07082020sri
Last updatesri, 08 jul 2020 12am

U fokusu

Krivična prijava protiv đakona CPC zbog objave na Facebooku: „Bljesak“ i „Oluja“ će vam biti obdanište što vas ovdje čeka

Nećete četnici, Božiju vam vjeru dajem, ni milimetar. Neretva i Sutjeska, „Bljesak“ i „Oluja“ će vam biti obdanište što vas ovdje čeka. Mantije mi moje. Multuetnička, nikad multičetnička. Taman me brade i mantije koštalo. E viva Montenegro, e viva Crna Goro, majko!, napisao je Mašanović uz postavljen link do spota pjesme „Svetinja“ poznatog hrvatskog pjevača i desničarskog političara Miroslava Škore

Stevo Mašanović (Foto: Prinntscreen)

Protiv sveštenika Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), đakona Steva Mašanovića iz Tivta, podnijeta je krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, saopšteno je večeras iz Uprave policije.

Uprava policije je večeras saopštila da je policija u Tivtu identifikovala osobu koja je na jednoj društvenoj mreži postavila objavu uvredljive sadržine sa govorom mržnje i netrpeljivosti na osnovu nacionalne pripadnosti, te i pozivao na nasilje.

"Naime, sumnja se da je komentar postavio S. M. (45) iz Tivta, đakon Crnogorske pravoslavne crkve. Upoznat je nadležni državni tužilac koji se izjasnio da se u radnjama S.M. stiču elementi krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje. Protiv ovog lica je podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je izvršio pomenuto krivično djelo", kazali su iz Uprave policije, prenose "Vijesti".

Mašanović je ranije tivatskoj policiji prijavljen od strane građana zbog sumnje da je svojom objavom na Facebooku počinio više kriivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti.

On je juče na svom Facebook profilu napisao poruku koja se očito odnosi na učesnike litija koje organizuje Mitropolicija crnogorsko-primorska (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC), odnosno učesnike protesta građana zbog kontroverzne smjene lokalne vlasti u Budvi.

"Nećete četnici, Božiju vam vjeru dajem, ni milimetar. Neretva i Sutjeska, „Bljesak“ i „Oluja“ će vam biti obdanište što vas ovdje čeka. Mantije mi moje. Multuetnička, nikad multičetnička. Taman me brade i mantije koštalo. E viva Montenegro, e viva Crna Goro, majko!", napisao je Mašanović uz postavljen link do spota pjesme „Svetinja“ poznatog hrvatskog pjevača i desničarskog političara Miroslava Škore.

Glavni refren te pjesme je inače „Vjera, Ljubav i Domovina“.

Mašanović je nešto kasnije obrisao ovu poruku, ali su se njeni skrinšotovi proširili društvenim mrežama i građane koji su se njome našli pogođeni, naveli da đakona CPC prijave tivatskoj policiji.

Mašanović (45) je inače, porijeklom iz okoline Zvornika u Bosni i Hercegovini, a u Tivtu živi od djetinjstva.

Dugo godina bio je profesionalno vojno lice – podoficir po ugovoru u Vojsci Jugoslavije, odnosno Vojsci Crne Gore gdje je dobio otkaz, nakon čega je postao istaknuti lokalni aktivista Socijaldemokrata Ivana Brajovća.

Mašanović već nekoliko godina radi kao pripadnik službe bezbjednosti Aerodroma Tivat, a decembra 2018. mitropolit CPC Mihailo ga je rukopoložio u đakona te crkve.

  • Najnovije

  • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE