12032020čet
Last updatesri, 02 dec 2020 5pm

U fokusu

Perović: Kada se skupi gomila nekompetentnih amatera to se mora završiti čupanjem za perčine

Teško je vjerovati da se može postići primarni kompromis za bilo kakvu vladu. Ako se, ipak, to desi na temelju pritisaka sa ovih ili onih strana, teško je zamisliti kako će vlada da funkcioniše. Ne samo zbog divergentnih interesa nego zbog činjenica da ne može okupiti kompetentne ljude. Sve što se više priča o ekspertima, kad se zagledamo u današnju CG vidimo da je eksperata jako malo", kaže on

Prof. dr Milenko Perović (Foto: Printscreen)

Ako je DPS-u stalo do opstanka Crne Gore treba da stimuliše svoju suverenističku konkurenciju, kako bi se uspostavio blok različitih kolona suverenizma koji bi bacio četništvo na smetlište istorije, ocijenio je predsjednik crnogorskog PEN centra, filozof Milenko Perović, u emisiji "Drugačija radio veza".

Kako kaže, ako to u DPS-u ne shvate, ne samo da će propasti oni, nego i Crna Gora. 

Perović kaže da se mnogo puta od Crnoj Gori odlučivalo izvan Crne Gore.

No, kada je u pitanju današnja situacija, dodaje, nije moguće jednoznačno odgovoriti na to pitanje.

"Različite vektorske sile su se spregnule u ovom trenutku, vuku Crnu Goru na sve moguće strane. Odlučuje se i u samoj Crnoj Gori i izvan Crne Gore i tu se dobija rezultanta sila, koja smjer kretanja Crne Gore čini u dobroj mjeri neizvjesnim. Očigledno je da jedna grupacija više ne vlada Crnom Gorom, a druga, koja je pobijedila, još ne vlada Crnom Gorom. Nalazimo se u nekom prostoru gdje je još sve otvoreno", ocjenjuje Perović. 

Pokazuje se, kaže Perović, na primjeru URE, "partije medijskih tajkuna", da su oni ostvarili uticaj koji daleko prevazilazi njihovu realnu snagu.

To Perovića podsjeća na situaciju kada dijete na prepunom čamcu ustane i počne da ga ljulja.

"Čak i snaga djeteta u klimavom čamcu može da dovede čamac do toga da potone", slikovit je predsjednik crnogorskog PEN centra. 

SKUP GOMILE NEKOMPETENTNIH AMATERA ZAVRŠIĆE ČUPANJEM ZA PERČIN

Stvari su se u Crnoj Gori tek zakomplikovane, što se vidi po tome da šarolika grupacija vrlo teško može da namiri svoje interese, smatra on.

"Kad se ide na takvo široko objedinjavanje različitih subjekata divergentnih ideologija, koje imaju zajedničko da otmu što više od kolača vlasti koje se zove CG, onda je razumljivo da se svi ti apetiti ne mogu namiriti. 

Postoje ruski apetiti, apetiti vlasti Srbije prema Crnoj Gori, apetiti SPC, Srpske patrijaršije i apetiti posebno MCP (što nikako ne treba izjednačavati) i apetiti u svakoj od postojećih koalicija. Da bi se sve to namirilo CG bi morala da ima vladu od 100-nak ministarstava, čak mi se čini i da bi tada bilo malo mjesta za sve te ambicije najrazličitijih političkih amatera", navodi on. 

Perović kaže da te apetite današnja Crna Gora ne može namiriti i da će to kod svih izazvati nezadovoljstvo.

"Teško je vjerovati da se može postići primarni kompromis za bilo kakvu vladu. Ako se,ipak, to desi na temelju pritisaka sa ovih ili onih strana, teško je zamisliti kako će vlada da funkcioniše. Ne samo zbog divergentnih interesa nego zbog činjenica da ne može okupiti kompetentne ljude. Sve što se više priča o ekspertima, kad se zagledamo u današnju CG vidimo da je eksperata jako malo", kaže on. 

Smatra da će se tek sad pokazati, na novoj grupaciji, koliko su kadrovski potencijali CG za pravljenje države više nego neznatni i tu se moraju očekivati žestoki unutrašnji sukobi. 

"Kad se skupi gomila nekompetentnih amatera to se mora završiti čupanjem za perčine", siguran je Perović. 

Treba živjeti u Srbiji dugo vremena da bi se neke relacije u potpunosti shvatile, kaže Perović, objašnjavajući svoju izjavu da ne može da izjednači apetite Srpske patrijaršije i MCP. 

VELIKOSRBI PREZIRU SVOJE SLUGE I LAKEJE U CG 

On podsjeća na klip u kome je novinar patrijarha SPC Irineja pitao da li je nadređen Amfilohiju Radoviću, na šta je Irinej odgovorio "djelimično" i da je Amfilohije Crnogorac. 

"Crnogorci koji se stavljaju u službu velikosrpskog nacionalizma već 150 godina, koliko postižu visoku tržišnu cijenu u vremenima visokih ambicija velikosprkog nacionalizma prema CG, toliko, dubinski gledano, iz istih velikosrpskih nacionalističkih krugova prema njima se njeguje prezir i stanovito omalovažavanje. S razlogom, jer su sluge i lakeji jednog projekta. Velikosprpki nacionalisti i ideolozi su uvijek tim Crnogorcima davali do znanja da nijesu ništa drugo do njihove sluge i lakeji i to se može vidjeti po personalnim sudbinama istaknutih crnogorskih likova koji su se konvertirali u Srbe, od Marka Dakovića pa na ovamo", kaže Perović. 

