07082020sri
Last updatesri, 08 jul 2020 12am

U fokusu

Rožaje nakon uvođenja mjera NKT-a: Kafići skoro prazni, danas bez džuma namaza (VIDEO)

Porast broja zaraženih koronavirusom promijenio je način života građana Rožaja odmah nakon što su se njihove svakodnevne aktivnosti vratile u normalu sa proglašenjem kraja epidemije. Zanatske radnje i ugostiteljski objekti su skoro prazni, a za istim stolom mogu sjedeti isključivo dvije osobe

Rožaje danas (Foto: Printscreen/RTCG)

Nove mjere Nacionalnog koordinacionog tijela značajno su uticale na svakodnevne aktivnosti građana Rožaja. Iako nijesu bili posebno raspoloženi da govore o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, saglasni su da uz praćenje preporuka nadležnih nema razloga za strah.

Sa druge strane, iz Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje poručuju da je situacija zabrinjavajuća, ali da čine sve kako bi sačuvali zdravlje i živote ljudi. Zaključuju i da će kolektivna disciplina biti ključna na putu prevazilaženja novonastalih okolnosti.

Porast broja zaraženih koronavirusom promijenio je način života građana Rožaja odmah nakon što su se njihove svakodnevne aktivnosti vratile u normalu sa proglašenjem kraja epidemije. Zanatske radnje i ugostiteljski objekti su skoro prazni, a za istim stolom mogu sjedeti isključivo dvije osobe.

Džuma namaz koji svakog petka okuplja na stotine vjernika danas se nije klanjao u džamijama. I drugi obredi se od dana uvođenja novih privremenih mjera zaštite ne obavljaju u vjerskim objektima.

Opštinski tim za zaštitu i spasavanje prati epidemiološku situaciju iz sata u sat. Svi nosioci aktivnosti imaju isti zadatak-da sačuvaju, kako kažu, zdravlje i živote građana. Zabrinuti su zbog porasta broja zaraženih ali vjeruju u efikasnost nadležnih institucija i brzo prevazilaženje novonastalog zdravstvenog izazova. Poručuju i da će na tom puti biti najvažnija disciplina građana.

“Trenutna epidemiološka situacija u Rožajama je zabrinjavajuća. Nastojimo da odradimo sve ono što je neophodno da bismo sačuvali zdravlje građana. Optimista sa, možemo da odradimo to zajednički jer bez saradnje nećemo moži da izađemo iz ove krize”, kazao je za TVCG Rahman Husović, predsjednik Opštine Rožaje. 

Još jednom je upućen apel građanima da poštuju mjere zaštite.

“Preporučujem prijateljski, rodbinski, komšijski i kao čovjek koji na neki način razmišlja o svakoj porodici da se pridržavamo mjera, posebno nošenja maske... sjedjeti kod kuće”, navodi Husović.

Građani su takođe saglasni da treba poštovati mjere NKT-a.

Inspektori zdravstveno sanitarne inspekcije, pripadnici Odjeljenja bezbjednosti i Komunalne policije su na terenu kako bi kontrolisali sprovođenje mjera. Nadzor je pojačan i na granicama, dok su svi alternativni granični prelazi prema susjednim zemljama zatvoreni.

Paralelno se dezinfikuju glavne ulice i unutrašnjosti javnih objekata, prenosi rtcg.me.

Prilog RTCG možete pogledati OVDJE.

  • Najnovije

  • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE