02242020pon
Last updatened, 23 feb 2020 5am

Top Story

Upoznajte Tuzlanku Almiru Delibegović Broome, kraljevsku zastupnicu u Velikoj Britaniji

Imenovanje se vrši na predlog vlade, ali na osnovu stručnosti, reputacije u pravnoj profesiji, vrsti i broju teških slučajeva koje je osoba uradila. Potom kraljica potpiše 'kraljevski nalog' imenujući Queen's Counsel. Imenovanje je 'pečat' kvaliteta - osoba je vrhunska u svojoj profesiji. Proces imenovanja se i formalno završi pečatom - kraljica izdaje dokument koji se zove 'letters patent', kojim ona svoje podanike obavještava o imenovanju neke osobu u Queen's Counsel, a na dokumentu na vrpci visi veliki kraljevski crveni otisak ili pečat u vosku. Nas nekada kolokvijalno zovu 'svila' jer imamo pravo da nosimo togu od čiste svile, kaže Almira

Almira Delibegović Broome rođena je Tuzlanka sa adresom u Škotskoj. Jedna je od neslužbenih ambasadorki Bosne i Hercegovine u svijetu, ali i jedina Bosanka koja se može pohvaliti titulom kraljevske zastupnice u Velikoj Britaniji. Danas je “Queen's Counsel” u najpoznatijoj advokatskoj komori za komercijalno pravo u Edinburghu, a ovo je njena priča...

NEKI ČUDAN SAN

Svoj rodni grad napustila je odlaskom na studije u Sarajevo, gdje je bila redovna studentkinja engleskog jezika i književnosti, a vanredna prava.

“Na trećoj godini anglistike, a nekoliko mjeseci prije rata, dobila sam stipendiju od British Councila za Međunarodnu ljetnu školu škotskih univerziteta u Edinburghu. Tek kada sam izlazila iz Tuzle, u julu 1992, kao dodatni putnik u ambulantnim kolima, vidjela sam koliko je mjesta pusto i kuća spaljeno”, prisjeća se Almira.

Bijegom od rata i dolaskom u Edinburgh osjećala se kao u čudnom snu.

“Živjelo se kao što smo mi u BiH živjeli prije rata - svijet hoda ulicama, studenti uče, dvije divne Slovenke koje sam srela kupuju poklone za djecu i prijatelje u Sloveniji, a ja ne mogu dobiti porodicu telefonom jer linije ne rade i brinem se jer čujem da je Hrvatska zatvorila granice prema BiH”, priča nam naša sagovornica.

Međutim, Škoti su bili divni i obzirni prema Almiri, te joj omogućili studije na Pravnom fakultet u Edinburgu i smještaj u studentskom domu. U svoj toj osami i tuzi, spoznaja da oko sebe ima toliko divnih ljudi, ističe ona, činila je veoma srećnom.

Nezahvalne okolnosti i jaka volja Almiru su podstakle da svu snagu usmjeri ka profesionalnom usavršavanju. Zahvaljujući nevjerovatnoj predanosti fakultetskim obavezama i ostvarenom uspjehu, dozvoljeno joj je da preskoči drugu i upiše treću godinu.

“Znala sam da je situacija u BiH loša i nisam imala vremena ili novca da odugovlačim studije. Svaka ocjena nosila je određeni broj poena, a moje ocjene su bile toliko dobre da sam ja u jednoj godini dobila više poena nego što mnogi dobiju u dvije. Zahvaljujući tome, ali i potvrdi o položenim ispitima sa Pravnog fakulteta u Sarajevu, upisala sam treću, a onda i četvrtu, finalnu, godinu. Diplomirala sam sa ‘prvom klasom’, što je velika stvar u Britaniji”, kaže Delibegović Broome.

JA VJERUJEM U BIH

Završetkom postdiplomskih studija radila je u Singapuru, a potom upisala i završila master studije na Harvardu u Americi. Svoju profesionalnu karijeru odlučila je da nastavi u Velikoj Britaniji, ali ove akademske godine gostujući je naučnik na svom bivšem fakultetu.

“Projekat zbog kojeg sam se vratila na Harvard je ‘Bosna i Hercegovina – budućnost’. Za mene je to životni projekat, a ne nešto što se odradi za nekoliko mjeseci. Ja vjerujem u BiH. Došla sam na Harvard da gledam BiH kroz oči Amerikanaca i, kako stoji u stihu poznatog škotskog pjesnika Roberta Burnsa, da nas ‘vidim onako kako nas drugi vide’, ističe Almira.

Međutim, svoj najveći poslovni uspjeh ostvarila je početkom 2017. godine kada je stekla status kraljevske zastupnice, najveći status koji advokat u Velikoj Britaniji može imati.