U percepciji velikosrpskog nacionalizma Crnogorci, a među njima i Amfilohije, uvijek su samo Crnogorci na posluzi, kaže Perović.

"Amfilohijeve ambicije su nešto više, pa ga u Patrijaršiji i nacionalističkim krugovima doživljavaju ne samo kao svog najboljeg favorita na terenu, nego i kao najveću opasnost. Strahuje se da bi mogao da otrgne MCP i napravi samostalnu autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu", navodi on.

VUČIĆEVI FAVORITI U CRNOJ GORI NE STOJE DOBRO, AKO BAJDEN POBIJEDI I GORE ĆE 

Komentarišući izjavu Aleksandra Vučića da se ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, Perović kaže upravo suprotno - da Vučićeva mašinerija miješanja stalno radi.

"Biće da ga je ponijelo uvjerenje da srpski svet samo što nije načinjen, ali mislim da će nastupiti razočarenje kada se prebroje glasovi na predsjedničkim izborima u Americi. 

Pokazalo se da Vučićevi favoriti u CG, po koje je slao avion Vlade Srbije, ne stoje dobro u podjeli kolača i on pokušava da spasi svoju investiciju. Da li će uspjeti, to je otvoreno pitanje. 

Ako Džo Bajden pobijedi na predsjedničkim izborima pokazaće se da su sve te kalkulacije i investicije nešto što je otišlo u vjetar, promašena investicija na pravljenju Velike Srbije", kaže Perović, koji smatra da Evropa ne vodi samostalnu politiku.

"Njemačka je ekonomski džin i politički patuljak. Pokušala je da riješi srpsko-albansko pitanje koje su im Amerikanci preoteli, pa su pokušali da preotmu od Amerikanaca, pa je opet Trampu bio potreban međunarodni uspjeh...

Pokazalo se da je CG do određenog stepena kolateralna šteta u tim odnosima. Neko iz Berlina je mislio da će da namiri malu nacionalističku životinjicu, tako što će joj u čeljusti gurnuti Crnu Goru.

Pokazalo se da je u tom kontekstu cijela družina koja je krenula protiv koalicije koju predvodi DPS, uz svu tu silnu pomoć sa svih strana, uspjela da samo jednim mandatom na jedvite jade da pobijedi, a pitanje je da li će moći da efektuira tu pobjedu", kaže on. 

DANAŠNJI IZDAJNICI CG NIJESU VRIJEDNI NI DA SE NAĐU NA SPISKU PORED ANDRIJE RADOVIĆA I MARKA DAKOVIĆA

Upitan kako gleda na suvereniste koji su, znajući za ulogu stranog faktora u pobjedi, slavili oslobođenje Crne Gore i je li viteštvo umrlo u Crnoj Gori, Perović odgovara: 

"Kod jednog broja tih činilaca viteštva nije ni bilo pa nije moglo ni umrijeti. Jedan broj ljudi, zaslijepljen svojim interesima, nije sposoban da stane, da sebe reflektuje u vremenu i prostoru i realno sagleda šta to zapravo slavi, na čiju stranu je stao da bi se odnijela prevaga", kaže on. 

Neki su se, kako kaže, enormno obogatili u sistemu za koji su tvrdili da je pod vlašću prve familije. 

"Za neke koje lično dobro poznajem mislim da je lična ambicija za bogaćenjem i ekonomskom moći toliko velika da bi bilo malo da im se da CG nego i planeta. 

Za mene je jedino pitanje odmjeriti da li su medijski tajkuni štetočine za CG kao što je bio Andrija Radović, Marko Daković... U tom pogledu će ući u istoriju. Da li će dobiti poglavlje u tamnoj stranici istorije ili će ih zapasti samo fusnota vidjećemo", kaže on. 

DPS NE SMIJE DA GUŠI SUVERENISTIČKI BLOK

Smatra da postoji dubinska slobodarska potencija Crne Gore, i da, kako kaže, nije nje, Crna Gora bi davno nestala. 

Jedino je pitanje, dodaje, da li će se i kako moći politički artikulisati. 

Jedna od krivica DPS-a je što je, smatra Perović, gušila cijeli suverenistički blok da joj ne bi bio konkurencija. 

"Ako se DPS reformiše istinski, posljednja stvar koja bi smjela da radi je da zbog konkurencije u suverenizmu guši druge suverenističke intencije. Bude li to radila ubuduće ne samo da se neće vratiti na vlast nikada nego će CG na duge staze propasti. 

Ako je DPS-u stalo do opstanka Crne Gore onda treba da stimuliše svoju suverenističku konkurenciju.

Da se uspostavi blok različitih kolona suverenizma, koji bi bacio četništvo na smetlište istorije. Ako to u DPS-u ne shvate ne samo da će propasti oni nego i CG", rekao je Perović, prenosi Portal Analitika.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE

  MUJO I POLICAJCI      
  MUJO I POLICAJCI

  Zvoni Muju neko na vrata.

  Pita on:

  “Ko je?”

  “Policija. Možemo li da popričamo?”

  “Koliko vas je?”

  Read more...

SPECIJALNO IZDANJE