07032020pet
Last updatepet, 03 jul 2020 4pm

U fokusu

Duško Marković: Svi pokušaji ugrožavanja mira, stabilnosti, a posebno nezavisnosti Crne Gore su uzaludni i biće sankcionisani

Svaki pokušaj destrukcije i destabilizacije biće sankcionisan u skladu sa Ustavom i zakonom odlučno i efikasno jer Crna Gora nije ono što je bila prije deset ili 20 godina", kazao je Marković i dodao da odluke Vlade nijesu odluke ni protiv koga, kao što nije ni odluka o otvaranju granica

Premijer Duško Marković u Skupštini (Foto: GOV.ME)

Premijer Duško Marković poručio je danas da su svi pokušaji i nasrtaji ugrožavanja mira, stabilnosti, a posebno nezavisnosti Crne Gore uzaludni i da će biti sankcionisani.

"Uzaludni su nasrtaji, namjerno kažem nasrtaji, ne pokušaji, jer su pokušaji blaga riječ za sve ono sa čim smo se suočavali 1997. i 1998, 1999. i 2000, pa 2006. i 2016", kazao je Marković odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Dragutina Papovića kakav je odgovor Vlade na sve češće pokušaje spoljnih i unutrašnjih političkih činilaca da ugroze mir, stabilnost, nezavisnost, demokratiju i građansko društvo Crne Gore.

On je dodao da ti pokušaji nijesu ništa češći sada, oni su sada vidljiviji jer su, kako je naveo, odraz panike, nervoze "jer uspjeh naše politike leži u razvoju demokratskim standardima čemu su oni odavno okrenuli leđa jer Crna Gora na globalnoj sceni nije više sama niti sama sebi prepuštena".

"Svaki pokušaj destrukcije i destabilizacije biće sankcionisan u skladu sa Ustavom i zakonom odlučno i efikasno jer Crna Gora nije ono što je bila prije deset ili 20 godina", kazao je Marković i dodao da odluke Vlade nijesu odluke ni protiv koga, kao što nije ni odluka o otvaranju granica.

Milan Knežević (DF) pitao je Markovića koji novčani iznos za borbu protiv koronavirusa su građanima i državi donirali Milo Đukanović, Blažo Đukanović, Aco Đukanović i Ana Kolarević.

"Prvi put sa nanogicom u parlamentu postavljam pitanje. Vi svako malo tražite nevidljive i vidljive neprijatelje crnogorske nezavisnosti iako čitav svijet i cijela Crna Gora vidi da ste vi najveći neprijatelji države", kazao je Knežević i dodao da su prošle sedmice vidjeli koliko košta crnogorska nezavisnost – 20 eura, od čega 15 eura za gorivo, a pet za točeno pivo.

Posebna je priča, kako je naveo, promovisanje Tompsona na Javnom servisu.

"Vi i predsjednik države utrkujete se u antisrpstvu i prijetite vašim sudovima. Jesu li to oni sudovi gdje su kandidati prepisivali na testovima, gdje su sudije korumpirane? Ne plašimo se, sve što ste mogli da sprovedete nad DF-om ste sproveli, ostaje samo da nas ubijete, o čemu se, vjerujem i razmišlja u određenim državnim strukturama", kazao je Knežević.

On je dodao da DF nema namjeru da preispituje nezavisnost Crne Gore, ali da neće dozvoliti građenje države na antisrpstvu i proglašenju SPC za agresora.

"Ako to želite imaćete sukobe da DF-om i većinskom Crnom Gorom, a ukoliko ne želite spremni smo da razgovaramo na tu temu o nacionalnom pravoslavnom pomirenju, ali ga ne želite jer ste navikli da funckionišete na podjelama", poručio je Knežević.

Marković je, odgovarajući na pitanje Kneževića, saopštio da je do 27. maja do devet sati ukupni prilivi od donacija  8.011.873 eura, dok su ukupni odlilvi 1,75 miliona eura.

"Preko pet hiljada pojedinaca i kompanija je doniralo, a mnogima ne znamo imena i adrese. Građani su odgovorili trenutku i izazovu na mnoge druge načine, pa su imena mnogih od njih ostala bez medijske afirmacije", kazao je Marković.

On je ponovio da će pomoć biti usmjerena zdravstvenom sektoru, prvenstveno na izgradnju neophodnih klinika.

Marković je rekao da mu ne pada na pamet da pita koliko je donirao Knežević ili njegova porodica, ili bilo ko, "jer bi to izlazilo iz okvira učtivosti i poštovanja"

"Ništa vas nijesam od ovoga pitao", rekao je Knežević i dodao da Markovićev odgovor znači da Đukanović i njegova porodica nijesu uplatili ni centa uprkos bogatstvu koje posjeduju.

