05202018ned
Last updatened, 20 maj 2018 4pm

 

Top Story

Beranac Dušan Šebek, najstariji brico u Crnoj Gori: U njegovoj brijačnici vrijeme je stalo

Prelazak preko praga ove brijačnice starim Berancima danas izgleda kao ulazak u vremensku kapsulu kojom ponovo proputuju i prožive svoje djetinjstvo i mladost udobno zavaljeni u crvenu fotelju Dujove vremenske komore. Njegov glas i uspomene, stare novine i fotografije, pojačavaju osjećaj da je vrijeme stalo do te mjere da pogledom počnemo tražiti svoju dječačku kosu po podu oko Dujovih nogu. Ali, kružni pohabani trag njegovih koraka, onaj kojim je proputovao galaksiju hodajući u mjestu, beranski Mliječni put od svega jednog metra, na kraju nas neumoljivo podsjeti na nepobitnu činjenicu da je u međuvremenu prošao život i da više nismo mladi

Foto: Ado Softić

Dok u ovaj grad tiho i nečujno zime dolaze i prolaze, najstariji aktivni brico u Crnoj Gori, Dušan Dujo Šebek, u 86. godini i dalje drži malu brijačnicu u centru Berana, u ulici kojoj je zapamtio sva tri imena: prvo Komskoj, pa Beranskoj, a danas Svetog Save broj 12.

Rođen je 1932. i kao dvadesetogodišnjak završio zanat u ivangradskoj Muškoj frizerskoj zadruzi, pa je na mjestu nekadašnje pekare oca Živka otvorio svoju radnju u kojoj radi već više od 65 godina.

Foto: Ado Softić

Prelazak preko praga ove brijačnice starim Berancima danas izgleda kao ulazak u vremensku kapsulu kojom ponovo proputuju i prožive svoje djetinjstvo i mladost udobno zavaljeni u crvenu fotelju Dujove vremenske komore. Njegov glas i uspomene, stare novine i fotografije, pojačavaju osjećaj da je vrijeme stalo do te mjere da pogledom počnemo tražiti svoju dječačku kosu po podu oko Dujovih nogu. Ali, kružni pohabani trag njegovih koraka, onaj kojim je proputovao galaksiju hodajući u mjestu, beranski Mliječni put od svega jednog metra, na kraju nas neumoljivo podsjeti na nepobitnu činjenicu da je u međuvremenu prošao život i da više nismo mladi.

Foto: Ado Softić

Godine su nam se rasule po linoleumu, zaturile se i pogubile negdje u toj orbiti, na kružnom putovanju kroz vasionu male beranske brijačnice. Sve što smo nekada voljeli nestalo je u tom krugu.

Naša mladost sa bezbroj dragih lica i trenutaka ostala je kilometrima Dujovih koraka i desetinama svjetlosnih godina daleko iza nas, zauvijek zatočena u crnim rupama jučerašnjice.

Foto: Ado Softić

Na sreću, u inat vremenu, Dujo Šebek je još tu i toplim pogledom kroz izlog svoje brijačnice sa mirisom prošlosti mirno posmatra osamdeset šesti po redu snijeg u našem malom mistu, dok čeka stalne mušterije u nekadašnjoj Komskoj, pa Beranskoj, a danas ulici Svetog Save broj 12 u Beranama...

Adem Ado Softić (Facebook)

  • Najnovije

  • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE