10222019uto
Last updatepon, 21 okt 2019 6pm

Top Story

Uspjeh producenta Begana Čekića: Pjesma koju je snimio 1982. našla se u filmu „White Boy Rick“

Film je rađen po istinitoj priči, a radnja se događa 1984. godine u Americi, u vrijeme epidemije kreka, kada policija u podzemlje ubacuje FBI agenta koji na kraju biva osuđen na doživotnu robiju. Glavnu ulogu igra oskarovac Metju Mekonahi

Pjesma Gusinjanina Begana Benija Čekića, koji decenijama živi i radi u Njujorku, „Shine you light“, našla se u filmu „White Boy Rick“, u kojem glavnu ulogu igra oskarovac Metju Mekonahi.

Film je rađen po istinitoj priči, a radnja se događa 1984. godine u Americi, u vrijeme epidemije kreka, kada policija u podzemlje ubacuje FBI agenta koji na kraju biva osuđen na doživotnu robiju.

„Nisam bio iznenađen pozivom, jer se već desetak mojih pjesama koje sam snimao sedamdesetih i osamdesetih godina, u poplavi disko i hip hop muzike, našlo u američkim i italijanskim filmovima. To je klupska, disko muzika, odgovarajuća za filmove koji prikazuju to vrijeme“, priča producent Čekić za Portal Revije Fokus.

On pojašnjava da je u pitanju singl i da je pjesma 1982. rađena za radio stanice.

„Tu pjesmu i autorska prava sam otkupio od grupe ’Pokets’, a onda uradio aranžman i kompletnu produciju. Oni su imali s veliki hit 1979, a aranžmane im je tada radila izuzetno popularna grupa ’Earth, Wind and Fire’“, prisjeća se Čekić.

Ističe da se pjesma „Shine you light“ našla u još dva filma, koji su snimani u Engleskoj.

O visini honorara koji je dobio od filmske produkcije nije želio da govori.

„Mogu samo da kažem da je više nego dovoljno za jedan lijep odmor u Crnoj Gori.“

Čekić kaže da još nije gledao film „White Boy Rick“ zbog prevelikih poslovnih i privatnih obaveza.

„Zvali su me na premijeru, ali sam bio u Gusinju“, kaže kroz osmjeh Čekić.

Dodaje da ima pedesetak neobjavljenih pjesama, ali o njihovom mogućem pojavljivanju na tržištu ne želi da govori.

„O tom potom“, kratko je kazao.

Prava na prodaju njegovih ploča osamdesetih godina prošlog vijeka otkupio je RTB (Radio Televizija Beograd), pa su se vrtjele na gramofonima po cijeloj Istočnoj Evropi.

„Moje pjesme su se slušale i u SSSR-u, Poljskoj, Čehoslovačkoj..., a ploče su prodate u milionskim tiražima“, kaže Čekić.

Čekić je, kako je ranije pisao Portal Revije Fokus, krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog vijeka učestvovao u stvaranju hip hop, disko i rep muzike u Sjedinjenim Američkim Državama. A kolika je bila njegova uloga najbolje ilustruje podatak da se na prije godinu i po objavljenom CD-u i knjižici u Britaniji, s imenima najpoznatijih stvaralaca te muzike, našlo i njegovo. I ne samo to: Čekić je jedini bijelac među stvaraocima – svi ostali koji se pominju su Afroamerikanci!

Svetlana Peruničić

UPOZORENJE: ZABRANJENO JE PREUZIMANJE TEKSTA I FOTOGRAFIJA BEZ PISMENE SAGLASNOSTI AUTORA

Vezani tekstovi:

U Njujorku stvarao muzičku istoriju: Bez Begana Čekića hip hop, disko i rep ne bi bili isti

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

 • Najnovije

 • Najcitanije

Koncerti u Njujorku

 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...
Koncerti u Njujorku Rezervišite karte na vrijeme. Više informacija možete dobiti na brojeve telefona 917-568-3496 & 646-261-3252. Ulaznice možete kupiti online kao i na našim...

VIC NEDELJE

  Otmica      
  Otmica

  Krenula grupa žena na proslavu 8. marta avionom za Miami. No, prije polijetanja u avion su ušli otmičari i oteli avion. Glavni otmičar je naredio:

  - "Skinite sav nakit sa sebe i predajte ga."

  - "Zar i ja sinko ?", upita jedna baba.

  - "Rekao sam sve", uzvrati on.

  - "Sad se sve skinite."

  - "Zar i ja sinko", ponovo će baba.

  - "Rekao sam sve!"

  - "Sad ćemo vas sve silovati."

  Read more...