Podsjetio je da je Poslanički klub DF-a donirao preko 15 hiljada eura.

"A samo ste meni kroz razne kazne uzeli oko 11 hiljada", rekao je Knežević.

Pomenuo je i odluku da se otvore granice prema određenim državama, među kojima je i Njemačka, koja je zatvorila granice za Crnu Goru.

"Angela Merkel vam je rekla aufiderzen", naveo je Knežević.

On je dodao kako, da je na mjestu Srbije, ne bi zabranjivao slijetanje aviona Montenegro erlajnsa nego bi popisao "crnogorske tajkune koji su stvorili poslovne imperije po Srbiji i odatle promovišu antisrpsku politiku i takozvanu državu Kosovo" i protjerao bi ih, a djeci njihovoj zabranio da se provode po Beogradu.

"Onda biste vidjeli šta su mjere reciprociteta", kazao je Knežević.

On je dodao da je jedino privlačenje investicija kada premijer "sjedne u kafić svog sina i tada se popune sva prazna mjesta u kafiću".

Marković mu je odgovorio da spekuliše činjenicama i ne zaslužuje ozbiljan komentar.

"Reagovali ste kao gradski ogovarač koji kupi priče sa ulica i prenosi. Koja je to moja antisrpska izjava i protiv države Srbije? Kada sam pomenuo njihovu politiku, zvaničnika, a posebnu instituciju? Pokušali ste da manipulišete", rekao je Marković.

"Natjerali ste me na nešto što mi nije manir. Prva banka donirala je 44 hiljade eura, Kapital invest 20 hiljada za bolnicu u Nikšiću, BB Solar 20 hiljada NKT, Kovio 50 tablet računara podgoričkoj Gimnaziji, predsjednik države kao i svi mi funkcioneri redovno izdvaja od svoje zarade za NKT. Govorili ste neistine i optuživali bez činjenica. Molio bih da se služite činjenicama i fer komunikacijom", kazao je Marković.

Komentarišu navode Kneževića da bi protjerao Crnogorce iz Srbije, rekao je da je poslanik pokazao ili se kandidovali da bude ministar u Vladi Srbije protiv Crne Gore.

"Pokušavate da budete ekskluzivni po pitanju antifašizma, nemate eksluzivitet da uzimate spomenice i ordenja jer je moja cijela porodica partizanska. Vi ste daleko od antifašističkih vrijednosti jer svojim političkim djelovanjem gazite temelje Crne Gore", kazao je Marković kome su u riječ upadali poslanici DF-a iz klupa, nakon čega ih je opomenuo predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Marković je rekao i da mu je sin zakupio kafić, svojim novcem, ne državnim.

"Ponosan sam na to. Nivo crnogorskih investicija je rekordan preko 2 milijarde, i ako se to realizuje preko te lokacije veoma sam zadovoljan”, saopštio je Marković.

Dodao je da je Crna Gora uvažavajući smjernice EK odlučila da se problemu popuštanja mjera posveti sistemski.

"Nikome nijesmo rekli da građani naši mogu da idu u zemlje prema kojim smo mi otvorili granice jer to ne zavisi od nas. U potpunosti smo svjesni da je ukidanje ograničenja neophodan za privredni oporavak. Nema ljutnje kada je u pitanju nacionalno zdravlje. Želimo da Srbija iz ove situacije izađe što prije", rekao je Marković.

On je dodao da se Srbija uspješno nosi sa epidemijom i u Vladi se nadaju da će se to desiti brže nego što standardi govore.

"U tom trenutku mi ćemo biti otvoreni za srpske državljane. Oni su ako žele biti dobrodošli u Crnu Goru. Njihova je odluka da zabrane letove MA na srpski aerodrom, poštujemo, vidjećemo šta stoji iza toga i koliko će trajati. Ovo je samostalna nezavisna odluka Srbije", kazao je Marković podsjećajući da se Crna Gora nije ljutila na zabranu izvoza pšenice, prenose “Vijesti”.

Nakon toga je uslijedila polemika između Markovića i Kneževića da li je kada je kazao da bi protjerao Crnogorce iz Srbije mislio na sve građane Crne Gore ili "tajkune i državne funkcionere", uz dobacivanje ostalih poslanika DF-a.

Knežević je tražio pauzu da se utvrdi šta je govorio, što nije dozvolio Brajović poručujući da može dobiti stenogram.

  • Najnovije

  • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE