10172019čet
Last updatečet, 17 okt 2019 6pm

Top Story

Prije tri godine bio je na ivici smrti, kada ga je pronašla humanitarka: Pogledajte danas Hopea!

Uvijek ću te voljeti. Ovo je posljednji put kad se ovako fotografišemo. Znam da ti se to sviđa, ali već sam pokazala svijetu da si ti šampion. Više ne trebaš moju zaštitu. Snažan si i znam da ćeš uskoro osvojiti svijet, a ja ću navijati za tebe!, napisala je na Facebooku Anja Ringgren Loven

Foto: Facebook

Na današnji dan prije tačno tri godine humanitarka iz Danske, Anja Ringgren Lovén, spasila je dječaka iz Nigerije optuženog za vještičarenje, kojeg su roditelji ostavili da na ulici umre od gladi i žeđi. Mališan je preživljavao hraneći se otpacima i smećem koje je pronalazio na ulici. Nakon što ga je pronašla, Anja je rekla da je dječak bio u strašnom stanju, s tijelom punim crva i parazita, a nije mogao da stoji na nogama.

Kad ga je pronašla dala mu je da jede, dala mu je vode, zamotala ga u ćebe i odvela na liječenje u bolnicu. Dva dana nakon što je online zajednicu zamolila da pomognu oko računa za Hopeovo liječenje, iz čitavog je svijeta primila donacije u vrijednosti od dva miliona dolara.

Anja vodi sirotište za takozvanu “vještičju djecu” u Nigeriji. U nekim afričkim plemenima i danas se vjeruje da su neka djeca najveći krivci za siromaštvo u porodici - zbog toga ih označavaju nepodobnim i izopštavaju iz društva.

Nakon spasavanja dječaka nazvanog Hope, Anja svake godine rekreira fotografiju snimljenu prilikom pronalaska Hopea: ona mu daje keks i vodu iz boce, a takvu je fotografiju objavila i ove godine kako bi se vidjelo koliko je maleni napredovao od tada.

“Danas je tačno tri godine otkako je svijet vidio strašnu fotografiju dječačića Hopea kad sam ga pronašla, više mrtvog nego živog. 30. januara 2016. svijet je saznao za praznovjerje. Ne ono praznovjerje koje nam je poznato iz vlastitih uvjerenja ili iz filmova, već ono koje ubija hiljade nevine djece svake godine. Ne radi se samo o ubistvima, već i o mučenju djece na najvarvarskije načine koje možete zamisliti, sve dok im smrt ne olakša patnje. Nisam bila sama toga dana. Nisam samo ja spasila Hopea. Spasili su ga i David Emmanuel Umem, Nsidibe Orok i cijeli naš tim. Ja nisam, niti ću ikad biti spasitelj afričke djece. Ja sam samo čovjek i činim ono što mi se čini ispravnim.

Foto: Facebook

Danas je Hope snažan i zdrav dječak s nevjerojatnim samopouzdanjem. Vrlo je inteligentan i voli da ide u školu. Zanima ga život. Zaista želi da nauči nešto novo svakog dana. Zna da izradi igračke i izmisliti igre ni iz čega. Ima tako razvijenu maštu. Hrabar je i ničega se ne boji. Bez sumnje, mogu reći da je dan kada smo ga našli, prije tri godine, prošlost.

Njegov oporavak je nevjerovatan. Kada su okruženi samo ljubavlju, brigom i zaštitom, čak i najranjiviji i najbolesniji se oporave.

Nije lako raditi s djecom koja su bila mučena i zlostavljana od zajednice.

Ja spasavam djecu, ali to je zapravo najlakši dio. Ono što dolazi kasnije mnogo je teže. Oporavak slomljenih srca, slomljenog duha, samopouzdanja, sve to kod djece koja su ranjiva, koja su vidjela smrt, to je najteži posao na svijetu. To zahtjeva veliku žrtvu i stavljanje vlastitih potreba sa strane. Tada više niste centar svog svemira. Rad s takvom djecom je najteža, ali i najbolja stvar na svijetu.

Hope je danas ovdje zbog osoblja organizacije Land of Hope. Oni su pravi heroji ove priče. Nadam se da će jednog dana nigerijska vlada osigurati izvršenje pravde za sve one koji muče i ubijaju djecu zbog glupih praznovjerja uzrokovanih neznanjem, vjerom, siromaštvom i korupcijom.

Ja ću se uvijek pitati zašto međunarodna zajednica zatvara oči kada je riječ o ubojstvima toliko nevine djece!

Za Hopija: Uvijek ću te voljeti. Ovo je posljednji put kad se ovako fotografišemo. Znam da ti se to sviđa, ali već sam pokazala svijetu da si ti šampion. Više ne trebaš moju zaštitu. Snažan si i znam da ćeš uskoro osvojiti svijet, a ja ću navijati za tebe!”, napisala je na Facebooku Anja Ringgren Loven, prenosi "Jutarnji list".

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

 • Najnovije

 • Najcitanije

Koncerti u Njujorku

 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...
Koncerti u Njujorku Rezervišite karte na vrijeme. Više informacija možete dobiti na brojeve telefona 917-568-3496 & 646-261-3252. Ulaznice možete kupiti online kao i na našim...

VIC NEDELJE

  Otmica      
  Otmica

  Krenula grupa žena na proslavu 8. marta avionom za Miami. No, prije polijetanja u avion su ušli otmičari i oteli avion. Glavni otmičar je naredio:

  - "Skinite sav nakit sa sebe i predajte ga."

  - "Zar i ja sinko ?", upita jedna baba.

  - "Rekao sam sve", uzvrati on.

  - "Sad se sve skinite."

  - "Zar i ja sinko", ponovo će baba.

  - "Rekao sam sve!"

  - "Sad ćemo vas sve silovati."

  Read more...