“Imenovanje se vrši na predlog vlade, ali na osnovu stručnosti, reputacije u pravnoj profesiji, vrsti i broju teških slučajeva koje je osoba uradila. Potom kraljica potpiše 'kraljevski nalog' imenujući Queen's Counsel. Imenovanje je 'pečat' kvaliteta - osoba je vrhunska u svojoj profesiji. Proces imenovanja se i formalno završi pečatom - kraljica izdaje dokument koji se zove 'letters patent', kojim ona svoje podanike obavještava o imenovanju neke osobu u Queen's Counsel, a na dokumentu na vrpci visi veliki kraljevski crveni otisak ili pečat u vosku. Nas nekada kolokvijalno zovu 'svila' jer imamo pravo da nosimo togu od čiste svile”, objašnjava naša sagovornica.

BOSANSKO IME, BRITANSKO PREZIME

Edinburgh je relativno mali glavni grad poznat po pravnoj profesiji i po finansijama, u kojem Almira, s obzirom na svoju poslovnu funkciju, poznaje mnogo ljudi, a svi oni znanju da je Almira iz BiH.

“Nadam se da me to čini neslužbenim kulturnim ambasadorom BiH. Isto važi i za moju djecu koja, sa bosanskim imenima a britanskim prezimenom, uvijek zaintrigiraju ljude koje sretnu, pa je to obično dobar početak priče o porijeklu njihove majke i o tome kako oni vole da odu u prelijepu BiH”, priča nam Almira.

Od poslovnih obaveza odmara se uz svoju porodicu u njihovom domu.

“Volim da kuvam, a moja djeca najviše vole kada im za doručak spremim uštipke. Međutim, najčešće bosansko jelo u našoj kući, zahvaljujući mojoj divnoj tetki iz Gračanice, koja nam je svake godine napravi da ponesemo u Škotsku, je tarhana supa. Veoma je lako napraviti, što je perfektno za mame koje rade. Ona mi uvijek donese miris djetinjstva. A sevdah... E njemu nema konkurencije”, uz osmijeh ističe naša sagovornica.

U blizini njenog doma ne postoji udruženje koje okuplja Bosance i Hercegovce. Međutim, dolaskom u Cambridge, Massachusetts pridružila se veoma uspješnoj bh organizaciji.

“New England Friends of Bosnia-Herzegovina je veoma aktivno udruženje puno predivnih ljudi, energije i ideja. Oni vode i školu našeg jezika, koju moj mlađi sin sada pohađa, a ove Nove godine je bio dio podjele paketića i, naravno, bio je oduševljen”, kaže Delibegović Broome.

Almira sa svojom porodicom domovinu posjećuje jednom ili dva puta godišnje, a povratkom iz SAD-a potrudiće se, ističe, da to čine češće.

“Ja najviše čeznem za društvom svojih roditelja. Vrijeme leti, uvijek se bojim da ću ostati željna njihovih zagrljaja. Kada dođemo, najviše uživam u onoj prvoj kafi s mamom i tatom”, uz osmijeh govori Almira.

"E, VIDIŠ DA HOĆU!"

U Bosni ljudi često imaju pesimističan odnos prema životu, ističe Almira i kaže kako je to jedna stvar koju bi voljela promijeniti. Za MojaBiH.ba prisjetila se jedne zanimljive priče o svom ocu...

“Prije 20-tak godina kantica je upala u tatin bunar i on je pokušavao da je izvadi. Prolazio je jedan komšija, zastao i gledao oca. Pa mu kaže: ‘E, nećeš ti tu kantu nikada izvući’. Moj otac ćuti i i dalje pokušava. Prođe dobrih 40-tak minuta, a komšija i dalje posmatra. Izvadi konačno otac kantu, okrenu se komšiji i kaže: ‘E, vidiš da hoću’. Mi se tako sada u porodici našalimo, kada god je neko negativan, mi na to: ‘E, nećeš ti tu kantu nikada izvući’, priča nam Almira.

Teško je gledati nepravdu i brinuti se za budućnost svoje djece, smatra Almira, ali dodaje i da nije lako tek tako otići i živjeti vani. Zbog toga ima poruku za sve oni koji o ovome razmišljaju...

“Nije lako odgajati djecu bez ičije pomoći, u malo kasnijim godinama pronaći prijatelje ili započeti novu karijeru. Sačuvajte ljubav za BiH i ne dozvolite da je gorčina istopi! Ukoliko se odlučite da odete iz BiH, ostanite u u kontaktu s domovinom i promijenite ono što ne valja - izlaskom na glasanje, kandidovanjem na izborima, ali i pozitivnim odnosom prema životu svakodnevno. Možemo birati zemlju u kojoj živimo, ali samo je jedna ona u kojoj smo se rodili”, ističe naša sagovornica.

"Drugi način gledanja na sve to, bez namjere da trivijalizujem problem emigracije, je kao ono što Šemso u Našoj Maloj Klinici kaže: 'Naš Bosanaca ima malo, al' smo zato dobro raspoređeni'".

Izvor: Oslobođenje

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...