvremenu promijenila. Policija nastavlja da prima informacije koje sugerišu da naoružane policije u danima uoči Bidenove inauguracije planiraju da napadnu Kongres. Šanse da će doći do novog juriša povećaće se ako Zastupnički dom američkog Kongresa u srijedu opozove Trumpa.

"Želimo da naši ljudi imaju mogućnost da se odbrane", rekao je general Daniel Hokanson, čelni čovjek Kancelarije Nacionalne garde, instituta koji je zadužen za vođenje Nacionalne garde. "Ako vođstvo procijeni da trebamo da zauzmemo takav stav, tako ćemo se postaviti".

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE

  MUJO I POLICAJCI      
  MUJO I POLICAJCI

  Zvoni Muju neko na vrata.

  Pita on:

  “Ko je?”

  “Policija. Možemo li da popričamo?”

  “Koliko vas je?”

  Read more...

SPECIJALNO IZDANJE