10242019čet
Last updatesri, 23 okt 2019 7pm

Top Story

Merhan Cecunjanin: Od siročeta i beskućnika do jednog od najboljih frizera u svijetu (VIDEO)

Plavljanin Merhan Cecunjanin odrastao je bez roditelja, u siromašnoj sredini gdje su rođaci i komšije, u nedostatku novca i udaljenosti od grada, šišali jedni druge. Među njima se ubrzo izdvojio baš on, tada dječak, koga je životni put odveo u SAD gdje je ostvario američki san i postao jedan od napoznatijih i najcjenjenijih frizera na svijetu

 Odrastanje u selu Bogajići kod Plava Merhanu Cecunjaninu bilo je izuzetno teško.

Kao ostala djeca, u to doba želio je mnogo, a imao malo, jer se živjelo u nemaštini. Djetinjstvo mu je obilježilo i to što je odrastao bez roditelja koji su se razveli kada je imao deset mjeseci. Odrastao je kod djeda Šabana i nane Hateme Cecunjanin.

Jedna od stvari koje su i njemu i ostaloj djeci bile nedostupne bio je odlazak kod frizera, pa su šišali jedni druge.

Najbolji među njima bio je upravo Merhan Cecunjanin, pa je, kada je imao tek 12 godina, u selu postao poznat kao dječak koji lijepo šiša, i sve češće je po pozivu šišao rodbinu, komšije, ne sanjajući da će po tom zanatu jednog dana biti poznat i priznat u cijelom svijetu.

„Tako se živjelo do rata, 1992. godine, kada sam spakovao malo stvari i otišao u Švedsku. Bio sam u kampovima i, pošto nisam imao šta da radim, stavio sam na vrata natpis ’muški frizer’ i po malo šišao. Godinu dana kasnije, 1993, preselio sam se u Ameriku i radio kao konobar sedam godina. Vremenom mi je dosadilo da radim taj posao i napustio sam, a potom upisao frizersku školu“, priča Cecunjanin za Portal Revije Fokus.

Školu je, kaže, pohađalo 60 učenika, a na kraju školske godine imali su takmičenje u kategorijama muška, ženska i ženska večernja frizura. Cecunjanin je tada pokazao svoj raskošni talenat i osvojio prvo mjesto.

„Potom sam počeo profesionalno da se bavim ovim poslom. U početku sam šišao i muškarce i žene, a potom samo muškarce. Otvorio sam 2003. godine salon, razradio posao, a od 2012. počeo sam da se takmičim. Tri godine sam bio prvak Amerike – dva puta u kategorijama klasik i jednom u kategoriji 'Feiding'“, skromno priča Cecunjanin.

Postao je dio američkog takmičarskog tima, a na svjetskom takmičenju „OMC World Cup Hairworld Paris 2018.“ osvojio je drugo mjesto. U njegovoj kategoriji učestvovalo je 57 takmičara iz 39 država, dok ih je ukupno bilo 1.500 iz 50 zemalja svijeta.

„To je najveće svjetsko takmičenje. Smatra se olimpijskim igrama za frizere i traje dva dana“, kaže on, pojašnjavajući da je prvi put organizovano 1946. godine.

Što se ovogodišnjeg uspjeha tiče, kaže da je, koliko zadovoljan, toliko i nezadovoljan.

„Zadovoljan sam, prije svega, učešćem, a potom i plasmanom, ali nisam zadovoljan sobom, jer nisam odradio posao 100 odsto. Možda 80 odsto i zato sam bio drugi. I na tim takmičenjima se dešavaju nepredviđene stvari...“, rekao je Cecunjanin.

Ipak, učešće na takmičenju na kojem „ukrštaju koplja“ najbolji frizeri svijeta čini ga s pravom ponosnim.

„Mnogo toga je nevjerovatno u mom životu. Bio sam takoreći siroče, pa izbjeglica, pa se doselio u Ameriku gdje sam bio beskućnik, spavao u kolima, u amidžinom restoranu...“, kaže Cecunjanin.

On u državi Konektikat ima muški salon u kojem, pored njega, rade još četiri frizera koje je obučio.

„Jedan smo od napoznatijih salona u Konektikatu“, ističe i dodaje da uglavnom šiša Amerikance, a rođake, kojih ima dosta u Americi, ne.

„Što se rodbine tiče, mišljenja sam da što je bliže to ti je teže“, kaže kroz smijeh.

Merhan Cecunjanin ima svoj YouTube kanal (MC BARBER) koji je prošle godine imao više od deset miliona pregleda.

Prate ga brojni poštovaoci njegovog rada, ali puno onih koji tek stiču znanja u tom zanatu. A Merhan je uvijek spreman da im pomogne, pa makar savjetom.

O Merhanu su prije dvije godine studenti sa Jejla snimili i dokumentarni film: SPEED FADE, koji je na festivalu u Nju Hempsiru osvojio prvo mjesto.

Oženjen je i otac je troje djece.

UPOZORENJE: ZABRANJENO JE PREUZIMANJE TEKSTA I FOTOGRAFIJA BEZ PISMENE SAGLASNOSTI REDAKCIJE PORTALA REVIJE FOKUS!

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

Parni valjak u Njujorku

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

VIC NEDELJE

  Otmica      
  Otmica

  Krenula grupa žena na proslavu 8. marta avionom za Miami. No, prije polijetanja u avion su ušli otmičari i oteli avion. Glavni otmičar je naredio:

  - "Skinite sav nakit sa sebe i predajte ga."

  - "Zar i ja sinko ?", upita jedna baba.

  - "Rekao sam sve", uzvrati on.

  - "Sad se sve skinite."

  - "Zar i ja sinko", ponovo će baba.

  - "Rekao sam sve!"

  - "Sad ćemo vas sve silovati."

  Read more...