07082020sri
Last updatesri, 08 jul 2020 12am

U fokusu

Čabarkapa osuđen na dva mjeseca zatvora: “Javno izložio poruzi himnu Crne Gore”

Oj svijetla majska zoro, majko naša Crna Goro, sinovi sinovi smo tvog kokaina i čuvari tvog heroina. Volimo vas brda tvrda i švercerske vaše klance koji narko dilere nikada ne vezaše u okove i u lance. Dok lovćenskoj našoj misli naš šverc droge daje krila, biće gorda po drogi čuvena domovina naša mila. Krijumčari naših vala uskačući u dva mora glas nositi Eskobaru da je vječna Crna Gora, citirao je Pejović u presudi tekst izmijenjene himne koju je Čabarkapa objavio na svom Facebook profilu

Velimir Čabarkapa (Foto: Privatna arhiva/Facebook)

Sudija Osnovnog suda u Pljevljima Branko Pejović osudio je Pljevljaka Velimira Čabarkapu (29) na dva mjeseca zatvora, jer je, kako je navedeo u presudi, javno izložio poruzi himnu Crne Gore.

Ovaj dvadesetdevetogodišnji radnik pljevaljskog Vodovoda na ime troškova vođenja krivičnog postupka treba u budžet Crne Gore da uplati 275 eura.

Čabarkapa je, navodi Pejović, na svom Facebook profilu 2. maja objavio izmijenjen tekst himne Crne Gore uvredljive sadržine.

"Oj svijetla majska zoro, majko naša Crna Goro, sinovi sinovi smo tvog kokaina i čuvari tvog heroina. Volimo vas brda tvrda i švercerske vaše klance koji narko dilere nikada ne vezaše u okove i u lance. Dok lovćenskoj našoj misli naš šverc droge daje krila, biće gorda po drogi čuvena domovina naša mila. Krijumčari naših vala uskačući u dva mora glas nositi Eskobaru da je vječna Crna Gora", citirao je Pejović u presudi tekst izmijenjene himne koju je Čabarkapa objavio na svom Facebook profilu.

Pejović u presudi navodi da je sud pouzdano utvrdio da je ovakvom objavom Čabarkapa izložio poruzi državu Crnu Goru i povrijedio joj ugled, prenose "Vijesti".

"Navodeći u izmijenjenom tekstu himne da je Crna Gora švercerska država, država heroina i kokaina, država nakodilera i krijumčara droge, te da će o Crnoj Gori glas doći do Eskobara, a zna se da je Eskobar bio jedan od najvećih narkodilera na svijetu. Dakle, jasno je da je u ovom izmijenjenom tekstu himne nanio Crnoj Gori štetu i izložio je poruzi i povrijedio njen ugled u međunarodnoj zajednici. Time su se u radnjama okrivljenog stekli svi bitni elementi bića utuženok krivičnog djela pa je sud okrivljenog kao umišljajnog učinioca oglasio krivim i kaznio po zakonu", navodi se u presudi.

Sudija Pejović smatra da je "u ovom slučaju jedino bilo opravdano izreći kaznu zatvora".

Čabarkapa je kako se navodi u presudi, potvrdio da je na svom Facebook profilu objavio izmijenjeni tekst himne Crna Gore kojeg je istog dana preuzeo sa portala In4S.

To je uradio, piše dalje u obrazloženju presude, jer mu je ovako napisan tekst himne bio smiješan i da je njegovim objavljivanjem imao namjeru samo da se našali bez ikakve namjere da nekoga uvrijedi ili izloži ruglu simbole Crne Gore.

Čabarkapa će na podnijeti žalbu na presudu Višem sudu u Bijelom Polju.

Odmah nakon hapšenja Čabarkape, NVO Akcija za ljudska prava (HRA) osudila je podnošenje krivične prijave, njegovo hapšenje i zadržavanje u zatvoru.

"Tekst koji je Čabarkapa objavio ima utemeljenja u opštepoznatoj činjenici šverca narkotika kroz Crnu Goru i predstavlja oblik slobode izražavanja koji štite međunarodni ugovori o ljudskim pravima kao i Ustav Crne Gore", istakli su iz HRA.

  • Najnovije

  • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE