01252021pon
Last updatepon, 25 jan 2021 3pm

U fokusu

Bakir i njegova supruga na žestokom udaru: “Moramo se izviniti građanima, pred potpunim smo krahom”

Zvizdić nije jedini koji upire prstom u Sebiju Izetbegović. Ranije je to učinio ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, koji je zbog toga izbačen iz SDA, a nakon izbora se ovakvim kritikama pridružio Edhem Bičakčić, jedan od utemeljitelja stranke i sadašnji član njenog savjeta. Otvoreni rat sa suprugom lidera SDA već mjesecima vodi Elmedin Konaković, nekadašnji "mladi lav" te stranke koji ju je napustio još 2018, a sada je na čelu stranke Narod i pravda (NiP) koja je okosnica nove šarolike opozicione koalicije

Bakir i Sebija Izetbegović (Foto: Printscreen)

Niz godina vladajuća stranka u BiH, Stranka demokratske akcije (SDA), suočila se s najozbiljnijim unutrašnjim lomovima od svog osnivanja zbog loših rezultata na nedavnim lokalnim izborima, a njen čelnik Bakir Izetbegović suočen je s izborom između svoje supruge i najbližih saradnika.

Mediji u BiH u petak su posvetili veliku pažnju najavi čelnika Zastupničkog doma BiH Denisa Zvizdića kako će napustiti SDA ne uslijede li smjene u vođstvu županijske organizacije stranke u Sarajevu, gdje je ujedinjena opozicija nanijela težak poraz kandidatima najveće bošnjačke stranke preuzevši na izborima sredinom novembra vlast u glavnom gradu.

"Predsjednik županijskog odbora i njegovi potpredsjednici, uključujući i gospođu (Sebiju) Izetbegović, moraju odstupiti s dužnosti koje imaju u stranci. Ovo je jedini način da se SDA spasi i da se pokuša vratiti povjerenje birača", izjavio je Zvizdić za portal Klix najavivši tako početak dubokog sukoba s neizvjesnim ishodom.

Zvizdić nije bilo ko u SDA. Godinama je u samom vrhu stranke, predsjedavajući Vijeća ministara BiH od 2014. do 2018, a sada je čelnik Zastupničkog doma državnog parlamenta. Uz sve to je i kućni prijatelj porodice Izetbegović.

Nakon što je Izetbegović dva mandata bio član Predsjedništva BiH pa se više nije mogao kandidovati, Zvizdić je 2018. kotirao za najozbiljnijeg kandidata SDA za člana bošnjačkog državnog vrha, no on je od toga odustao. Naknadno je pojasnio kako je to učinio kada se ispostavilo kako na tu kandidaturu pretenduje baš Sebija Izetbegović.

Na kraju je kandidat postao Šefik Džaferović, koji je i izabran, Zvizdić se sklonio u parlamentarne klupe, a Sebija Izetbegović je, uz mjesto direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), za sebe rezervisala i ono zamjenice predsjednika županijskog odbora SDA, s kojeg je "vedrila i oblačila" tokom priprema za lokalne izbore.

“SDA SE MORA IZVINITI GRAĐANIMA”

Zvizdić smatra kako je upravo stoga ona ta koja mora snositi odgovornost za težak izborni poraz u Sarajevu. Podsjetio je i na aferu s nabavkom stotinu neupotrebljivih kineskih respiratora za bolnice u Federaciji BiH te na veliko nezadovoljstvo građana zbog lošeg upravljanja pandemijskom krizom, a posebno zbog ponašanja uprave KCUS-a, koja je praktično zaključala brojne klinike pred oboljelima s obrazloženjem kako moraju spriječiti prodiranje zaraze.

"Moramo se izviniti građanima zbog ovoga, kao i svih afera u kojima su učestvovali kadrovi SDA", kazao je Zvizdić, zaključivši kako u protivnom stranku na izborima 2020. čeka "potpuni krah".

Izetbegović je na ovaj istup svog bliskog saradnika odmah prijeteći reagovao poručivši kako se on neće povinovati takvim zahtjevima. Ustvrdivši za sebe kako nije čovjek kojem se daju ultimatumi, Izetbegović je svrstao Zvizdića u "bivše prijatelje" kojima je davao podršku u političkom usponu, a oni mu to sada okreću leđa.

Po njegovim riječima, stranka zapravo nije poražena nego je kao i drugi izgubila "nešto glasova" zbog manjeg odaziva birača, što će, kako tvrdi, nadoknaditi na izborima za dvije godine. Posebno su ga pogodile kritike na račun KCUS-a i načina na koji njegova supruga upravlja tom zdravstvenom ustanovom poručivši kako će ona sama odlučiti o tome hoće li nastaviti svoju karijeru u stranci.

Zvizdić je na sve to poručio kako on lideru SDA ne duguje ništa jer se za svoju poziciju izborio glasovima birača na izborima.

SVE ŽEŠĆE KRITIKE UNUTAR STRANKE 

Međutim, Zvizdić nije jedini koji upire prstom u Sebiju Izetbegović. Ranije je to učinio ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, koji je zbog toga izbačen iz SDA, a nakon izbora se ovakvim kritikama pridružio Edhem Bičakčić, jedan od utemeljitelja stranke i sadašnji član njenog savjeta.

Otvoreni rat sa suprugom lidera SDA već mjesecima vodi Elmedin Konaković, nekadašnji "mladi lav" te stranke koji ju je napustio još 2018, a sada je na čelu stranke Narod i pravda (NiP) koja je okosnica nove šarolike opozicione koalicije.

"Toliko su loši bili SDA kadrovi, sve te afere, sva nijekanja afera... Vjerujem da je to razlog njihovog krahiranja na zadnjim izborima", kazao je Konaković u intervjuu za "Dnevni avaz".

Konstatovao je kako Izetbegoviću trenutno važnija stranka od naroda dodajući kako ne može opstati vlast temeljena na koruptivnim aferama, prenosi “Jutarnji list”.

Ne promijeni li se SDA, ocijenio je Konaković, pokopaće je izbori 2022. koje će sadašnja opozicija dočekati "i te kako spremna", preuzeti vlasti u cijeloj državi, a ta će pobjeda, kako tvrdi lider NiP-a, ujedno označiti kraj politike koju sada vode lideri HDZ BiH Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik.

Stranka demokratske akcije je, uz kraće dvogodišnje razdoblje, neprekidno na vlasti u BiH još od 1990. godine. 

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE

  MUJO I POLICAJCI      
  MUJO I POLICAJCI

  Zvoni Muju neko na vrata.

  Pita on:

  “Ko je?”

  “Policija. Možemo li da popričamo?”

  “Koliko vas je?”

  Read more...

SPECIJALNO IZDANJE